❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik na 2,4Ghz

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
whiteagle

Mikrotik na 2,4Ghz

Příspěvekod whiteagle » 10 years ago

Zdravim vespolek,
chtěl jsem se zeptat na zkušenosti s 2,4Ghz nkové wifi u Mikrotiku.
U domácích routerů RB751U-2HnD, RB951G-2HnD, nebo i ty 2011 se mi stává, že mi wifi funguje tak nějak "blbě".
Vypadávají pingy ( i na čistých kanálech), stoupají pingy při celkem silném signálu ( dle toho, co ukazují klienti). Vedle toho leží TPLink 841nd nebo nejaky asus nebo i superlevný Netis funguji bez sebemensiho zavahani.
Clienti jsou nejsirsiho kalibru - HP notebook, Iphone, Android, Ipad, Lenovo atd.
Mám takový pocit, ze to zase bude nejakým mikrotikovým nastavením, které nebude fukční "by default".

Proč se ptám - hledám hotspotové řešení, od Ubiquity je to zbytečně cenově přepálené, ale líbí se mi 2,4Ghz omnitik. Bohužel v něj mám zatím tuhle drobnou nedůvěru:)
0 x

ssnakess

Příspěvekod ssnakess » 10 years ago

Ani nevím, ze existuje 2,4 omnitik. Používám doma Gcko a stačí, tam kde potrebuju rychlost (nas) tak mam kabel.
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 10 years ago

No wifi na mikrotiku je takový divný, ale mně to funguje v klidu. Mám RB951G-2HnD a pak RB433+R52n-M a jediný čeho jsem si všimnul, tak že při kopírování to chvilu trvá než se to rozjede...dám prostě něco kopírovat ve windows ze sítě a naskočí to třeba jen na 3MB/s a tam se to tak 5sekund drží, pak to teprve skočí na 18MB/s nebo kolik to zrovna může. Toho jsem si všimnul na dvou notebocích. S ostatníma wifi AP to tohle nedělá. Ale jinak žádný problémy nepociťuji. Dřív s tím teda bývaly problémy dost - ten mikrotik nějak prostě nefungoval s Intelovýma kartama a rychlost byla úplně mizerná. Ale v současné verzi je to už v klidu.
0 x

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eKrajnak » 10 years ago

RB2011 u mňa doma už nejaký ten rok .. zo začiatku som mal tiež pocit, že mal vysoké pingy, ale pri 20Mbps pri Gčku sa to už dalo čakať :D Inak nemám najmenšie problémy.
0 x
Študent, programátor, sieťar ... #ccna_certified

Blažej Krajňák

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

ssnakess píše:Ani nevím, ze existuje 2,4 omnitik.

To bude asi tím že neexistuje :D Je jenom 5G verze.

Já jako default pro HomeAP používám toto nastavení a nejsou s tím problémy:
kanál 20/40Mhz HT above
norma - B/G/N
frekvence - auto. S nastavením "no country set". Vyhne se to potom kanálům 12 a 13 a je s tím méně problémů v budoucnu
hw retries - 15
distance - indoors
a samozřejmě vždy aktualizace ROS na poslední verzi
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

Já mám jako ap doma groove a taky nemám problém.......
0 x
Petr Krist

divizna

Příspěvekod divizna » 10 years ago

RB751 jely do urcite verze ROS hodne divne. Mel jsem s nimi strasne problemu, wifina tam jela treba jen 13 Mbit pri samych nkovych zarizenich (20 MHz kanal), rate mi to nikdy nedavalo vyssi nez 52 Mbit a podobne. Zkousel jsem ruzne verze ROS, skoro vsude stejne. Takze jsem je v te dobe od lidi postahoval (rozdal jsem jich jen par) a dal do krabice.

Nedavno jsem to z krabice vytahl, nahodil ROS 6.19 a uz to jede rozumne, na 20 MHz kanale 35 Mbit, takze celkem ok. Asi to vyladili.

RB2011UAS-2HnD mam jiz skoro dva roky jako domaci AP a router, nemuzu si stezovat, na 20 MHz kanale rychlosti i pres 50 Mbit. Vetsina mych notebooku ma Intel wifiny, ale i jina zarizeni na tom jedou dobre. Pokryti bezkonkurencni, davam to i k lidem do velkych baraku a rozdil proti beznym routerum je hodne velky.

RB951G a RB951U taky jedou dobre, nedosahnu s tim to, co s RB2011 asi i kvuli tem internim antenam primo nad cipem (vzdyt to musi rusit samo sebe kdyz to ma 1 W vykon!), ale bezi to lepe nez RB751. Pri stazeni vykonu na 20 dBm to mimochodem jede rychleji a stabilneji nez na plny vykon.
0 x