❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nefunkční NV2

Návody a problémy s konfigurací.
garfield23

Nefunkční NV2

Příspěvekod garfield23 » 11 years ago

Zdravím, nesetkal jste se někdo s tím, že nv2 klietům připojeným na sektror klesla rapidně propustnost na 4-5Mbit. Podotýkám, že nedošlo ke změně konfigurace a ani k připojení dalšího klienta. Při proskenování pásma je vše čisté.Je to na vesnici. Pokud se nastaví protokol unspecified nebo 802.11 je vše OK
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Jaký sektor použit? Jaké verze ROS na AP?

Klienti, jaké zařízení jaká verze ROS? Vzdálenosti atd...
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 11 years ago

garfield23 píše:Zdravím, nesetkal jste se někdo s tím, že nv2 klietům připojeným na sektror klesla rapidně propustnost na 4-5Mbit. Podotýkám, že nedošlo ke změně konfigurace a ani k připojení dalšího klienta. Při proskenování pásma je vše čisté.Je to na vesnici. Pokud se nastaví protokol unspecified nebo 802.11 je vše OK

jistě stalo, restartuj AP a když to nepomůže tak potom i klienta
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

garfield23

Používáme ELBOXRF • TetraAnt_5_16_90_V_RSLL • Sektorová anténa 16dBi (90°) , router OS 6.19 . klienti od 200m do 400m a jsou 4 . Samozřejmě je to i na jiných bodech,ale tady je to zhruba rok stejné i počet klientů. Je to takový VIP sektor. Vše jsem restartoval,všude je stejná verze RouterOS. TDMA bylo 2ms, zkoušeli jsme i auto,ale to nepomohlo. Bylo to v extra-chanel a i to je vypnuté
0 x

honzam

garfield23 píše:Používáme ELBOXRF • TetraAnt_5_16_90_V_RSLL • Sektorová anténa 16dBi (90°) , router OS 6.19 . klienti od 200m do 400m a jsou 4 . Samozřejmě je to i na jiných bodech,ale tady je to zhruba rok stejné i počet klientů. Je to takový VIP sektor. Vše jsem restartoval,všude je stejná verze RouterOS. TDMA bylo 2ms, zkoušeli jsme i auto,ale to nepomohlo. Bylo to v extra-chanel a i to je vypnuté

A na jaké RATE byl v tu chvíli klient spojen když mu klesla propustnost? Byl to jeden klient nebo více?
Pokud pouze jeden klient tak můžeš na AP kliknout na ikonku minus (-) ve wireless registration table a odpojíš ho. On se hned připojí znovu a můžeš porovnat rozdíl....
0 x

garfield23

Byli tam 4 klienti. Teď jsem zkusil odpojit klienta,který se tvářil divně rate neustále přelaďuje. Ostatní 3 drží 54Mbit rate ale víc jak 4Mbit z toho nedostanu
0 x

garfield23

Ještě jeden poznatek. Klesne pouze download,upload je naprosto v pohodě
0 x

okoun

DFS Mode je jaký?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

garfield23

DFS je none
0 x

honzam

garfield23 píše:Byli tam 4 klienti. Teď jsem zkusil odpojit klienta,který se tvářil divně rate neustále přelaďuje. Ostatní 3 drží 54Mbit rate ale víc jak 4Mbit z toho nedostanu

Zkus vzdálený sken ze strany toho klienta který blbne? Třeba mu tam něco leze ale ze strany AP to nevidíš
0 x

garfield23

to jsem zkoušel,jeden z těch klientů jsem i já a o to vím mě to žere,protože na to nemůžu přijít.Stalo se nám to asi na 5ti různých místech a nikde se neměnilo nic
0 x

okoun

máš klasický wireless a nebo wireless-FP?
0 x

garfield23

zkoušel jsem oboje,i různý kanály.Pokud dám NV2 tak i bandwidth test mezi RB je OK,ale reálný průtok je mizerný
0 x

okoun

co je reálný průtok, ot je do internetu? případně bych hledal chybu dále, třeba jestli někde nechybuje ethernet
0 x

garfield23

Pokud při protokolu unspecified vše jede 15Mbit a při nastaveném NV2 pouze 4-5Mbit tak si nemyslím že bude chyba v ethernetu
0 x