Dobrý den,
pro wi-fi připojení po svém bytě používám router TP-LINK WR941N v2/v3. Verze firmwaru v zařízení je původní od koupi 3.12.5 Build 100929 Rel.57776n. Poslední dobou mám já i můj sourozenec občasný problém s internetem. Internete se jako kdyby odpojí a musím vypnout a znovu zapnout wi-fi na notebooku, abych se k wi-fi znovu připojil a internet fungoval. Nemáte někdo podobné zkušenosti? Popř. nemáte nějaké podněty, jak tento otravný výpadek odstranit? Napadla mě změna kanálu nebo upgrade firmwaru, ale nejsem si jistý... Pro informaci přikládám výpis dostupných sítí v mém okolí. Moje wi-fi je pojmenována jako wifi_mawi2829.
Předem díky za jakékoliv podněty a případné rady. A.
www.lmk.vsetin.org/images/KRTEK/internet.png
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
TP-LINK WR941N v2/v3 výpadek
Tvůj firmware bude tak z roku 2010/2011. Určitě bych stáhnul poslední ze stránek TPlink a upgradoval router
Případně pokud to nepomůže tak můžeš zkusit OPENWRT
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr941nd
Případně pokud to nepomůže tak můžeš zkusit OPENWRT
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr941nd
0 x
Ja bych si dovolil usuzovati, ze problem bude(muze byt) v ruseni okolnimi routery, viz scan, ktery prikladate. Predpokladam, ze oznacene AP je to vase a zbytek jsou cizi. Jestlize mate RX level vlastniho AP na shodne urovni jako ruseni od sousednich AP a ty zaroven vysilaji na stejnem kanalu, nelze se divit, ze se vam notebook odpojuje. Lze to do urcite miry osetrit nastavenim agresivity roamingu v notebooku, v nastaveni WiFi adapteru a nastavenim nezadoucich AP na black list. Agresivita roamingu je dtto definice ochoty klienta prepinat mezi vice AP. Cim je vyssi, tim vice se klient snazi pripojovat se na dalsi dostupne AP, podle sily signalu, coz velmi pripomina popis vaseho problemu.
Primarne by bylo vhodne zabezpecit pokryti bytu takovou urovni signalu, ktera poskytne dostatecny odstup od ruseni. Napriklad vymenou anteny AP routeru atp.
Primarne by bylo vhodne zabezpecit pokryti bytu takovou urovni signalu, ktera poskytne dostatecny odstup od ruseni. Napriklad vymenou anteny AP routeru atp.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Moc děkuji za Vaše podněty. Provedl jsem update firmwaru na nejnovější verzi z oficiálních stránek společnosti TP-LINK. Musím dodat, že na routeru nemám původní 5 dBi antény, ale již s vyšším výkonem (myslím, že 10 nebo 12 dBi). Zkusím ještě nastavení nežádoucích AP v notebooku. Přijde mně to, jako logické řešení. Ve firmě máme barák pokrytý taky wi-fi internetem a tam mně internet jede bez jakéhokoliv odpojování. Je pravda, že v okolí není dostupných tolik AP, jako je tomu v okolí mého bytu.
0 x
To GFRS: Na začátku píše že jeho wifi se jmenuje: wifi_mawi2829 což není ta označená.
Zkusil bych v nastavení TPlinku přepnout kanál ze 40Mhz na 20Mhz
Na to že máš antény 10(12)dBi tak ten přijímaný signál -71 je nic moc. Kolik stěn máš v cestě? Je to železobetonový panelák?aa33kk píše:Moc děkuji za Vaše podněty. Provedl jsem update firmwaru na nejnovější verzi z oficiálních stránek společnosti TP-LINK. Musím dodat, že na routeru nemám původní 5 dBi antény, ale již s vyšším výkonem (myslím, že 10 nebo 12 dBi).
0 x
honzam píše:To GFRS: Na začátku píše že jeho wifi se jmenuje: wifi_mawi2829 což není ta označená.Na to že máš antény 10(12)dBi tak ten přijímaný signál -71 je nic moc. Kolik stěn máš v cestě? Je to železobetonový panelák?aa33kk píše:Moc děkuji za Vaše podněty. Provedl jsem update firmwaru na nejnovější verzi z oficiálních stránek společnosti TP-LINK. Musím dodat, že na routeru nemám původní 5 dBi antény, ale již s vyšším výkonem (myslím, že 10 nebo 12 dBi).
Ano, moje wifi má SSID: wifi_mawi2829. Já mám v cestě jednu stěnu. Bydlím v cihlovém domě (bohužel tento dům je starší a jsou tu např. ještě rozvody elektřiny v hliníku). Může mít tato skutečnost na to taktéž vliv? Udělal jsem ještě jednu úpravu. V Ovládacíh panelech, u položky Možnosti napájení, jsem v aktivním schématu zapnul u Nastavení bezdrátového adaptéru, Režim snížené potřeby dal možnost u Baterie i Napájení ze sítě hodnotu: Maximální výkon. Aktuálně mám ve výpisu wifin daleko více AP. To přepnutí kanálu bych měl hledat kde, prosím? Díval jsem se v adminsitračním prostředí a nemůžu nic podobného najít. Pouze přenutí kanálu z Auto na určitý vysílaný kanál (1-13).
Připojuji aktuální výpis AP: http://lmk.vsetin.org/images/KRTEK/internet2.png
0 x
Problem je AP SSID ElisNet, ktera jede na kanalu 9 v 802.11g modu (20MHz) a prijimate ji lepe, nez vas vlastni signal. Vzhledem k tomu, ze jedete v 802.11n modu (20+20MHz) na kanalech 11+7, je rusici signal presne na stredu vaseho sdruzeneho kanalu. Mene je nekdy vice. Zkusil bych se zbavit Nka a prepnout do G-cka, cimz dojde ke snizeni sirky pasma, tim i zlepseni selektivity. A nasledne zvolit kanal, ktery neni tak obsazen, pripadne urovne ruseni jsou alespon o 15dB nizsi, nez vlastni signal. Zkusil bych to posadit nekam mezi kanaly 5 a 6 v G rezimu. Je to kompromis, ale melo by to pomoci.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
GRFS píše:Problem je AP SSID ElisNet, ktera jede na kanalu 9 v 802.11g modu (20MHz) a prijimate ji lepe, nez vas vlastni signal. Vzhledem k tomu, ze jedete v 802.11n modu (20+20MHz) na kanalech 11+7, je rusici signal presne na stredu vaseho sdruzeneho kanalu. Mene je nekdy vice. Zkusil bych se zbavit Nka a prepnout do G-cka, cimz dojde ke snizeni sirky pasma, tim i zlepseni selektivity. A nasledne zvolit kanal, ktery neni tak obsazen, pripadne urovne ruseni jsou alespon o 15dB nizsi, nez vlastni signal. Zkusil bych to posadit nekam mezi kanaly 5 a 6 v G rezimu. Je to kompromis, ale melo by to pomoci.
Proc Gcko? U N staci prepnout na 20 MHz a vetsinou to jede vyrazne lepe (40 MHz je v bytovce nesmysl), Gcko je zas zbytecne okradani se o kapacitu... Pokud vim, tak Nko a Gcko prece vyuzivaji pri 20 MHz kanal uplne stejne, jen Nko pri lepsim signalu vyuzije vyssi modulace...
0 x
Protoze rozdil mezi N a G pri stejne siri kanalu je MiMo. S nedostatkem SNR stejne bude mit problem se dostat nad 54Mb. Logicky jsem proto zvolil prechod rovnou na G. Ale vyzkouset se muze samozrejme i Nko s 20MHz kanalem.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Děkuji za všechny Vaše podněty. Rád bych vyzkoušel to přepnutí kanálu, ale upřímně nevím kde v nastavení routeru ho hledat? Prošel jsem snad celé adminsitračním prostředí a nejspíš jsem ho musel přehlédnout. Všiml jsem si, že u nastavení Wirelless mám pouze přenutí kanálu z Auto na určitý vysílaný kanál (rozsah 1-13).
0 x
aa33kk píše:Děkuji za všechny Vaše podněty. Rád bych vyzkoušel to přepnutí kanálu, ale upřímně nevím kde v nastavení routeru ho hledat? Prošel jsem snad celé adminsitračním prostředí a nejspíš jsem ho musel přehlédnout. Všiml jsem si, že u nastavení Wirelless mám pouze přenutí kanálu z Auto na určitý vysílaný kanál (rozsah 1-13).
To je přesně ono. Tam to nastav
0 x
honzam píše:aa33kk píše:Děkuji za všechny Vaše podněty. Rád bych vyzkoušel to přepnutí kanálu, ale upřímně nevím kde v nastavení routeru ho hledat? Prošel jsem snad celé adminsitračním prostředí a nejspíš jsem ho musel přehlédnout. Všiml jsem si, že u nastavení Wirelless mám pouze přenutí kanálu z Auto na určitý vysílaný kanál (rozsah 1-13).
To je přesně ono. Tam to nastav
Dobře, tady to nastavím, ale kde následně nastavím těch 20MHz, jak píš divizna a GRFS?
0 x
Zde: jmenuje se to šířka kanálu - channel width http://nunosilvaespl.no.sapo.pt/2.PNG
0 x
honzam píše:Zde: jmenuje se to šířka kanálu - channel width http://nunosilvaespl.no.sapo.pt/2.PNG
Moc díky, já jsem si to myslel (tuto jedinou položku jsem totiž neotevřel při procházení). Dnes večer to zkusím přepnout a napíšu zpětnou vazbu.
0 x