Zdravím,
odpovím si sám. Klíčová funkce "Výstup do souboru" nefunguje ve verzi ROS 5.26, funguje ve verzi 6.6, možná(!) i v dřívějších 6.X.
/system ssh address=127.0.0.1 port=22 command="/in wi scan wlan1 duration=8s" output-to-file=scan.txt
tedy uloží výstup scanu do textového souboru, najdete ho po scanu ve Files, vše se provádí na klientovi, na kterém chci scanovat WLAN. Klient se při scanu samozřejmě po pár sekundách odpojí od AP a Winbox nám spadne, ale to nic, znovu se připojíme a nově vytvořený soubor ve složce Files si přetáhneme na svoji Windows plochu a otevřeme v editoru.
Formátování sloupců je však jakési divné, hlavně trvá oblíbená činnost programátorů ROS - ořezávat slouce (asi má limit 80 znaků/řádek). Např. SSID je zkráceno, takže někdy nečitelné. Zato nepotřebné sloupce jsou obsaženy. Dále se blok s výstupy scanu opakuje stále dokolečka, přičemž se počet AP zvyšuje. Možnáto má nějakou logiku, kterou pochopím později nebo někdo napoví.
Chování tohoto scanu chce ještě podrobněji prozkoumat. Hlavně že máme aspoň něco ke zkoumání a pokud se někomu podaří prodloužit řádek nad 80 znaků nebo vynechat nepotřebné sloupce, bude to konečně
aspoň trochu použitelné.
Trochu (jak se zmiňuje i kolega ze Slovenska) mi uniká význam dalšího spojení ssh z "pomocného" RB ve výše popisovaných operacích při scanu.
mpcz, 11/11/2013
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
wireless scan
mpcz píše:Zdravím,
odpovím si sám. Klíčová funkce "Výstup do souboru" nefunguje ve verzi ROS 5.26, funguje ve verzi 6.6, možná(!) i v dřívějších 6.X.
/system ssh address=127.0.0.1 port=22 command="/in wi scan wlan1 duration=8s" output-to-file=scan.txt
tedy uloží výstup scanu do textového souboru, najdete ho po scanu ve Files, vše se provádí na klientovi, na kterém chci scanovat WLAN. Klient se při scanu samozřejmě po pár sekundách odpojí od AP a Winbox nám spadne, ale to nic, znovu se připojíme a nově vytvořený soubor ve složce Files si přetáhneme na svoji Windows plochu a otevřeme v editoru.
Formátování sloupců je však jakési divné, hlavně trvá oblíbená činnost programátorů ROS - ořezávat slouce (asi má limit 80 znaků/řádek). Např. SSID je zkráceno, takže někdy nečitelné. Zato nepotřebné sloupce jsou obsaženy. Dále se blok s výstupy scanu opakuje stále dokolečka, přičemž se počet AP zvyšuje. Možnáto má nějakou logiku, kterou pochopím později nebo někdo napoví.
Chování tohoto scanu chce ještě podrobněji prozkoumat. Hlavně že máme aspoň něco ke zkoumání a pokud se někomu podaří prodloužit řádek nad 80 znaků nebo vynechat nepotřebné sloupce, bude to konečně
aspoň trochu použitelné.
Trochu (jak se zmiňuje i kolega ze Slovenska) mi uniká význam dalšího spojení ssh z "pomocného" RB ve výše popisovaných operacích při scanu.
mpcz, 11/11/2013
Jen bych doplnil, že připojení z dalšího "pomocného" mikrotiku se v diskuzi nikde neřešilo. K mikrotiku se připojuji přes ssh přímo z PC (z linuxu nebo přes putty). A to jen z toho důvodu, že ssh přežije delší dobu bez odezvy než winbox, takže nedojde ke spadnutí.
Celé je to taková hloupá kličkovaná, která na všechny strany naráží na nejrůznější limity skriptování v mikrotiku. Ještě je tu možnost, že přes API bude výstup rozumnější

0 x
Tak mi to nedalo a zkusil jsem to přes to API (zatím přes PHP). Dle prvních testů to vypadá funkční:
Použil jsem API třídu zde: http://wiki.mikrotik.com/wiki/API_PHP_class
Příkaz, který vypíše výsledek skenování:
Použil jsem API třídu zde: http://wiki.mikrotik.com/wiki/API_PHP_class
Příkaz, který vypíše výsledek skenování:
Kód: Vybrat vše
<?php
require('mkt-api.php');
$API = new routeros_api();
$API->debug = false;
if ($API->connect('111.111.111.111', 'jmeno', 'heslo')) {
$API->write('/interface/wireless/scan', false);
$API->write('=.id=wlan1', false);
$API->write("=duration=8s");
$READ = $API->read();
sleep(5);
print_r($READ);
$API->disconnect();
}
?>
0 x
Zdravím,
tak ten scan konečně funguje. Po mnoha letech a vydaných verzích ROS konečně něco použitelného. Zůstal jen malý problém s tím výpisem, kde je délka řádku omezená na 80 znaků. Tím, že Sergej do řádku nacpal zcela nepotřebné sloupce došlo k tomu, že musel SSID, což je aspoň dle mého názoru spolu s MAC a dB klíčový údaj zkrátit a např. 10 chybějících znaků SSID nahradit třeba 3. tečkama.
Možná by bylo lepší nepotřebné sloupce vynechat a SSID vypsat v celém znění. On konec SSID je většinou důležitější jak začátek.Tak jsem to napsal Sergejovi. Že to zváží do nové verze. Do doby, než jim někdo prodlouží řádek terminálu to asi bude jediné řešení. Neví někdo, jak řádek protáhnout nad 80 znaků?
mpcz, 30/11/2013
tak ten scan konečně funguje. Po mnoha letech a vydaných verzích ROS konečně něco použitelného. Zůstal jen malý problém s tím výpisem, kde je délka řádku omezená na 80 znaků. Tím, že Sergej do řádku nacpal zcela nepotřebné sloupce došlo k tomu, že musel SSID, což je aspoň dle mého názoru spolu s MAC a dB klíčový údaj zkrátit a např. 10 chybějících znaků SSID nahradit třeba 3. tečkama.
Možná by bylo lepší nepotřebné sloupce vynechat a SSID vypsat v celém znění. On konec SSID je většinou důležitější jak začátek.Tak jsem to napsal Sergejovi. Že to zváží do nové verze. Do doby, než jim někdo prodlouží řádek terminálu to asi bude jediné řešení. Neví někdo, jak řádek protáhnout nad 80 znaků?
mpcz, 30/11/2013
0 x
Zdraví po čase,
scan opravdu potřebuji. Proto prosím ty, co jsou spokojeni, jak dobře funguje, zda jim:
a/ výpis do souboru
b/ nebo výpis na terminál (a pak jaký, vyzkoušel jsem jich snad 30) poskytuje např. celé SSID nebo jen jeho půlku. Podobně u jiných sloupců. Do mikrotiku je sice implementován příkaz pro natažení délky řádku terminálu z implicitních 80 znaků na víc, ale buď tam mám Sergej nějakou chybu nebo ji dělám já.
Dík, mpcz, 29.06.2014
scan opravdu potřebuji. Proto prosím ty, co jsou spokojeni, jak dobře funguje, zda jim:
a/ výpis do souboru
b/ nebo výpis na terminál (a pak jaký, vyzkoušel jsem jich snad 30) poskytuje např. celé SSID nebo jen jeho půlku. Podobně u jiných sloupců. Do mikrotiku je sice implementován příkaz pro natažení délky řádku terminálu z implicitních 80 znaků na víc, ale buď tam mám Sergej nějakou chybu nebo ji dělám já.
Dík, mpcz, 29.06.2014
0 x
Taky by mě zajímalo, zda se uskutečnil nějaký pokrok v diskutované věci, jak se již ptal kolega v předchozím příspěvku. Osobně jsem na 5.kové verzi ROS a rád bych našel řešení k wlan scanu přes AP, pokud možno bez skriptování (když to u konkurenčních výrobců "číňanů" údajně funguje). Vidím s tím skriptovacím řešením věčný koloběh problémů např. s diskutovaným formátováním výstupu a další se opět vynoří, a budou plnit podobná diskusní fora.
Tímto tedy přeji nám všem, ať to chlapci v MirkoTiku co nejdříve dotáhnou a funguje to v rámci služeb ROSu, nikoli jen obezličkově skriptově, když už je to tak pěkná a svižná technologie.
Tímto tedy přeji nám všem, ať to chlapci v MirkoTiku co nejdříve dotáhnou a funguje to v rámci služeb ROSu, nikoli jen obezličkově skriptově, když už je to tak pěkná a svižná technologie.
0 x
Ano funguje ale od verze 6.0 výše...
/system ssh address=192.168.1.254 port=22 command="/interface wireless scan wlan0 duration=8s" output-to-file=scan.txt
IP adresu si doplň podle sebe. Je to LAN ip adresa klienta
/system ssh address=192.168.1.254 port=22 command="/interface wireless scan wlan0 duration=8s" output-to-file=scan.txt
0 x
Dobře, díky za shrnutí. Dále bych měl ještě dva dotazy k tomuto tématu:
Existuje na oficiálních stránkách mikrotiku někde sekce k douwnloadu starších verzí ROS? (našel jsem to sice jinde, ale u jakýchsi podporovatelu MT)
Druhý dotaz se týká možnosti výpisu dalších wlan informací do souboru, podobně jako zmiňovaný scanner i ostatní např. freq.usage, sniffer a další. Bude možno i tyto "služby" vypisovat do file?
Děkuji za trpělivost zkušenějších diskutérů!
Existuje na oficiálních stránkách mikrotiku někde sekce k douwnloadu starších verzí ROS? (našel jsem to sice jinde, ale u jakýchsi podporovatelu MT)
Druhý dotaz se týká možnosti výpisu dalších wlan informací do souboru, podobně jako zmiňovaný scanner i ostatní např. freq.usage, sniffer a další. Bude možno i tyto "služby" vypisovat do file?
Děkuji za trpělivost zkušenějších diskutérů!
0 x
dfmk píše:Dobře, díky za shrnutí. Dále bych měl ještě dva dotazy k tomuto tématu:
Stačí stávající poslení odkaz na stažení 6.18 upravit na http://download2.mikrotik.com/routeros/ ... be-6.1.npk a stáhne se verze 6.1
Jestli to tak funguje i u 5.x verzí nevím
dfmk píše:Druhý dotaz se týká možnosti výpisu dalších wlan informací do souboru, podobně jako zmiňovaný scanner i ostatní např. freq.usage, sniffer a další. Bude možno i tyto "služby" vypisovat do file?
Asi by mělo jít, ale nepoužívám to tudíž příkaz neporadím...
0 x
honzam píše:Ano funguje ale od verze 6.0 výše...
Zdravím,
to HONZAM: teď nevím, zda máš vyřešeny ty problémy s ořezáním SSID na prakticky nepotřebnou délku a navíc zbytečně přidáním velkého počtu teček (NEPOCHOPITELNÉ!!! - rozlišení AP je většinou až na konci.) nebo sis nepovšiml, že tento návod "téměř nanic" je zde uveřejněn několikrát. Každopádně vysvětlení Sergeje typu "Ano, víme, řešíme to a bude opraveno v další verzi" už mě docela vytáčí a myslím, že to silně zavání velkou přezíravostí vůči zákazníkům, kteří do jeho produktu investovali mnohdy miliony. Zvláště, když můj první dopis na jejich podporu k tomuto problému nese datum roku 2009!.
Podle mě má Sergej chybu v ovládání terminálu v ROS, některé externí terminály to sice umí vypsat v "prodlouženém" provedení, tam to má ale zase jiné mouchy.
Dík, mpcz, 13/08/2014
- Přílohy
-
- Picture0016.jpg (25.54 KiB) Zobrazeno 2217 x
0 x
Toto pro mě není problém. Změním si radio name na AP například na "1jih"
A pak ve skenu od klienta vidím co je co a podle toho se orientuju...
A pak ve skenu od klienta vidím co je co a podle toho se orientuju...
0 x
pokud ma nekdo blbe nastavenou jmennou konvenci svych AP, pak muze byt orez "problem" 

0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
Mě víc zajímají ve scanu ty, co moje naopak nejsou ... Kde a na jakém kanále jsou ty moje přeci vím. A když na to přijde, vím i MAC.
Tím tedy neomlouvám neschopnost mikrotiku udělat pořádně site survey.
Tím tedy neomlouvám neschopnost mikrotiku udělat pořádně site survey.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
marne vymyslim duvod, proc by me to zajimalo... kdyz na 5560 vidim 5 AP se signaly -50 -60 -55 -30 -90 , tak jdu proste jinam a je mi fuk, jestli je to FrantovaStodola38 nebo PoyebNet, ale holt kazdy to robime po svem 

0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
Protože podle toho, čí to je, tak si můžu dovolit i kanál, kde je něco silnějšího (nebo naopak). Případně sledovat postup konkurence, vznik nových a tak. Historii, jak mi leze po kanálech. Stejně tak průzkumy, nepolezu tam, kde je "někdo". Ale když to z toho scanu nepoznám, tak mi to prostě vadí. Někdo chce vědět vše, někdo jen to nejnutnější, jako kůň na dostizích ... každý jsme jiný.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.