❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

1st aerial - AirBQ 9GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Bohus
Kontaktovat uživatele:

Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz

Příspěvekod Bohus » 11 years ago

U me jak se to vyspi. Od 30 do 90. Kazdej den to chodi jinac...
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 11 years ago

Bohus píše:U me jak se to vyspi. Od 30 do 90. Kazdej den to chodi jinac...

Tak si tam dejte poslední FW a zapnete flowcontrol, samozřejmostí by měla být i kalibrace před uvedením trasy do používání. Nám běžně 180Mbit
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Kalibraci provadime vzdy kdyz spoj nasadime. Po kalibraci to bezi klidne 150 ... ale jak dlouho...a kazdy tyden to sledovat a kalibrovat dle pocasi nehodlam.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 11 years ago

Bohus píše:U me jak se to vyspi. Od 30 do 90. Kazdej den to chodi jinac...

Trochu mi to pripomina vec, kterou uz jsem tu postoval. Pouzivam ty devitky jako pater a pri pouziti NV2 protokolu dochazelo k saturaci malymi packety natolik, ze propustnost spadla treba i k 15 Mbitum ( a ne k datasheetovym hodnotam pps se to ani zdaleka neblizi :) ) situaci vyresila zmena na Nstreme. Sice vylezlo zatizeni CPU a trochu latence, ale propustnost je ok.

Zkus a uvidis. Pokud mas v pohode CCQ a signaly, tak by propustnost mela byt tez ok.

Tot ma zkusenost.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

Bohus
Kontaktovat uživatele:

zkusim. diky za zkusenost.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 11 years ago

pokud se ti ta kalibrace rozjizdi takto casto res to s vyrobcem, protoze tak to provozovat nelze, ja mam pop vymene 1 jednotky snad klid, v rozmezi teplot od 10 - 35 st to jede furt full, 185-195 Mbit HD v nstreme.
Me by spise zajimalo jestli uz mikrotikum funguje ten FP na nv2 - myslim realne k nasazeni na pater ;)
add: k te kalibraci jak ji provadite? Me tedy spoj jede full speed v rozmezi treba 1.2-1.45 V ofsetu, pokud se kalibruje a je teplo je vhodne to dat na co nejvyssi hodnotu a pokud je pod nulou tak naopak.. aspon mi to tak pripada spravne, mozna by to mohl okomentovat vyrobce, protoze v navodu to neni nijak blize specifikovano a rekl bych ze mnoho lidi to bude mit jen nevhodne nastavene.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:pokud se ti ta kalibrace rozjizdi takto casto res to s vyrobcem, protoze tak to provozovat nelze, ja mam pop vymene 1 jednotky snad klid, v rozmezi teplot od 10 - 35 st to jede furt full, 185-195 Mbit HD v nstreme.
Me by spise zajimalo jestli uz mikrotikum funguje ten FP na nv2 - myslim realne k nasazeni na pater ;)
add: k te kalibraci jak ji provadite? Me tedy spoj jede full speed v rozmezi treba 1.2-1.45 V ofsetu, pokud se kalibruje a je teplo je vhodne to dat na co nejvyssi hodnotu a pokud je pod nulou tak naopak.. aspon mi to tak pripada spravne, mozna by to mohl okomentovat vyrobce, protoze v navodu to neni nijak blize specifikovano a rekl bych ze mnoho lidi to bude mit jen nevhodne nastavene.

Je to tak, hodnota offsetu je v podstatě někde mezi 1.2 a 1.45V. Jedná se o spřažení ortogonálních nosných na sebe, mezi AP a klientem. Od seriového čísla 1000+ je ta hodnota v podstatě nastavená z výroby a nemusí se s tím nic moc dělat. Do SN 250 to mohl být problém, protože to nebylo ošetřené a v teplotách nám to pochodovalo v řádech jednotek KHz, což je pro OFDM kritické. Pokud máte problém s tím, že se Vám rozjíždí ukazatel Q mikrotiku v denním cyklu o více než 15 procent, ozvěte se, vyřešíme výměnou.. Teď dáváme do distribuce první kusy, které mají dopsaný algoritmus automatizovaného offsetu, takže tam odpadne i to počáteční kalibrování a jednotka si to bude dotáhovat automaticky.
0 x

frito
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod frito » 11 years ago

Je v plánu na AirBQ 9 použit nové SXT AC ?
nebo v tomto pásmu je 40Mhz na kanál ?
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 11 years ago

Me by spise zajimalo jak a jestli uz je doresena autokalibrace v plnem rozsahu teplot jake moho venku byt
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, případnou diskuzi jsem přesunul na forum výrobce, do sekce FAQ na adrese: forum.pojitko.cz
0 x

fiestak

Příspěvekod fiestak » 10 years ago

Zdravím pánové,
mám problém, s kterým bezúspěšně víc jak týden zápasím, mohl by mi prosím někdo poradit? Mám nasazen tento spoj na páteřní linku, jde o novější verzi s RB951.
1.strana - připojena do netu, když dám přímo z RB btest na propustnost směrem z netu, tak vše ok.
2.strana - btest na 1.stranu ok, ale při btestu z netu rychlost ani ne poloviční, viz obrázek.

Už jsem zkoušel všechno možný, včetně vypnutí queue a firewallu, jestli to náhodou nebrzdí a žádná změna, fakt si už nevím rady. Upload je kupodivu ok.
Verze ROS 6.20, zaplej wireless-fp, nv2. Spoj je zaměřený a zkalibrovaný, žádnou jinou síť jsem na frekvenci nenaskenoval, přeladit nepomohlo.
Budu vděčnej za jakouoliv radu.
Předem díky.
Přílohy
btest.jpg
btest.jpg (150.25 KiB) Zobrazeno 4310 x
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

Zdravím,
ta rychlost "OK" je něčím ořezaná?
Dík, mpcz 11.12.2014
0 x

fiestak

Je to řezané na straně poskytovatele konektivity - konekt je 50Mbit. Nicméně i když to zaříznu už u sebe, třeba na 40Mbit, tak, aby to nemusel omezovat provider, tak stejně se z 2.strany testem nedostanu přes 25Mbit..
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 10 years ago

fiestak píše:Je to řezané na straně poskytovatele konektivity - konekt je 50Mbit. Nicméně i když to zaříznu už u sebe, třeba na 40Mbit, tak, aby to nemusel omezovat provider, tak stejně se z 2.strany testem nedostanu přes 25Mbit..

Testujes pri odpojenem provozu ?
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

fiestak

raven-il píše:Testujes pri odpojenem provozu ?

Ano, zapnu jen bandwidth test
0 x