❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

P2P Spoj NV2

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
whef

P2P Spoj NV2

Příspěvekod whef » 10 years ago

Ahoj chci ze zeptat vím, že už to tu bylo také někde probíráno, jak děláte PP spoje na 5 tce, vím, že to je problém v tomhle prostředí, ale zatím na to není všude dát profi spoj. teď už několik dní zkouším doladit dva spoje, a stále se to nedaří. Antény mám 24 Dbi Jirous Extreme - mimo za tím mikrotik v krabici. Vysílací Rb 912 přijímací RB 911 stítnění nepomohlo. Stále klesá vysílací - RX CCQ příjem jede v pohodě .. na kteroukoli stranu, fakt nevím v čem je zakopaný pes. Nesetkal jste se s tím někdo ?
0 x

milan.zelina

Příspěvekod milan.zelina » 10 years ago

Mě p2p s nv2 jedou naprosto v pohodě, jen to mám tak, že na obou straných je stejný HW a verze ROS, pak je vše v pořádku.
0 x

whef

Oki stejný soft mám taky. Jaký máš HW ? a verzi rosu ? a CCQ ? RX
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 10 years ago

whef píše:Oki stejný soft mám taky. Jaký máš HW ? a verzi rosu ? a CCQ ? RX

Na mikrotiku neni zadne tlacitko, diky kteremu by se spoj choval nejak extra lip. Proste bud to jede (idealni podminky = viditelnost, zadna chyba v pigtailu, ozarovaci, ruceni apod.) a nebo nejede (neco z uvedeneho je spatne). Pokud je to spravne zamerene, muze byt odpalena karta na RB (zapnute RB bez pripojene anteny), spatny pigtail propojujici antenu a RB / problem v ozarovaci / ruseni (docasne preladit na jinou f). Rovnez mam stejne spoje a to nekolik a jedou jak maji (dle podminek a vzdalenosti, na ktere jsou pouzite).

Co signaly? Jaka vzdalenost?
0 x

whef

Hm koukal jsem na tři spoje, někde to jede lépe někde hůře. Jinak mikrotiky jsou nové, aby nebyli zapnuty bez antény si hlídám, pigtaily taky ok. Viditelnost taky ok. Zajímavé je že jede vždy dobře příjmová strana, ale vysílací tx je na tom blbě :( co se rušení týče. Kanály jsem zkoušel všechny .. volno není nikde v okolí je cca 40 spojů v 5G. Vzdálenost spojů od 800m do 4 km výkon jsem zkoušel ubrat, lebo to bylo asi přebuzené.
0 x

milan.zelina

Mám několik různých variant se starším ROS:
MIMO RB711GA-5HnD ROS v.5.14 TX/RX okolo -45 až -55 db CCQ většinou 90-100% pod 85
mikdy nepadne i při rušení konkurencí link 104-130Mbps vzdálenost do 1 km

MIMO RB911 ROS v. 5.26 výsledky podobné jen lepší CCQ - může být lokalitou.

dokonce i na SXT-D 5Hnd ROS v.511 další spoj v nezarušeném prostředí do 1 km
TX/RX okolo -45 až -55 db, CCQ většinou 95-100% link 117-130Mbps, 35Mbit TCP v pohodě

a ještě jen n-ko-nv2 na staré RB411 proti RB433 (historie) ROS v. 5.26
toto je jediný starší ne mimo spoj s různým HW, jedna strana ROS v. 6.1 - starší board shořel.
je to 50m vysoko na komíně, tak se bojím to přehrát na novější 6.x
vzdálenost 3,3km rx/tx -65 až -70 dB, CCQ 89-100% mírné rušení cca 30 sítí
z 5km blízkého města, link 48-54 Mbit, 20 klientů, 22Mbit TCP v pohodě.

Stáhnutej výkon, kanálů je málo a já využívám několikrát 1 frekvenci.
Vše samozřejmě šířka 20 MHz.

v.6.x teprve někde zkusím nahrát, kde to bude dobře přístupné, kdyby se to podělalo.
Držím se zásady, co funguje, do to nešťourám. V minulosti jsem se jednou
docela slušně vytrestal, a lézt na komín v zimě: nic moc.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 10 years ago

U 91x platí takový nepsaný pravidlo aby spoj byl alespoň metr od jinejch RBcek
0 x
Bývalý ISP...

whef

Hm asi zatím jediné řešení co vidím dát tam RB 400AH s kartami. Je to drahý řešení, a u těch karet pozoruju tak o 10 dBi niší výkon, což je na jednom skoku problém, ale mělo by to zvýšit stabilitu. Jinak je zajímavý že na více lokalitách se mi to chová stejně jeden směr a to vysílasí na tom je v háji to CCQ lítá od 15-90 procent což je špatný :(
Jinak tedy nevým když tyhle mikrotiky jsou na to určený proč to má takový problém s ostatními :( nevím jestli ten Netmetal bude lepší :( jinak pigtaily do skříně a tam v kovovým case jsem měl taky, ale zas to má velký útlum :(
Jinak vedle mám spoj bez NV2 akorát na duplexních Jirousech a ten jede super .. tak nevím .. jinak kolegovi tvrdím, že to asi nepojede. Z obou stran máme stožáry konkurence, metr daleko :( na tom jednom bodě .. a dokonce tam mají 90 cm anténu v 5 tce :)
0 x

milan.zelina

Myslím, že ccq lítá výhradně kvůli rušení, pokud tedy nic pohyblivého nezasahuje do fresnelky.
Jak jsem psal i na RB711/911 to běhá naprosto spolehlivě, RB4xx není podmínkou.
0 x