❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RAY2

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: RAY2

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

18 / 8 = 2,25 tedy tato rezerva je na max 2 a kousek kilaku :) v desti, ktery tady v lete mame casto a kvuli ktereho jsem zrusil uz par 17Ghz spoju a nahradil je licencem ... ale jsem mozna blazen a chtel bych mit spoje resene co nejlepe to jde ...

kazdopadne neber to jako kritiku, rikam patrite v celku k tem lepsim ... a stavim pro vas celkem i rad :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Mel jsem spis napsat DO 5km, asi by to bylo lepsi. Samozrejme mohou byt a obvykle jsou i kratsi spoje. V neposledni rade, je to o SLA a cene za sluzbu, kterou je zakaznik ochoten platit. Licence se pouziva v pripade, kdy je SLA kriticke, nebo jsou proto dalsi duvody. V tom nejsme jini. Spis nez "destova" nedostupnost je ve volnych pasmech problem ruseni a to je v soucasnosti vetsi limit, nez tech 8dB/km.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

Viktor Novotný píše:18 / 8 = 2,25 tedy tato rezerva je na max 2 a kousek kilaku :) v desti, ktery tady v lete mame casto a kvuli ktereho jsem zrusil uz par 17Ghz spoju a nahradil je licencem ... ale jsem mozna blazen a chtel bych mit spoje resene co nejlepe to jde ...

kazdopadne neber to jako kritiku, rikam patrite v celku k tem lepsim ... a stavim pro vas celkem i rad :)

já si myslím že je to zbyečná škoda peněz za licence, toto již má krásně pořešená MP600 kde se ti naprosto beztrátově zvýší výkon + sníží modulace a to není snad takový průšvih když ten silný déšť trvá krátce...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

okoun píše:já si myslím že je to zbyečná škoda peněz za licence, toto již má krásně pořešená MP600 kde se ti naprosto beztrátově zvýší výkon + sníží modulace a to není snad takový průšvih když ten silný déšť trvá krátce...

No jo, ale jsou mezi námi i sítě, kde je jakýkoliv (i pochopitelný) výpadek selháním. Předepsaný výkon tu stejně dodržuje jenom text VO-R/12/ takže využití jakýchkoliv prostředků k oddálení výpadku se počítá, ale má to své meze. Faktem ale je, že je to SRD pásmo a mělo by se jet s výkonama řádově tisíckrát menšími než jsou licence a jednoznačně kalkulovat s fyzikou přenosu a nekreslit tu vzdušné zámky..
Upřimně by tu mělo zaznít, že je to pásmo do cca 3 km a cokoliv je nad (a i s velkejma anténama), tak je selhání plánovače. Vím o případech, kdy tu s vidinou všeho léku nakupovali 17GHz lidi na 6-8km trasy a radili jim ti, kdo se tloukl do prsou, jak je to zařízení skvělé. To je prostě projev neschopnosti zhodnotit rizika.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 10 years ago

Insider píše:Upřimně by tu mělo zaznít, že je to pásmo do cca 3 km a cokoliv je nad (a i s velkejma anténama), tak je selhání plánovače. Vím o případech, kdy tu s vidinou všeho léku nakupovali 17GHz lidi na 6-8km trasy a radili jim ti, kdo se tloukl do prsou, jak je to zařízení skvělé. To je prostě projev neschopnosti zhodnotit rizika.
+1
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

okoun

tak to jsem měl o vás lepší mínění, já u těchto pojítek VO dodržuji a mám na 7km 17GHz a krásně funguje i s dodrženým VO, to že si při dešti na chvilku přitopí, neberu jako porušení VO :lol:
fakt mě mrzí že u těchto spojů nedodržujete VO když to jde celkem dobře narozdíl od zatřískaných WIFIn
a jak píšu při děšti to nepadne vůbec protože si to přitopí, takže tak, pokud by to padlo ba na 3 sec tak by šlo pásmo 17GHz do háječku, to je jasná věc.
dále je jasný že to má svoje limity, kdybych tam měl tahat nepřetržitě 300Mb za každého počasí volil bych jiné pásmo i tu licenci
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

okoun píše:tak to jsem měl o vás lepší mínění, já u těchto pojítek VO dodržuji a mám na 7km 17GHz a krásně funguje i s dodrženým VO, to že si při dešti na chvilku přitopí, neberu jako porušení VO :lol:
fakt mě mrzí že u těchto spojů nedodržujete VO když to jde celkem dobře narozdíl od zatřískaných WIFIn
a jak píšu při děšti to nepadne vůbec protože si to přitopí, takže tak, pokud by to padlo ba na 3 sec tak by šlo pásmo 17GHz do háječku, to je jasná věc.
dále je jasný že to má svoje limity, kdybych tam měl tahat nepřetržitě 300Mb za každého počasí volil bych jiné pásmo i tu licenci

Vůbec nemám představu, jaké jsi o nás měl mínění. Momentálně mám v sítí první 17GHz vlastní produkce a jedeme přesně v limitu. Dokonce ani nebudeme mít potřebu prodávt zařízení, které je schopné 1000x překročit povolený limit s největší anténou.

Takže ty tu popíšeš nedodržení povoleného výkonu ( o ATPC není v této normě čárka) a říkáš, že nemáš valné mínění? Nepochybuju o tom, že i takový lidé, kteří jsou ochotni a schopni pracovat na ČTÚ si nejsou schopni spočítat, že při 7 km , povoleném limitu a dejme tomu 120cm anténě na přijímači bude úroveň - 70,5 dBm. Nezlob se na mě, ale to je přesně o tom selhání plánovače. Prostě a jednoduše tato technologie není pro trasu 7 km vhodná. Pokud tomu nerozumíš, tak vůbec nevím, jak bych tě mohl být schopný přesvědčit o tak základních věcech, jako je fakt, že to musí padat při sebemenším deštíku, pokud nedej bože budeš dodržovat VO-R.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Kaja

Příspěvekod Kaja » 10 years ago

7km na 17GHz a pri dodrzeni VO?
To je tak na 16QAM pri 56MHz kanale. Takze se dostanete max na 180Mbps.
Pokud neni problem s rusenim, urcite bych na 7km preferoval 10GHz. A pokud je 10GHz plna, tak 18GHz s 0dBm.

K.

okoun píše:tak to jsem měl o vás lepší mínění, já u těchto pojítek VO dodržuji a mám na 7km 17GHz a krásně funguje i s dodrženým VO, to že si při dešti na chvilku přitopí, neberu jako porušení VO :lol:
0 x

okoun

Insider píše:

Vůbec nemám představu, jaké jsi o nás měl mínění. Momentálně mám v sítí první 17GHz vlastní produkce a jedeme přesně v limitu. Dokonce ani nebudeme mít potřebu prodávt zařízení, které je schopné 1000x překročit povolený limit s největší anténou.

Takže ty tu popíšeš nedodržení povoleného výkonu ( o ATPC není v této normě čárka) a říkáš, že nemáš valné mínění? Nepochybuju o tom, že i takový lidé, kteří jsou ochotni a schopni pracovat na ČTÚ si nejsou schopni spočítat, že při 7 km , povoleném limitu a dejme tomu 120cm anténě na přijímači bude úroveň - 70,5 dBm. Nezlob se na mě, ale to je přesně o tom selhání plánovače. Prostě a jednoduše tato technologie není pro trasu 7 km vhodná. Pokud tomu nerozumíš, tak vůbec nevím, jak bych tě mohl být schopný přesvědčit o tak základních věcech, jako je fakt, že to musí padat při sebemenším deštíku, pokud nedej bože budeš dodržovat VO-R.

ATPC samo o sobě proč by mělo být v normě??? Normu zajímá vyzařený výkon, ATPC mi jen zajistí dočasné navýšení výkonu aby spoj nechyboval v dešti. To že to jede přes normu cca 0,01% v v roce asi není takový problém.

Ano na tuto vzdálensot 10GHz určitě, ale bohužel když má na stožáru někdo PBM10 tak nikoli :)
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Pamatuju doby, kdy ty "lepsi" firmy navrhovaly spoje stabilne s unikovou rezervou 20dB a dest se moc nepocital, stejne jako vliv vzdalenosti stran spoje. Taky to fungovalo a vsichni byli spokojeni. Problem je v tom, ze jakykoliv ITU destovy model je jen statisticky zpracovana srazkova minulost. Takze to, na co se nekteri snazime pocitat spoje, nemusi odpovidat realite. Zvlast v soucasnosti pri jevech jako je globalni oteplovani. Faktem zustava, ze podle uvedeneho modelu je cast severni Moravy a Slezska v horsi rain zone, takze to tam srazkove muze vypadat trochu jinak, nez tady v Praze.

Chci tim rict, ze navrh spoje v 17G na vic nez 3km nemusi byt nutne selhanim planovace, protoze nikdo vam presne dopredu nerekne, jake to priste budou destove objekty a v jakem rozlozeni v ramci profilu trasy. Proto do jiste miry fungovalo drive tech univerzalnich 20dB rezervy. A tak na 17G existuji spoje na 4, 5 km, ktere pri zachovani limitu vyplyvajicich z VO-R funguji nad ocekavani dobre a pak jsou spoje, ktere vykazuji zcela nadprumernou utlumovou dynamiku v ramci sireni signalu prostredim, ackoliv jsou kratsi, maji tedy vsechny predpoklady pro stabilitu a nikdo s tim moc nenadela. Jenom tam proste zrovna pada moc vody, pokud ne neco dalsiho. Tam pak prichazi na radu licence, atp. Ty prvni jmenovane spoje maji vsak v pripade 17G jednu spolecnou vlastnost. Typicky jde o nizke prenosove kapacity nenarocne na modulaci a SNR.

To co lze povazovat za zcela fatalni selhani planovace je, kdyz se na tu extremni vzdalenost 3km+ pokousi realizovat spoj, ktery svym nastavenim fyzikalne popira moznost provozovat jej tak, aby odpovidal VO-R. Tim je mineno, ze pri nastaveni vykonu TX dle reguli, spoj nepojede vubec. To se dominantne tyka vysokych kapacit, ktere diky potrebe pracovat s vetsi sirkou kanalu a vyssim poctem modulacnich stavu, zakonite pracuji i s radove nizsi unikovou rezervou pri shodne vzdalenosti. To je treba rozlisovat a zamerne ted nechavam stranou ACM.

Ovsem je nutne take rici, ze takhle chytrej je kde kdo, procez realita si obcas zada ustupky fyzice i regulim. Ve svete, kde lide primarne dokazi ocenit pouze hodnotu penez, to ani jinak byt nemuze. A tak jde v podstate jen o miru pocitu zachovani si vlastni cti.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Vyplatí se přecházet z RAY1 Na RAY2 ? Mám teď možnost vyměnit RAY1 za RAY2 - 10 Ghz zvažuju jestli se to vyplatí, - Jumbo packety fain, ale otázka reálného využítí v této části sítě, napájení a další port by se hodil stejně tak led indikace atd. Není Ray2 v něčem ošizen ? Musím říct, že s těmi nejstaršími rádii od Racomu jsme nejspokojenější a fungují bezproblémů což se o těch novějších říci nemohu, nevím jak RAY2 máte někdo generační srovnání ? nějaké praktické ?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 10 years ago

whef píše:Vyplatí se přecházet z RAY1 Na RAY2 ? Mám teď možnost vyměnit RAY1 za RAY2 - 10 Ghz zvažuju jestli se to vyplatí, - Jumbo packety fain, ale otázka reálného využítí v této části sítě, napájení a další port by se hodil stejně tak led indikace atd. Není Ray2 v něčem ošizen ? Musím říct, že s těmi nejstaršími rádii od Racomu jsme nejspokojenější a fungují bezproblémů což se o těch novějších říci nemohu, nevím jak RAY2 máte někdo generační srovnání ? nějaké praktické ?

Vady:
BNC pro ladění na Ray1 je lepší než na Ray2 - tam je to stejně jako na siklu. Musíš něco rozdělávat.
Čeká se na ně.

Klady:
Optika je skvělá, jinak ty stroje ani neosazujeme. A jede to od 20V - nemusíme řešit napětí, všechno na situ napájíme 24V.
Výborný spoj :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 10 years ago

soooc píše:Vady:
BNC pro ladění na Ray1 je lepší než na Ray2 - tam je to stejně jako na siklu. Musíš něco rozdělávat.
Čeká se na ně.

Věc názoru, mě víc vyhovuje řešení na RAY2, pro zaměření nepotřebuješ žádnou redukci z BNC na voltmetr. Rukou odšroubuješ krytku, zasuneš hroty voltmetru a jedeš. Časová úspora oproti řešení BNC je půl minuty, tu ztratíš hledáním redukce v kufru s nářadím :))
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 10 years ago

Leeonek píše:
soooc píše:Vady:
Čeká se na ně.

Věc názoru, mě víc vyhovuje řešení na RAY2, pro zaměření nepotřebuješ žádnou redukci z BNC na voltmetr. Rukou odšroubuješ krytku, zasuneš hroty voltmetru a jedeš. Časová úspora oproti řešení BNC je půl minuty, tu ztratíš hledáním redukce v kufru s nářadím :))

Tak to už záleží na vkusu každého soudruha :) Ale jinak je s Ray2 naprostá spokojenost, jak u Vás? :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 10 years ago

soooc píše:Tak to už záleží na vkusu každého soudruha :) Ale jinak je s Ray2 naprostá spokojenost, jak u Vás? :)

Spokojenost maximální, zatím tedy jen 2 kousky 17 a 10Ghz :) Teď jsem kupoval ještě jednu jedenáctku, škoda že nebyla v provedení RAY2.
0 x