❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ČTÚ začíná hrabat do VO-R /12

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

Re: ČTÚ začíná hrabat do VO-R /12

Příspěvekod David2006 » 10 years ago

okoun píše:Je to úplně stejný jako s monitorováním provozu sítě, když toto po nás chtěli, tak jsem vyrokoval aby nám zaplatili techniku a také že zaplatili. Ano 17GHz nemohou jen tak zrušit a pokud by ho chtěli zrušit, tak dobře, ale musí zaplatit škodu investice.
:roll:

No ty mě ale zase bavíš :D . Je fakt že jen tak nemůžou, napřed se musíš vyplakat do veřejné diskuze na stránkách ČTU. Pak, pokud dodržíš správnou formu Ti napíšou že stejně nazdar :mrgreen: .
0 x

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Jen pro pripomenuti. Unik na 17G byla nutnost diky panum z CTU, kteri dtto prodali pasmo 10G firme Ubiquiti. Bylo to zcela bezprecedentni jednani a nekolikere do oci bijici predelani VO-R14 v ramci jednoho roku, k obrazu takovemu, jaky nakonec umozni provoz UBNT na 10G a pokud mozno s minimalnimi naroky na upravu technologie ze strany vyrobce. Ze to leta dozadu bylo pasmo s provozem vyhradne FDD systemu a ze tim nadelaji paseku, pod rouskou technologicke neutrality, najednou nikomu nevadilo.

Ano garance nejsou ve sdilenych pasmech zadne. To ale neni zadna novinka. Leta dozadu byla tou jedinou podstatnou garanci konzistence jednani a rozhodovani CTU ve vecech spravy kmit. spektra. To co se zmenilo je prave tahle vec a nestability z toho vyplyvajici se lze opravnene obavat, nebot diky tomu nelze v budoucnu rozumne uvazovat vyuziti sdilenych kmit. pasem s jistotou navratu investice. Proste CTU uz neni seriozni partner a jeho rozhodnuti se meni jak pocasi.

A pokud jde o 17GHz, nevim jestli si toho nekdo vsiml, ale podminky provozu zarizeni v pasmu 17GHz jsou v CR definovany hned ve dvou VO-R soucasne.

1) https://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_ ... 010-12.pdf

Clanek 2 – zařízení pro širokopásmový přenos dat v pásmech 2,4 GHz až 66 GHz. V pasmu 17.100-17.300GHz vykon 100mW = 20dBm EIRP (efektivne vyzarenych = soucet logaritmovanych hodnot vykonu TX a zisku anteny v dB).

2) https://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_ ... 014-03.pdf

Clanek 5 – zarizeni kratkého dosahu, urcena pro radiovou determinaci (urcovani polohy a pohybu, ostrahy atp) umoznuje pouzit v pasmu 17.100-17.300GHz vykon 26dBm EIRP (efektivne vyzarenych = soucet logaritmovanych hodnot vykonu TX a zisku anteny v dB).

Vsimnete si, ze VO-R10 je novelizovano naposled letos. Mozna to neni nahoda. Co je ci není zarizeni kratkeho dosahu, ci radiova determinace a které zarizeni spada ci nespada do které kategorie VO-R, na to tady publikoval velmi obsahle sve nazory Insider a doporucuji je nastudovat. Obe VO-R se lisi predevsim v tom, na jakou ETSI odkazuji. Ve hre jsou dve. ETSI 302 217-2-2 v pripade VO-R12 a ETSI 300 440 v pripade VO-R10. Je dobre nastudovat zneni obou doporuceni. Aplikuji-li to konkretne na zarizeni jednoho vyrobce, jehoz vyrobky odpovidaji ETSI 302 217-2-2, pak lze prohlasit, ze automaticky odpovidaji i druhe ETSI 300 440, nebot ta definuje zarizeni kratkeho dosahu a je z principu podstatne volnejsi.

Takze nebojte se pouzivat 17GHz :-)
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

+1

jinak ale licence také nejsou garantované, sice by se dalo říci že ne tak málo jako free ale pokud vyprší licenční poplatek (1 rok) tak čtu šmahem může říci že dál nemůžete pokračovat, nevím ale tohle je rpo mě také nejistota.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Ano, ani placena kmit. pasma nejsou jistotou ve smyslu dlouhodobe garance. Ale presto maji jednu podstatnou vyhodu. Tou je technicka koordinace spektra. Lze si to predstavit jako jednu velkou databazi MW spoju, kterou ma v ruce ČTU, repektive ČMI (bývalý Testcom). Na zaklade teto databaze jsou pridelovany kmitocty na konkretnich pasmech a lokalitach tak, aby nedochazelo ke vzajemnemu ruseni. Proto je treba urad zadat o pridel a proto to stoji penize. Stejne tak jsou prislusne segmenty koordinovany tak, aby na nich byly provozovane konkretni systemy dle metody vyuziti spektra, tj. TDD a FDD.

Jak vidite, v pripade placenych kmitoctovych pasem se technologicka neutralita neuplatnuje, protoze CTU moc dobre vi, ze by se to nedalo smysluplne koordinovat, tedy ani garantovat. Zarnym prikladem necht jsou segmenty pro GSM operatory, kde je striktne rozdeleno FDD od TDD. A to je zakladni rozdil mezi sdilenymi a placenymi kmit. pasmy. V pripade tech placenych mate jistotu, ze pouzivate kmitocty, na kterych nebudete s velkou mirou pravdepodobnosti zaruseni jinym uzivatelem spektra. Vyjimky potvrzuji pravidlo.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

Tak tu pro Vás mám takovou menší vánoční.. :lol: Vyjádření regulátora k použítí zařízení na 17 GHz: Uvedená kategorizace služby, tj. v tomto případě pohyblivé, je legitimní a v souladu se zněním výše uvedené části plánu využití rádiového spektra. Co se týče Vašeho konstatování, že rádiové kmitočty určené pro pohyblivou službu jsou využívány službou pevnou, žádáme Vás, pokud je Vám známa takováto skutečnost, abyste ji spolu s relevantními podklady poskytl Českému telekomunikačnímu úřadu.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

kraljan

Příspěvekod kraljan » 10 years ago

Nějak netuším o co Vám pane Peterko jde. Předpokládám, že na tomto foru jsou lidé, kteří umí číst a že si tedy přečtou výše uvedená oprávnění. Podle VO-R/10/05.2014-3 je pásmo 17GHz skutečně jen pro pohyblivou službu. Ale podle VO-R/12 však žádné omezení pevná/pohyblivá není. Podstatně větší obavu bych měl vysvětlovat ČTÚ Vámi prodávanou 9ku (Vaše vysvětlení jsem na foru četl, nemusíte se opakovat. Navíc jsem si přečetl aktuální znění VO-R/10 a řekl bych, že po úpravách proti minulosti je naprosto jasné, že 9GHz provozovat pro datový přenos není možné. Docela by mě zajímalo, jak na tuto skutečnost reagují ti, co se nechali v minulosti uchlácholit Vašim výkladem VO-R/10 a předmětné zařízení si koupili.
Insider píše:Tak tu pro Vás mám takovou menší vánoční.. :lol: Vyjádření regulátora k použítí zařízení na 17 GHz: Uvedená kategorizace služby, tj. v tomto případě pohyblivé, je legitimní a v souladu se zněním výše uvedené části plánu využití rádiového spektra. Co se týče Vašeho konstatování, že rádiové kmitočty určené pro pohyblivou službu jsou využívány službou pevnou, žádáme Vás, pokud je Vám známa takováto skutečnost, abyste ji spolu s relevantními podklady poskytl Českému telekomunikačnímu úřadu.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Neda mi to nereagovat, taky mam nekolik 17GHz a dle VO-R/10/05.2014-3 to je "jen" pro pohyblivou sluzbu - coz nechapu co je (jako, ze v pohybujicim se prostredku nebo jak? - stozar se me taky pohybuje ve vetru :-) ) a v te druhe VO-R/12 to neni zase omezene.
Takze me nekdo jasne reknete, vyrabi RACOM, ALCOMA, SUMMIT zarizeni, ktere nesmim pouzivat ci co?
Fakt je v tom dost bordel nebo to je napsane jako paragraf a musim si na to vzit pravnika, ktery me to prelozi do lidske reci :-(
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 10 years ago

Ladik píše:"jen" pro pohyblivou sluzbu - coz nechapu co je (jako, ze v pohybujicim se prostredku nebo jak? ) (

Spojení pro letadla, lodě, auta - to co se pohybuje....
0 x

kraljan

Ladik píše:Neda mi to nereagovat, taky mam nekolik 17GHz a dle VO-R/10/05.2014-3 to je "jen" pro pohyblivou sluzbu - coz nechapu co je (jako, ze v pohybujicim se prostredku nebo jak? - stozar se me taky pohybuje ve vetru :-) ) a v te druhe VO-R/12 to neni zase omezene.
Takze me nekdo jasne reknete, vyrabi RACOM, ALCOMA, SUMMIT zarizeni, ktere nesmim pouzivat ci co?
Fakt je v tom dost bordel nebo to je napsane jako paragraf a musim si na to vzit pravnika, ktery me to prelozi do lidske reci :-(

Musíš si říct podle kterého VO to provozuješ, splníš podmínky podle tohoto VO a jseš v pohodě. Když budeš potřebovat větší výkon a bude to pohyblivá stanice, tak budeš provozovat podle 10ky, my 17kové spoje provozujeme podle 12ky a basta. Problém má pan Peterka s 9kou, kterou donedávna prohlašoval za provozovatelnou podle VO-R/10 jenže teď po aktualizaci je jasné i méně gramotným, že to nejde, tak se hledá důvod lidi vystrašit aby počkali na nové rádio ve 24ce z dílny p. Peterky. Aspoň já to tak chápu.
0 x

kraljan

Somozřejmě vše řečené nevylučuje případnou změnu VO-R/12 v budoucnosti a vypuštění kteréhokoliv pásma ať 17GHz nebo i 10GHz, které je v totálním rozporu s mezinárodní koordinací. U té 10ky bych měl větší obavy, protože to by mělo dopad na podstatně víc spojů.
0 x

David2006

Nemůže to být tak že v té 12ce se mezitím změnilo znění nějakých norem v ní odkazovaných?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 10 years ago

kraljan píše:
Ladik píše:Neda mi to nereagovat, taky mam nekolik 17GHz a dle VO-R/10/05.2014-3 to je "jen" pro pohyblivou sluzbu - coz nechapu co je (jako, ze v pohybujicim se prostredku nebo jak? - stozar se me taky pohybuje ve vetru :-) ) a v te druhe VO-R/12 to neni zase omezene.

Musíš si říct podle kterého VO to provozuješ, splníš podmínky podle tohoto VO a jseš v pohodě. Když budeš potřebovat větší výkon a bude to pohyblivá stanice, tak budeš provozovat podle 10ky, my 17kové spoje provozujeme podle 12ky a basta. Problém má pan Peterka s 9kou, kterou donedávna prohlašoval za provozovatelnou podle VO-R/10 jenže teď po aktualizaci je jasné i méně gramotným, že to nejde, tak se hledá důvod lidi vystrašit aby počkali na nové rádio ve 24ce z dílny p. Peterky. Aspoň já to tak chápu.

Chapes to spatne. Michal zadne radio pro 24 aktuálně nemá, naopak prave uvadi na trh FDD radio do 17 GHz. To nema s 9GHz vubec nic spolecnyho. Jde o to ce podle odpovedi CTU vubec na urade netusi ze se v 17GHz dají provozovat spoje pro pevnou službu. Ale na to že CTU nezná vlastní předpisy jsme si u zvykli ne?
0 x
Bývalý ISP...

David2006

Myslím si že moc dobře na ČTU o spojích v 17GHz vědí. Možná jen podcenili jejich počet 10x, ale to je jiná věc.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

kraljan píše:Nějak netuším o co Vám pane Peterko jde. Předpokládám, že na tomto foru jsou lidé, kteří umí číst a že si tedy přečtou výše uvedená oprávnění. Podle VO-R/10/05.2014-3 je pásmo 17GHz skutečně jen pro pohyblivou službu. Ale podle VO-R/12 však žádné omezení pevná/pohyblivá není. Podstatně větší obavu bych měl vysvětlovat ČTÚ Vámi prodávanou 9ku (Vaše vysvětlení jsem na foru četl, nemusíte se opakovat. Navíc jsem si přečetl aktuální znění VO-R/10 a řekl bych, že po úpravách proti minulosti je naprosto jasné, že 9GHz provozovat pro datový přenos není možné. Docela by mě zajímalo, jak na tuto skutečnost reagují ti, co se nechali v minulosti uchlácholit Vašim výkladem VO-R/10 a předmětné zařízení si koupili.
Insider píše:Tak tu pro Vás mám takovou menší vánoční.. :lol: Vyjádření regulátora k použítí zařízení na 17 GHz: Uvedená kategorizace služby, tj. v tomto případě pohyblivé, je legitimní a v souladu se zněním výše uvedené části plánu využití rádiového spektra. Co se týče Vašeho konstatování, že rádiové kmitočty určené pro pohyblivou službu jsou využívány službou pevnou, žádáme Vás, pokud je Vám známa takováto skutečnost, abyste ji spolu s relevantními podklady poskytl Českému telekomunikačnímu úřadu.

Když nevíte o co mi jde, tak se do toho vůbec neštelujte a nebudete za blba. Komunikuju teď s ČTÚ jako národním regulátorem, abych před uvedením na trh řádně a včas splnil svojí zákonnou povinnost, která plyne z nařízení vlády č. 426 z roku 2000.
Po velmi trpkých zkuženostech s regulátorem jsem si vyžádal pro další výrobek závazné stanovisko na základě §149 SŘ. Protože se regulátor vyjádřil v odpovědi nezákonně, vyzval jsem jej aby své stanovisko doplnil. Mimochodem jsem jej požádal, aby nám sdělil, co má na mysli pohyblivou službou, když se všechna zařízení v ČR provozují v režimu pevné služby a odpovědí mi bylo, to co jste četl a na co jste zareagoval jako potrefená husa na brokový sbor vystřelený z lovecké zbraně. O VO-R/10 zde opravdu nejde. Toho si račte všimnout dle nadpisu threadu.

Mimochodem splnění těchto povinností a jejich řádné prokázání stojí za tím, že se dnes mohou SRD na 9 GHz provozovat i nadále a to i na základě VO-R/10 z roku 2014. Ano prošli jsme kontrolou ČOI a ta jednoznačně konstatovala, že zařízení lze s souvislosti s VO-R/10 z roku 2014 provozovat a že se nejedná ani o porušení povinnosti výrobce a ani o klamání zákazníka. To, že se data nesmějí přenášet je samozřejmě lež, která má tak krátké nohy, že mám ten pocit, že i vy je musíte mít delší.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Bohužel, dle stávajícího vyjádření inženýrů Duchače a Pravdy ano.. Konkrétně Alcoma je certifikovaná na ETSI 302 217 a to je norma pro pevnou službu, myslím, že rakom na tom bude obdobně, o SAFu, SIAE a Summitu si to zjistěte sami. Dovolím si upozornit na fakt, že skutečnosti, které jsou v mi této záležitosti známe jsem již předal regulátorovi včetně faktu, že zařízení jsou způsobilá překračovat povolené výkony.

Podle všeho je vyjádření ČTÚ legislativně v pořádku a opírá se o plán využití spektra, který je dle §15 regulátor ze zákona povinen dodržovat, což mu neupírám. Faktem je, že podnikatelé v komunikacích se řídí §9 a VO se opírá o §10 ZeK, takže se na nějaký NKP NKT můžou z vysoka, ty žádná oprávnění nepředstavují. Z ústavního pořádku je potom jasné, že podnormativní akty stejné síly, nemohou podkládát jeden druhý, ale vždy mohou být adresovány pouze normativy vyšší síly. V tomto smyslu podáme napřed v Lednu stížnost a později po vyčerpání všech správních úkonů a nulového výsledku podáme správní žalobu.
Jsem ale toho dojmu, že na spektru žijou tak trochu v nějaké bublině a realitu vnímají poněkud jinou optikou než zbytek světa a ve chvíli, kdy jim tuhle bublinu příští rok vypustím, budou mít co dělat, aby ten bordel co tam za posledních 9 let nasekali, dali dopořádku.

Tak pěkné Vánoce všem
0 x