❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nefunguje z LAN do WAN

Návody a problémy s konfigurací.
21let

Nefunguje z LAN do WAN

Příspěvekod 21let » 10 years ago

Ahoj všichni,

jsem skoro amatér v Mikroticích, mám prosbičku, podařilo se mi nějak záhadně přepsat bránu v routovacím pravidle 0.0.0.0/0, pak jsem vrátil bránu zpět a od té doby mi nějakým záhadným způsobem přestala probíhat komunikace z LAN do WAN. Prosím o radu jak z toho problému ven. Pokud se ale snažím připojit na veřejnou IP i NAT veškerá komunikace do vnitřní sítě funguje. Ve firewallu jsem nic nedělal. Beztak to bude někde v tom routování.

2) Dále prosím o informaci, pokud si přejmenuji porty, které jsou defaultně pojmenovány ether10-slave,... jak naleznu na který fyzický port v Mikrotiku je tento interface připojen? Nemohu to taky nikde najít.

3) Proč je vhodné bridgeovat LAN porty na Mikrotiku a nepoužívat mikrotik jako router?

Moc děkuji za nakopnutí a odpověď
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

21let píše:Ahoj všichni,

jsem skoro amatér v Mikroticích, mám prosbičku, podařilo se mi nějak záhadně přepsat bránu v routovacím pravidle 0.0.0.0/0, pak jsem vrátil bránu zpět a od té doby mi nějakým záhadným způsobem přestala probíhat komunikace z LAN do WAN. Prosím o radu jak z toho problému ven. Pokud se ale snažím připojit na veřejnou IP i NAT veškerá komunikace do vnitřní sítě funguje. Ve firewallu jsem nic nedělal. Beztak to bude někde v tom routování.

zrejme se zmenilo jeste neco jineho krome te brany. Tezko rict, kdyz nevidime konfiguraci
21let píše:2) Dále prosím o informaci, pokud si přejmenuji porty, které jsou defaultně pojmenovány ether10-slave,... jak naleznu na který fyzický port v Mikrotiku je tento interface připojen? Nemohu to taky nikde najít.

od nejake verze 6.X je mozne v CLI (terminal okno) videt 'default-name' rozhrani. Cili:
/int print detail

21let píše:3) Proč je vhodné bridgeovat LAN porty na Mikrotiku a nepoužívat mikrotik jako router?

kdo to tvrdi? Kdyz potrebujes routovat, routuj. Kdyz potrebujes bridgeovat, bridgeuj...
0 x