❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17G - koupit Racom nebo Summit ?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: 17G - koupit Racom nebo Summit ?

Příspěvekod Insider » 11 years ago

Kdo byl, informaci má.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Super obchodní přístup :)
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Ta informace na MikroExpu byla, ale zase jsem se o tom nic nedozvedel, same, ze to bude, ze to nebudeme primo vyrabet my, design zadny, jenom proste reci jak to asi pojede.
Jako se zacatkem AirBQ :-(
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 11 years ago

Insider mlží vždy a všude. Dokud to neprodává, je to pořád: určitě bude brzo, bohužel dodavetel nedodal, bohužel jiný dodavatel nedodal, zpoždění ve výrobě, vývojová vada, špatné routerboardy :D
Snad jsem na něco nezapomněl ;)
0 x

zzam

Příspěvekod zzam » 11 years ago

Když jsem vytvářel toto vlákno, tak se sluší a patří, abych se podělil, jestli jsme zakoupili Racom nebo Summit. Nakonec to nebyl ani Racom ani Summit, šli jsme do Alcomy AL17F MP360. Sice spoj byl v porovnání s konkurencí suverénně nejdražší - asi o 10-15tis dražší než nabízela konkurence, ale dali jsme na lidí na místním fóru a vzali Alcomu. Každopádně nemá někdo nový spoj od Summitu BTH 17/24G ? - nenašel jsem na tento produkt recenze. V blízké době chceme koupit další 2 spoje, tak pošilháváme co a jak frčí :mrgreen:
0 x

zanivanov

Příspěvekod zanivanov » 11 years ago

Máme a používáme Summit

BTH už máme nasazený od února 2014 a jede bez chyb
nyní už běží 3 takovéto spoje na naší síti.
Jede nám přes to multicast i data
Spoj umí 872Mb čistého provozu
2xSFP v ceně, žádný příplatek
umí tři nezávislé napájení zároveň
oddělené 3 linky s prioritou od 1-3

Cena SUPER!!
Takovou ani Alcoma, ani Racom a už vůbec ne Orcave nedájí

Funguje a jsme spokojeni
Jinak Summit máme už od roku 2008 od dob QAM a nemáme problémy.

zzam píše:Když jsem vytvářel toto vlákno, tak se sluší a patří, abych se podělil, jestli jsme zakoupili Racom nebo Summit. Nakonec to nebyl ani Racom ani Summit, šli jsme do Alcomy AL17F MP360. Sice spoj byl v porovnání s konkurencí suverénně nejdražší - asi o 10-15tis dražší než nabízela konkurence, ale dali jsme na lidí na místním fóru a vzali Alcomu. Každopádně nemá někdo nový spoj od Summitu BTH 17/24G ? - nenašel jsem na tento produkt recenze. V blízké době chceme koupit další 2 spoje, tak pošilháváme co a jak frčí :mrgreen:
0 x

zzam

Příspěvekod zzam » 11 years ago

Díky za info - musím říct, že nechybělo málo a ten spoj BTH jsme měli taky. V podstatě jen díky tomu, že jsme nenašli žádné recenze na tento spoj, tak jsme šli do Alcomy. Musim ještě pochválit paní obchoďačku ze Summitu - i když jsme spoj ve finále od Summitu nevzali, tak při tvorbě cenové nabídky nám vždycky vyšla vstříc, vždycky okamžitě reagovala a i ta cena byla super. Třeba příště.
0 x

Leeonek

Taky jsme s Summitem začínali. Jestli dobře počítám, aktuálně máme 12 spojů od QAMu až po SDV. Problémy co se za tu dobu řešili jsou:
-QAM se zničehonic rozpojil, problém tuším v rádiové části jedné strany, pozáruční oprava
-Alteru zateklo přes "vodotěsný" konektor do jednotky asi deci vody (fotky někde tady na fóru)
-SDV, u jedné strany po vypnutí už nenaběhla.
Co se tedy týče množství spojů a poruch, za cca 5 let provozu bych řekl velmi dobrá bilance. Musím říct, že jsem neřešil žádný poškozený eth port (mimo toho zatečeného), vytuhnutí, nebo podobné "duchařiny".
Co mi ale vyložene vadilo (nevím zda to již nějak vyřešili) ale v podstatě u žádného spoje mi neseděli výpočty oproti realitě. Prostě ani výměny ozařovačů, lepení pásek na ozařovače nepomohlo tak, aby byl výpočet přesný, nebo jak je u ostatních výrobců zvykem, v reálu oproti kalkulačce lepší. U některých spojů páska pomohla, ale vždy mi minimálně 3-4 db (v lepším případě) chybí.
Dále i výměna jednotek na stávajícím anténním systému udělá například 3db rozdíl. což už vůbec nechápu.
Je tu samozřejmě cenový rozdíl oproti ostatním. Přeskoky po obci, přeskok do jiné obce na pár (2 ;) ) km, proč ne. Na důležité spoje si ale raději připlatím...
Ne že bych měl strach že spoj klekne, ale na bezdrátovém spoji je každý db navíc do rezervy přínos. Dá se to samozřejmě nahnat větší anténou, ale ne každému majiteli objektu se líbí na střeše 90 nebo nedejbože 120cm parabola. Větší antény samozřejmě i celý spoj může ve finále poměrně dost prodražit ;)

Teď bych ještě rád napsal jedno velké pozitivum pro mě a zkušenost která mě u Summitu překvapila. Nedávno nám v pátek kolem 15 hodiny klekl SDV11 spoj na fakt důležitém místě. Je tam už asi třetím rokem, doposud bez problémů.
Co si budeme nalhávat, pátek odpoledně je uplně nejhorší možná doba, kdy se může něco podělat. V tuto dobu jsem se dovolal do Summitu, a po cca půl hodiny komunikace, odjížděl do asi 5km vzdáleného města pro rezervní jednotku. Toto všechno bezplatně, po opravení původní jednotky jsem zapůjčený spoj vrátil.
0 x

Leeonek

Doplnění informací, dnes ráno ve 3 klekla jedna strana dalšího SDV11 spoje :)
Zajímalo by mě, jestli by klekla kdybych sem nepsal předchozí příspěvek, to mám za něj :))
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 11 years ago

Každá věc se někdy poroucha. Máme v provozu 8 Summitu a to i starší,,, UNI C , QUAM , SDV , Některe jedou již od roku 2003 . Zhruba v roce 2012 jsme je nechali zkalibrovat když nam začala trochu chybovat 1 strana. Pak byla jeste porucha na QUAMU,ale jinak v pohodě bez problému . Ano citlivost je menší o tom už jsme psali,ale jinak OK. Jen mi trochu nešla přes prsty ta licencni politika za kapacitu spoje , bylo to dost ..aspon dříve.

http://www.wiracom.cz
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 11 years ago

Neda mi to taky trochu neprispet. My mame od Summitu asi 10 spoju QAM/Alter/Narrow a z toho asi pulka uz kleknula. Interval je cca 3-4 roky, v RMA je furt to same "vymena oscilatoru, patchcordu, kalibrace ...", oprava vyjde na nejakych 5-6tis bez dane, coz je celkem prijatelna cena (rozhodne levnejsi, nez treba alcoma). Dalsi obvykly problem je u nas nazyvany "bazen". To jsou 3 dcl vody v ODU pres jejich debilni pruchodky (bez ohledu na to, jak moc dobre to utesnime). Signaly v zivote nikdy nesedely na kalkulacku - odychlka v lepsim pripade 3-4dB, v horsim i 5-8 (8 pro Alter). Nikdy se to nepodarilo vyresit. Ale jako dobry no, v te dobe to bylo, tvrdim, to nejlepsi, co se dalo od ceskych vyrobcu koupit. O SDV 17 radsi nemluvim, tam jsme meli takovych problemu... To je nejnepovedenejsi rada od Summitu (u 11G pry tyto problemy nebyly, jen 17 a 24). Vim o nekolika lidech, co to pouzivaji, chybuje jim to, ale nikdo to neresi. Pry jim to nevadi... Odtud podle me prameni spokojenost s temihle produkty. Jinak to neni mozny. BTH je jiny pribeh, to by mohlo byt zajimavy.
0 x
Lukas Kristek

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 11 years ago

Tak to je rekalama SUMMITU :D ..... :lol: si im nalozil. Hadam im do tych novych spojov uz nezateka :shock: .

U nas RACOM RULEZ :) a nie je o čom...cena, podpora, parametre...
0 x

Kart

Příspěvekod Kart » 8 years ago

Hosi vim, ze tema uz je dva roky stare, ale Racom, se da sehnat za jaky prachy? Treba na delku 5km, aspon 200M licence, dik.
0 x