Těžko říci, jestli to má vliv ... kvalita zdroje. Nějaký asi určitě, když výměny kondenzátorů většinou znamenají jejich náhradu za vyšší rozsah napětí (a teplot). Ale spíš bych řekl, že je to prostě nejnižší kvalita a jejich hlavní funkce je ochrana obratu výrobce. Odchází jak na kvalitních průmyslových zdrojích za upskou, tak na normálních zástrčkových čínách bez záložních zdrojů.
Rozdíl v ceně asi bude větší, rb450 je bez krabičky a zdroje. V každém případě by mě zajímalo, co je v RB951 jinak, že je to o tolik lacinější. Ale jinam, než jako domácí router bych to nedal. Už jenom to, že tam chybí informace o voltáži a teplotě (byť o přesnosti si myslím své) by mi vadila.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Stabilní router doporučte
Re: Stabilní router doporučte
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Nojo vidíš zapomněl jsem započítat zdroj....kalkuloval jsem jen s deskou a krytem.
0 x
ludvik píše:Těžko říci, jestli to má vliv ... kvalita zdroje. Nějaký asi určitě, když výměny kondenzátorů většinou znamenají jejich náhradu za vyšší rozsah napětí (a teplot). Ale spíš bych řekl, že je to prostě nejnižší kvalita a jejich hlavní funkce je ochrana obratu výrobce. Odchází jak na kvalitních průmyslových zdrojích za upskou, tak na normálních zástrčkových čínách bez záložních zdrojů.
Rozdíl v ceně asi bude větší, rb450 je bez krabičky a zdroje. V každém případě by mě zajímalo, co je v RB951 jinak, že je to o tolik lacinější. Ale jinam, než jako domácí router bych to nedal. Už jenom to, že tam chybí informace o voltáži a teplotě (byť o přesnosti si myslím své) by mi vadila.
Kde chybi informace o voltazi prosim?
Ja mam na dvou bodech jako hlavni RB951G a vubec se nezapoti, ale ja jenom routuju zadne que apod na to mam server.
0 x
RB450G má vedle procesoru gigovej switch. U RB951G je switch součástí cpu chipu stejně jako wifi část je integrovaná do CPU. Vše v jednom.
Pokud s tim jenom routuješ páteře tak jak to děláme my tak RB951G by měla vytahnou větší rychlost díky fast path funkci ale nikdo to nikdy netestoval jestli to fakt funguje
Pokud s tim jenom routuješ páteře tak jak to děláme my tak RB951G by měla vytahnou větší rychlost díky fast path funkci ale nikdo to nikdy netestoval jestli to fakt funguje

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Voltáž, teplota: System/Health
Což o to, testy FastPath jsem viděl. Funguje to. Jenže pak je router degradovaný do tupého přehazovače paketů ... abys měl strach tam cokoliv jiného než routy nastavit. A je to závislé na software, nikoliv na hardware. Takže je to logicky dostupné i na RB450.
Ono jde i o přístup k síti. Můžeš centralizovat, stavět hardcore hvězdu, vše ukončit třeba PPPoE na jednom bigboxu. Pak je vcelku fuk, co je po cestě. A fastpath může ušetřit dost peněz. Jenže pak je druhý způsob a to přesně opačný, decentralizace. A pak už na těch routerech toho člověk potřebuje podstatně víc. Jenže přijde o ten fastpath a ještě to musí přizabít QOSem.
Což o to, testy FastPath jsem viděl. Funguje to. Jenže pak je router degradovaný do tupého přehazovače paketů ... abys měl strach tam cokoliv jiného než routy nastavit. A je to závislé na software, nikoliv na hardware. Takže je to logicky dostupné i na RB450.
Ono jde i o přístup k síti. Můžeš centralizovat, stavět hardcore hvězdu, vše ukončit třeba PPPoE na jednom bigboxu. Pak je vcelku fuk, co je po cestě. A fastpath může ušetřit dost peněz. Jenže pak je druhý způsob a to přesně opačný, decentralizace. A pak už na těch routerech toho člověk potřebuje podstatně víc. Jenže přijde o ten fastpath a ještě to musí přizabít QOSem.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
musí nemusí... 
fast path neni pro řady RB4xx dostupný.
Máš někde ten test fast pathu?

fast path neni pro řady RB4xx dostupný.
0 x
To mě taky napadlo, sice bych přišel o záruku, ale pak by se tam snad nemělo co podělat. Platí ještě za kvalitní zdroje Sunny? Potřebuju něco klasicky do zásuvky, router většinou visí pod stolem na zdi vedle zásuvky.
Bohužel poruchovost sunny se poslední cca 3 roky rapidně zvyšuje. Osazují méně kvalitní kondenzátory.
V RB450G jsou kondenzátory nižší kvality, problém se objevuje pokud je v krabici teplota trvale nad 30°C. Pak se kondy nafouknou po 2-3 letech.
Kusy co mámem v hliníkovém boxu ve sklepech nebo klimatizovaném racku, tak jedou už pátý rok bez problému.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Tak to jsi mě dostal ... a jen utvrdil v tom, že MK je patlal. Ale ono je to stejně fuk, podmínky pro použití FP jsou pro mě nepřijatelné. A pro ostatní možná také, protože jsem nenašel, kde se dá zjistit, že se FP aktuálně používá.
Asi ani kdybys mě zabil ... snad si někdy vzpomenu.
Ale byl to skoro obdobný nárůst (podobně jsem se divil), jako UBNT EdgeRouter - na jejich FW se dalo uforwardovat cca 800Mbit. Na čistém debianu okolo 150.
hapi píše:fast path neni pro řady RB4xx dostupný.
Asi ani kdybys mě zabil ... snad si někdy vzpomenu.
Ale byl to skoro obdobný nárůst (podobně jsem se divil), jako UBNT EdgeRouter - na jejich FW se dalo uforwardovat cca 800Mbit. Na čistém debianu okolo 150.
0 x
kámo, neházej vše do jednoho pytle. Máme ve výtahovce RB450G minimálně 4 roky a nic mu není. A to tam je festovný horko.
Jo no, to jestli se fast path používá nebo ne by mě taky zajímalo. Sice maji řečený určitý podmínky kdy se to zapíná ale to si člověk nemůže bejt jistej.
Jo no, to jestli se fast path používá nebo ne by mě taky zajímalo. Sice maji řečený určitý podmínky kdy se to zapíná ale to si člověk nemůže bejt jistej.
0 x
-
V těch routerboardech a obecně všem odcházejí častěji kondenzátory na sekundáru a na ty nemá použitej zdroj (si myslím) vliv. Ale jako ano, šmejd zdroj do zásuvky ve kterým už taky odcházejí kondíky a má zvlnění jak prase samozřejmě může chcípnutí kondíků na primáru v RB urychlit a tím se pak urychlí chcípnutí i sekundárních. Takže jo, používat kvalitní zdroje 
Ohledně záruky bych se moc nebál. Prostě bych si do sáčku dal ty sračkový a pro případ záruky to vrátil zpátky. Pokud není člověk kripl, tak to jde vyměnit tam a zpátky, aniž by to bylo poznat. V poslední době už to měním preventivně v takových zařízeních. Tím spíš pokud to jde z baráku někam pryč a musí to být spolehlivý.

Ohledně záruky bych se moc nebál. Prostě bych si do sáčku dal ty sračkový a pro případ záruky to vrátil zpátky. Pokud není člověk kripl, tak to jde vyměnit tam a zpátky, aniž by to bylo poznat. V poslední době už to měním preventivně v takových zařízeních. Tím spíš pokud to jde z baráku někam pryč a musí to být spolehlivý.
0 x