Dobrý den, prosím Vás o radu.
Používám RB450G jako router ve firmě a v queue-tree mám 46 koncových pravidel pro 23 manglovaných IP adres. Aktuálně se objevila potřeba grafického znázornění vytížení linky pro každou IP adresu, což by mělo jít vyřešit přidáním simple-queue pro každou IP adresu. Co jsem zkoušel, je potřeba nastavit queue-type na SFQ, jinak i při nastavení max-limit 100M (konektivita do internetu je zde 20M-hd) tato queue zahazuje pakety. Je to správný postup?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Grafy pro každou IP adresu
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Bez dopadu na rychlost a spolehlivost provozu, bez pridaneho dalsiho zarizeni, s dostupnosti extra linky pro kazde koncove zarizeni, bez vymeny routeru ... Bych to resil VLANy pres switch ... Kazdy adresa svou VLANu a hotovka ... Pripadne bych uvazoval RB450 nahradit nekterym CCS, tam pak je provoz v grafu pres fyzicke porty nativne ... 

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
nevim co tu resite,
zaskrtni si grafovani kazde queue a mas to hotovo
zaskrtni si grafovani kazde queue a mas to hotovo

0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
jo lze , hledej
chvili pises o SQ pak o TQ , co vlastne chces ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Upřesnění: mluvím o grafech přímo v Mikrotiku, žádné SNMP a externí apla na grafy.
0 x
reset píše:jo lze , hledej
Ahoj.
Nerad to přiznávám, ale fakt jsem nic nenašel. Mohl bys mi s tím, prosím, poradit?
0 x
Rosak píše:reset píše:jo lze , hledej
Ahoj.
Nerad to přiznávám, ale fakt jsem nic nenašel. Mohl bys mi s tím, prosím, poradit?
Určitě to jde, normálně vytvoř v SQ pro každou IP samostatnou Queue a tu si pojmenuj jak chceš, to se pak bude zobrazovat ve seznamu grafů na mikrotiku. Ja si to osobně ještě posílám na jiný port než je 80 a ve firawallu to omezím na přístup jen z konkrétní skupiny IP adres. QT má přednost před SQ jestli se nepletu, takže když na SQ nastavíš u queue rate limity třeba na 150MBit tak to přes to bude procházet a pouze zapisovat provoz bez omezovaní.
Pak je třeba donastavit
Kód: Vybrat vše
/tools/graphing
Osobně to ale dlouho už nepoužívám, má to hodně nevýhod např. ztráta historie, když se rebootne router, zatěžuje to MK a flash zápisem. Pokud to je ve firmě a je to důležité sledovat, nasadil bych zabbix server a SNMP. Používám ho již dlouho a dá se s ním hlídat celá síť včetně monitoringu HW, vytížení CPU atp + trigery, které tě pak upozorňují třeba emailem.
0 x