Zdravim vespolek,
kolem jedne site zacala vznika otazka, zda se pustit do dynamickeho routovani. Je tam zrizena topologie, kdy dve hlavni vetve se na svem konci zase stykaji a v pripade vypadku jedne strany je mozne prehodit provoz na druhou vetev. Zatim rucne, posleze to pujde nascriptovat. Prilezitosti, kde to takto zakruhovat vznika cim dam tim vic. Samozrejme by byla tendence se pustit do studia nejakeho dynamickeho routingu, ale co jsem zatim slysel osobni zkusenosti, tak z provozu dynamickeho routovani obcas vznikaji nejake vypadky. Dokonce mi jeden clovicek rikal, ze ma dynamicke routovani jen proto, aby se mu lepe doplnovaly staticke routy. Nerad bych si tim pochopitelne pridelal starosti:)
Nadruhou stranu MPLS a VPLS tunely jsou lakavou zalezitosti. Zatim je to spise takova filosoficka otazka, zajima me vas nazor, jestli treba reknete "Jednou ti stejne nezbyde, nez to dynamicke routovani spustit".
Tot k sobotnimu obedu, diky za nazory!
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Poustet se do dynamickeho routovani?
+ samozrejme asi poroustou naklady na skoleni techniku, mozna hw
0 x
Každá síť, která vyroste do nějaké velikosti a topologie musí dojít k tomu, že bez dynamického routingu to prostě nejde. Tedy ne že by to nešlo technicky, ale nutnost ruční práce roste geometrickou řadou.
Jenom nevím, jestli je zrovna vhodné začínat na MPLS apod. Standardem pro tyto účely je OSPF a tím bych začal. Hlavně je všude, kde se tomu dá říkat router. MPLS nee ...
Pokud routuji dynamicky, tak vytvoření nového segmentu někde na druhém konci sítě pro mě znamená jeden záznam v ospf network a druhý v ospf interface. Zbytek routerů mě už nezajímá. Pokud to budu dělat staticky, musím si poradit na všech routerech po cestě až na bránu. A nějaké zakruhování by ve mě vyvolávalo návaly úzkosti a depresí.
Občas jsou problémy i s OSPF. Ale jen díky tomu, že mikrotik občas funguje jak kurvítko. Případně rádiové spoje, kterým říkáme páteřní, ale ony by se hodily tak maximálně jako špatný příklad.
Ale doporučuji si to nastudovat dřív, než začneš něco na síti dělat. Používat totiž statiku s OSPF není úplně dobrý nápad (jde to, ale je to spíš k vzteku a narušuje to návrh), stejně tak použití "redistribute XXX", pokud to opravdu nemá nepřekročitelný důvod.
Jenom nevím, jestli je zrovna vhodné začínat na MPLS apod. Standardem pro tyto účely je OSPF a tím bych začal. Hlavně je všude, kde se tomu dá říkat router. MPLS nee ...
Pokud routuji dynamicky, tak vytvoření nového segmentu někde na druhém konci sítě pro mě znamená jeden záznam v ospf network a druhý v ospf interface. Zbytek routerů mě už nezajímá. Pokud to budu dělat staticky, musím si poradit na všech routerech po cestě až na bránu. A nějaké zakruhování by ve mě vyvolávalo návaly úzkosti a depresí.
Občas jsou problémy i s OSPF. Ale jen díky tomu, že mikrotik občas funguje jak kurvítko. Případně rádiové spoje, kterým říkáme páteřní, ale ony by se hodily tak maximálně jako špatný příklad.
Ale doporučuji si to nastudovat dřív, než začneš něco na síti dělat. Používat totiž statiku s OSPF není úplně dobrý nápad (jde to, ale je to spíš k vzteku a narušuje to návrh), stejně tak použití "redistribute XXX", pokud to opravdu nemá nepřekročitelný důvod.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Presne tak OSPF ano. Easy se to naucit, jeste vic easy to nastavit.
MPLS - nevim co mas za sit, ale prechod k MPLS se vyplati asi jen malokumu. Urcite ne wifi-providerum.
Obecne sitim kde jsou velky toky a jsou schopny vyuzit vyhody switchingu a labelovani oproti IP routingu.
V podstate je to navrat ke spojovanym sluzbam, ktere se driv provozovali bo jeste provozuji na ATM a podobnejch technologiich.
Nasledne vsichni presli na IP (respektive ethernet + IP) coz jsou sluzby nespojovany a maji svy jasny vyhody. Bohuzel az
na to, ze maji nejakej strop propustnosti, kterej zalezi na vykonu routeru po ceste. No a kdyz narazis na tenhle problem
tak je ta prava chvile premejslet o MPLS. Urcite ne v pripade kdy i chces zakruhovat 2 WiFi linky.
MPLS - nevim co mas za sit, ale prechod k MPLS se vyplati asi jen malokumu. Urcite ne wifi-providerum.
Obecne sitim kde jsou velky toky a jsou schopny vyuzit vyhody switchingu a labelovani oproti IP routingu.
V podstate je to navrat ke spojovanym sluzbam, ktere se driv provozovali bo jeste provozuji na ATM a podobnejch technologiich.
Nasledne vsichni presli na IP (respektive ethernet + IP) coz jsou sluzby nespojovany a maji svy jasny vyhody. Bohuzel az
na to, ze maji nejakej strop propustnosti, kterej zalezi na vykonu routeru po ceste. No a kdyz narazis na tenhle problem
tak je ta prava chvile premejslet o MPLS. Urcite ne v pripade kdy i chces zakruhovat 2 WiFi linky.
0 x