❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RAY2
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Re: RAY2
od zkrachovale regionalni tv, byval to vykryvak tv prima v drevnich dobach
stozar ma 3faz pripojku a budku zateplenou .. cena byla neco pod pul mega

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
pcwifi píše:30-40cm parabolky jsou na BTSkach nejcastejsi rozmery...a fascinuje me ze tim pali klidne i 5kmto kolik maj nakoupyno vykonu, 30db ? treba sou Eriky apod. "profi" radia na uplne jine ourovni nez naky Rej,Alkóma apod.
vyslovene 100-150cm monstra clovek vidi jen na tech lokalnich hlavnich BTS co sou cirka 1x za 20-40km + -
No ono je treba vnimat, ze existuje jista kmitoctova zavislost mezi plochou paraboly, tvarem vyzarovaciho diagramu a ziskem. Doporucuji napriklad tento studijni material pro lepsi pochopeni: http://www.ok2kkw.com/next/ok1ca_1994dish.htm
Takze 30cm na 38GHz je zcela jina liga, nez 30cm na 2.4GHz a to ve vsech uvedenych parametrech. U jmenovanych telco subjektu lze uvazovat prave spoje na hornich MW pasmech. Tak do nich zas tolik nesijte

0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
GRFS: Přesně jak psal Viktor, i já mám informace o tom, že výkony mobilkáři moc neřeší. Nakoupili si licence když byli za pakatel, nikdo neřešil že to je na 20db. Napráskali se 30-40cm paraboly, protože větší je za víc peněz. Teď po zdražení se licence stáhli na nulu ale výkony zůstali nastavené stejně :)
Kdo si myslí, že ty spoje do free pásem u mobilkářů jsou počítané tak, aby se vlezli do limitu, tak je najivní. Taky se asi bude brzo divit když na btsce uvidí Ray, může si ale dál namlouvat, že to je určitě licence ;)
Peníze, peníze a zase peníze. Nic jiného v tom nehledejte, kdo si dneska dovolí platit drahou licenci, když to de levnějc? Šetřit se zkrátka bude, a že to je mimo zákon, dneska neřeší ani velcí operátoři. Obzvlášť když velmi dobře ví, že není nic, čím by je někdo mohl klepnout přes prsty. A ikdyby existovalo, pokuta vyjde podstatně levnějc. Vítejte v reálném světě :D
Kdo si myslí, že ty spoje do free pásem u mobilkářů jsou počítané tak, aby se vlezli do limitu, tak je najivní. Taky se asi bude brzo divit když na btsce uvidí Ray, může si ale dál namlouvat, že to je určitě licence ;)
Peníze, peníze a zase peníze. Nic jiného v tom nehledejte, kdo si dneska dovolí platit drahou licenci, když to de levnějc? Šetřit se zkrátka bude, a že to je mimo zákon, dneska neřeší ani velcí operátoři. Obzvlášť když velmi dobře ví, že není nic, čím by je někdo mohl klepnout přes prsty. A ikdyby existovalo, pokuta vyjde podstatně levnějc. Vítejte v reálném světě :D
0 x
pokuty jsou velkym problemem od CTU smerem k operatorum...nejake smesne tisice, zacinal bych na 100 megach za velky pruser, na pulce za mensi. To by fungovalo driv ci pozdejc. zajimala by me poruchovost eriku ci jake MW to pouzivaj... me za rok exly 2 raye z 34 kusu...to neni moc pozitivni.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
pcwifi píše:pokuty jsou velkym problemem od CTU smerem k operatorum...nejake smesne tisice, zacinal bych na 100 megach za velky pruser, na pulce za mensi. To by fungovalo driv ci pozdejc. zajimala by me poruchovost eriku ci jake MW to pouzivaj... me za rok exly 2 raye z 34 kusu...to neni moc pozitivni.
Hm myslím, že poruchovost tam není moc velká, je to zatím taky na většině míst ještě split řešení, a na rozdíl od většiny z nás dělají výstavbu opravdu kvalitně a draze, to znamená hodně zemnění, vlastní dvojité napájení u zařízení, který to umožnujou atd. K tomu eriky atd. mají větší historii a kvalitu. No mne jeden ray vytrestal loni kolem vánoc, a v nedávné době jsem jeden musel předělat z CAT7 na CAT5 kabely a snad zatím dobré. Ten vnitřní CAT7 konektor je prostě průšvih moc to tam nedrželo ve zdroji. Líbilo by se mi, kdyby udělali taky chráněné svorkovnice po vzoru Alcomy, už to řešení má i Summit. Stejně, ale nevím jestli do RAY2 jde kloudně narvat CAT7, zatím RAY2 nemáme.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
tak tak statika, taky se celkem casto dohaduji s tim nasim co jeste jde a co ne, ale radsi to budu mit spocitane se stemplem, nez by to nekomu spadlo na kvetak a ja mu ci jeho rodine dozivotne platil 
co se tyka mereni ctu v vyssich pasmech, priznejme si uprimne, kdo je kdy videl neco resit a vyresit ? znam par pripadu kdy i v licenci vyresily prd ...
asi tak 1000x casteji prudi v malych pasmech 5Ghz kde to meri parabolou maxlink a mikrotikem
coz kdyz me prisel prvni protokol s timto vybavenim priznany, sem malem spadl pod stul ... co na tom ze maji i lepsi meraky, pak nechapu proc to honi timhle paskvilem

co se tyka mereni ctu v vyssich pasmech, priznejme si uprimne, kdo je kdy videl neco resit a vyresit ? znam par pripadu kdy i v licenci vyresily prd ...
asi tak 1000x casteji prudi v malych pasmech 5Ghz kde to meri parabolou maxlink a mikrotikem

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
s konektory sem u Raye nikdy nemel problem, vse okay. Akurat nedavno zachcalo i pres tesneni do venkovniho, coz sem necekal a pochopil sem proc to kucí jeste jisti vulkanizackou ( tento jisteny nebyl)... kupodivu zdroj prezil tvrdy zkrat, ray uz ne...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
pcwifi píše:s konektory sem u Raye nikdy nemel problem, vse okay. Akurat nedavno zachcalo i pres tesneni do venkovniho, coz sem necekal a pochopil sem proc to kucí jeste jisti vulkanizackou ( tento jisteny nebyl)... kupodivu zdroj prezil tvrdy zkrat, ray uz ne...
JJ nejdřív jsem vulkanizoval, pak to rozřezal, že zas někdo tvrdil, že to není dobré, a něco na tom taky je. Teď vulkanizuju, jen vršek kolem závitu, zespoda to nechvám odvětrávat.
0 x
Tak nevim, asi mame kazdy jinou zkusenost. Z toho co se u nas ted postavilo a stavi pro LTE, je vse dle navrhu CMI/Testcom a pridelu od CTU. Vykonove limity, jakoz i veskere dalsi parametry si operatori celkem dost hlidaji a jak neco nesedi, hned se ozvou.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
chces rict treba ty Vase spoje v ramci kivsu na 35cm antenach 17ghz, 3,5mhz kanal ... bez atpc by to nemohlo dest prezit 

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
- midnight_man
Som sa normálne dnes zasmial hhlukas píše:Důvodem neni nižší cena antén, v milionových rozpoctech na výstavbu věží jsou to drobné. Duvodem je malá navetrna plocha, protože oni, na rozdíl od nas, neřeší statiku metodou "franto, přivař tam vzpěru"

0 x
17tky u nas lze nasadit max. na 5km a 24tky do 2km, coz jaksi v globalu reflektuje fyziku a limity vyplyvajici z VO-R. My po tom obvykle nehonime stovky Mb, takze s nizkou modulaci to ma citlivost jinde, v uzkym kanalu dvojnasob. O tom to je. Staci si to dat do kalkulacky na webu vyrobce. RAY2 je na tom na tehle nizkych kapacitach jeste o trochu lip, diky podpore kanalu 1,75MHz. Diky tomu si mohou dovolit prahovou citlivost RX u hranice -100dBm.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to je sice pravda, ale vemuli utlum vic jak 8db na kilak, je to vse taky jinde
cimz nerikam, ze nedrzite vykony cca v ramci normy, to znam daleko horsi borce 

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Ted ti Viktore moc nerozumim. Podle kalkulacky mi vychazi pri 3.5MHz kanalu 4QAM, 5Mbit, coz rade nasich zakazniku staci. Podobnych spoju je z tech cca 300 Alcom vetsi procento. Na 5km, coz je jiz zmineny limit nasazeni u nas, mi vychazi s 35cm antenama u MP360 rezerva na unik 18dB a dostupnost spoje pro rain rate 32mm/h 99,998% casu za rok, coz je 0,002% casu nedostupnosti a to je 17,5 h/rok pokud plati, ze rok ma 8760 hodin. Podotykam pri EIRP 20dBm = -13dBm na TX pri 35cm antenach. To je prijatelna (ne)dostupnost vezmeme-li v uvahu, ze zakaznik ma SLA obvykle o rad horsi. Ale na vezi je proti ty 35cm antene v 99% pripadu minimalne 65cm, tak to jsme zas jinde.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art