❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Reálné rychlosti RB532A a MK na klasickém desktopu

Návody a problémy s konfigurací.
infernus
Kontaktovat uživatele:

Reálné rychlosti RB532A a MK na klasickém desktopu

Příspěvekod infernus » 18 years ago

Testování reálných propustností na vzdálenost 100m (tzv přes ulici) na platformě routerboard RB532A

RB532A proti RB532A s kartama R52, anténama ELBOXRF TA-PAN19 a 60cm kabelem. Režim wds, eth1 adresa 192.168.111.1, notebook adresa 192.168.111.3, na mk vytvořem bridge mezi R52 a eth1. Na druhé straně eth1 adresa 192.168.111.2 a notebook 192.168.111.4. Signál -29/-29

Propustnost:
Obrázek

RB532A proti RB532A s kartama R52, anténama ELBOXRF TA-PAN19 a 60cm kabelem. Režim wds s aktivovaným nstreme, eth1 adresa 192.168.111.1, notebook adresa 192.168.111.3, na mk vytvořem bridge mezi R52 a eth1. Na druhé straně eth1 adresa 192.168.111.2 a notebook 192.168.111.4 Signál -29/-29

Propustnost:
Obrázek

RB532A proti RB532A s 2x karta R52, 2x anténama ELBOXRF TA-PAN19 a 60cm kabelem. Režim nstreme dual eth1 adresa 192.168.111.1, notebook adresa 192.168.111.3, na mk vytvořem bridge mezi nstreme dual a eth1. Na druhé straně eth1 adresa 192.168.111.2 a notebook 192.168.111.4 Signál -29/-29

Propustnost:
Obrázek

Desktop PC proti desktop PC, režim wds, konfigurace: MB Gigabyte GA-945GZM-S2, integrované síovky nebyli nalezeny takže to jelo na sitovkach realtek, procesor Celeron Conroe-L 440, 2GHz, 512k, 800MHz, pamět 512MB DDR2 533, ata disk 120GB, opět stejné adresy i nastavení jako při předchozích testech. Signál -29/-29

Propustnost:
Obrázek

Propustnost na desktop PC v řežimu nstreme2 byla stejná jako v případě čistého wds bez použití nstreme což jsem dost dobře nechápal a byl z toho sklamaný. Signál byl také -29/-29 s použitím bridge mezi nstreme dual a eth1. Pokud někdo tuší proč to jelo stejně nebo jestli dělám v testech nějakou chybu v nastaveních tak a to sem určitě pastne. Díky
0 x

aj_rade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aj_rade » 18 years ago

jestli to nebude tim, ze wifi ma jisty datovy tok maximalni :)))
Co takhle zkusit propustonost pres ethernet, tam uvidite teprve rozdily :)
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

Tvou odpověï jsem nejak nepochopil. Bylo to měřený pomocí nástroje iperf. Notebook kde byl client i notebook kde byl server byli jak do RB tak i do PC s MK připojený přes ethernet na obou stranách.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 18 years ago

asi myslel spojit tie dva MT cez kabel a nie cez wifi.
0 x

aj_rade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aj_rade » 18 years ago

andreas4all píše:asi myslel spojit tie dva MT cez kabel a nie cez wifi.

presne to sem tim myslel
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

No já zkoušel ale propustnost wifi.. takže nechápu proč to spojovat cez kabel. Myslel jsem že když nastavim na spoji nstreme dual (jeden spoj na rx, druhej na tx) tak tam bude vetsi rozdil nez 1Mbit v porovnani s klasickym wds.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 18 years ago

ale skus si porovnat napr pingy pri plnom zatazeni, urcite tam bude markatny rozdiel.
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

Konec srandy, zkusme to vazne
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 18 years ago

Zpočátku chvalím za použití iperfu.
Je dost možné že problém se nazývá Windows.
Pokud sem testoval na Fast Ethernetu proti sobě 2x Linux 2.6 ,tak jsem nástrojem ttcp dosáhl téměr 94Mbps pro oba směry.Pokud jsem na jeden z nich použil netperf v Cygwinu tak směrem z Linuxu to bylo stále kolem 90Mbps ale směrem z Win jen 36Mbps.Jinak mám vyzkoušené že z BTestu 2x Windows na UDP tak kolem 26Mbps.Pokud dam na odesílací stranu Linux a BTest emuluji ve Wine tak sem se dostal až na 80Mpbs!!!
Dále bych ješte zkusil Routing a né bridge a o WDS snad už vůbec nemluvim.
Naposledy upravil(a) Petr Vlašic dne 20 Aug 2007 13:14, celkem upraveno 1 x.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Grunt_Mich_An píše:Zpočátku chvalím za použití iperfu.
Pokud sem testoval na Fast Ethernetu proti sobě 2x Linux 2.6 ,tak jsem nástrojem netperf dosáhl téměr 94Mbps pro oba směry.Pokud jsem na jeden z nich použil netperf v Cygwinu tak směrem z Linuxu to bylo stále kolem 90Mbps ale směrem z Win jen 36Mbps.Jinak mám vyzkoušené že z BTestu 2x Windows na UDP tak kolem 26Mbps.Pokud dam na odesílací stranu Linux a BTest emuluji ve Wine tak sem se dostal až na 80Mpbs!!!

Presne tak... proc porad bridge a wds?? !! BTW to ze ti to nejelo vice s nStream2 je docela logicke, myslis si ze ti to CPU toho RB sstihalo?!?!?! :idea:
0 x

infernus
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:
Grunt_Mich_An píše:Zpočátku chvalím za použití iperfu.
Pokud sem testoval na Fast Ethernetu proti sobě 2x Linux 2.6 ,tak jsem nástrojem netperf dosáhl téměr 94Mbps pro oba směry.Pokud jsem na jeden z nich použil netperf v Cygwinu tak směrem z Linuxu to bylo stále kolem 90Mbps ale směrem z Win jen 36Mbps.Jinak mám vyzkoušené že z BTestu 2x Windows na UDP tak kolem 26Mbps.Pokud dam na odesílací stranu Linux a BTest emuluji ve Wine tak sem se dostal až na 80Mpbs!!!

Presne tak... proc porad bridge a wds?? !! BTW to ze ti to nejelo vice s nStream2 je docela logicke, myslis si ze ti to CPU toho RB sstihalo?!?!?! :idea:

Jestli jsi si toho nevsiml tak tu stejnou rychlost v nstreamu dual jsem nechapal pri konfiguraci: MB Gigabyte GA-945GZM-S2, procesor Celeron Conroe-L 440, 2GHz, 512k, 800MHz, pamět 512MB DDR2 533, ata disk 120GB. Jinak asi tech 23Mbit je maximalni realna propustnost te karty a ja to v tom nstreamu dual mel zkusit na FD test kde by to tech 23Mbit ukazalo take.. ale FD oproti wds kde bylo 23 HD

A CPU toho RB to opravdu nestiha coz je zrejme patrne z prvnich tri obrazku kdy propustnost ve wds je nejakejch 21,5 Mbit a pri wds s aktivovanym nstreame nebo nstreame dual pouze 14,5Mbit, coz je zrejme způsobené nedostatecnym procesorem.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:to ze ti to nejelo vice s nStream2 je docela logicke, myslis si ze ti to CPU toho RB sstihalo?!?!?! :idea:

Proč?Mě se podařilo přez RB153 protáhnout při bridgingu 32.5Mbps a RB532A musí dát logicky víc.Problém je spíš v tom ,že nstreme2 nenávýší 2x rychlost, jak asi předpokládáte ale dělá úplně něco jiného.
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 18 years ago

pozor je problem kdyz srovnavate udaje dosazene na stole a v realnem nasazeni, pochybuju ze pres jakykoliv bezdrat spoj date 30mb+ stabilne v realu
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

belmorfeus píše:pozor je problem kdyz srovnavate udaje dosazene na stole a v realnem nasazeni, pochybuju ze pres jakykoliv bezdrat spoj date 30mb+ stabilne v realu

Ano ,to je pravda.Hlavní problém není ani tak v rychlosti jako v počtu paketů(briding je stále bloková operace).Při MTU 20bajtů se mi přez něj podařilo protlačit neuvěřitelných 1.05Mbps.Ale právě proti tomu by měl pomoci nstreme.Já jen reaguji ,protože mě štve jak to všichni svádějí na pomalost CPU.
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 18 years ago

ano CPU to nestiha, ale to plati hlavne v realnem provozu nebo pri tupem testu bandwitch testem integrovanem v RBcku, zkuste realne nasazeni a budete prekvapeni. Ono to vetsinou lehne uz na 17mb HD (u RB532 nevim jak u verze 532A tu nemam).
Proste kdyz chcete takove toky dat tak trosku investujte, pokud mate toky dat pres 20mb a nemate na PC router tak je neco spatne u Vas. A nechci slyset ze jsou mista kam jde RB a ne PC, to je blbost i PC jde udelat v outdoor provedeni a vcelku levne, jsme cesi umime si poradit ne ?
Trocha domaciho kutilstvi a mam IP 66 krabici s zakladni deskou a zdrojem vcetne 4 miniPCI karticek. Je to prace na hodinku
0 x