Zdravicko ve spolek, pouzivate nekdo tyhle "nove" XR rady cisco switchu .. idealne tento : WS-C2960XR-24TD-I ?
Jak s tim mate zkusenosti ?
diky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
WS-C2960XR-24TD-I
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
WS-C2960XR-24TD-I
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
-
vypada zajimave, ale zalezi na tom kolik umi pridelit pameti pro buffer na interface (pokud maji byt pouzivany 10gbps porty). Podle vseho ma 4MB pro buffery (http://lostintransit.se/category/catalyst/). Coz vetsinou v podani cisca muze byt malo. Zalezi na tom kolik z te pameti dostane jeden interface.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
hmm ... kurnik a tusis jak je to u 3560E ? tam vime, ze je to OK
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
-
Viktor Novotný píše:hmm ... kurnik a tusis jak je to u 3560E ? tam vime, ze je to OK
netusim. Mame 3560G a ta ma 384kB per asic (tedy na 4 porty) a je to malo.
http://www.netrounds.com/articles/2011/ ... 6pz1bFN1yI
Na tom odkazu se rika, ze by ten buffer mel byt necele 2M per asic (24 portu na asic). To muze a nemusi stacit. Napriklad 2M u 2960tek se 100vkovyma portama a 2ma 1gbps je celkem OK jako vyrovnavacka mezi 1gbps uplinkem a 100mbps portem. Na druhou stranu 3650 se 4M na na 24portu zahazovala packety - neumela pridelit rozumne mnozstvi bufferu per port, prestoze pamet zbyvala (mozna poresili v novejsim IOSu, mozna ne).
Je potreba se podivat na downlink porty, zda ztraci data (OutDiscards, Drops) kdyz do nich tece neco (provoz s micro bursty) rychlejsim portem (a zaroven je treba mit jistotu, ze dany IOS nema chybku v pocitani/zobrazovani tech zahozenych packetu v sh int count err resp. sh int xy. Pripadne je treba koukat primo na statistiku asicu (sh platform port-asic stats drop asic X apod).
Ze skusenosti co zatim mam tak na switchich, ktere pouzivaji procentualni prerozdelovani bufferu (neco jako mls qos queue-set output 1 threshold 1 200 289 50 334) se nepodarilo nastavit aby neztracel ani jeden (kdyz uz ztracel). Na tech, co umoznuji pouziti povelu queue-limit X, kde X je pocet bytu nebo packetu to je mnohem lepsi (ME3600X atd).
Nejrozumnejsi je si ten switch proste pujcit a otestovat...
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
dale zvazuji WS-C4948-10GE-S nebo WS-C4948E-S, tusis jak je to na techto ?
diky
diky
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
-
Viktor Novotný píše:dale zvazuji WS-C4948-10GE-S nebo WS-C4948E-S, tusis jak je to na techto ?
diky
4948E je Top of Rack cili datacentrovy switch. Pameti ma snad dost (17.5MB). Zvazoval jsem ji pri vyberu, ale netestoval jsem ji. Ma psanou vyssi spotrebu (230W myslim). Fronta packetu by mela jit nastavit pomoci queue-limit. Podle dodavatele nejde nastavit shaper primo na port - melo by se to delat pomoci policy-map, coz kdyz clovek vi uz jak na to je nakonec rozumnejsi zpusob konfigurace (jdou prehledne shapovat zvlast vlanky atd).
Koukni na ty ME3600X. Pokud Ti staci 2SFP+ pak ME3600X-24TS bude v cene kolem 100KKc, 24FS verze o cca 15-20Kc drazsi (s Metro IP access licenci)
ME3600X maji mit 22MB pameti pro buffery na 1gbps a dalsich 22 na 10gbps porty. Spotreba je take vysoka ale mensi nez u te 4849E. V praxi jde nastavit 2MB fronta na interface, coz uz je pro eliminaci burstu OK.
Drobny problem je na ME3600X, ze s pribyvajicim poctem SFP modulu roste zatez CPU, coz ma vliv na graf smokepingu (chlupati). Cisco se nepodarilo primet k tomu, aby ten proces co obchazi SFPcka a podle zjistenych informaci rozsvecuje LEDky a zery klidne 20%+ casu CPU, napsalo min cunacky. Jinak je prijemne, ze do grafu lze kreslit pocet rxPause ramcu, zahozena data ze shaperu atd (ale to pujde asi i u te 4849E)
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
hm, ty metro rady vubec neznam ... poptam je ..
jinak muj ucel :
- protected porty
- root bridge spanningu
- snmp cteni trafiku portu
- cca 200tis pps
- 24 portu gigo
- 1-2 porty 10G
- pamet na macy alespon 16k ci vice
nastaveni front a burstu na porty jsem nikdy neresil ... ale chybovost tam nemam, nicmene proste portem jede vzdy mene, nez je strop spoje takze nema kde co moc pretekat ... ucel tohoto switche je spojovat X spoju o kapacitach 200 - 1000 Mbps Fullduplex do jednoho 10GE uplinku .. defakto jen oddeluje porty .. jinak na to nijak nesaha
jinak muj ucel :
- protected porty
- root bridge spanningu
- snmp cteni trafiku portu
- cca 200tis pps
- 24 portu gigo
- 1-2 porty 10G
- pamet na macy alespon 16k ci vice
nastaveni front a burstu na porty jsem nikdy neresil ... ale chybovost tam nemam, nicmene proste portem jede vzdy mene, nez je strop spoje takze nema kde co moc pretekat ... ucel tohoto switche je spojovat X spoju o kapacitach 200 - 1000 Mbps Fullduplex do jednoho 10GE uplinku .. defakto jen oddeluje porty .. jinak na to nijak nesaha
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Asi budes Viktore stastny clovek, bud mas kliku na zarizeni a nebo spis ze o tom nevis, coz bych videl jako pravdepodobnejsi variantu. Nebo my mame neskutecnou smulu na problematicke zarizeni
To, ze portem tece mene nez je strop spoje neznamena, ze nemuze ztracet data a podle nasich zkusenosti se data ztraci. Zejmena kdyz mas uplink 10G a porty kudy to odchazi maji 1G nebo 100M. V podstate ani nezalezi na tom, jestli na tom porty mas nejaky pomalejsi spoj. Klidne by tam mohl byt pocitac pripojeny kabelem.

Viktor Novotný píše:nastaveni front a burstu na porty jsem nikdy neresil ... ale chybovost tam nemam, nicmene proste portem jede vzdy mene, nez je strop spoje takze nema kde co moc pretekat ... ucel tohoto switche je spojovat X spoju o kapacitach 200 - 1000 Mbps Fullduplex do jednoho 10GE uplinku .. defakto jen oddeluje porty .. jinak na to nijak nesaha
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to kraljan - caaau
hele s tebou uz jsem tohle myslim resil, ale podle tveho popisu tobe se dejou divny veci i jinak .. jako ty datove toky ke klientum co tam nepatri atd ... to jsem nejak nepochopil jak je to mozne ... kazdopadne ty porty kontroluju a hledim na vypisy, co jsi ty popsal jsem nenasel ..
konkretne ten switch co ted hledam je jen mezi spoje alcoma, a dalsi dva switche cisco, nic jine na portech nema

konkretne ten switch co ted hledam je jen mezi spoje alcoma, a dalsi dva switche cisco, nic jine na portech nema
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
-
Viktor Novotný píše:konkretne ten switch co ted hledam je jen mezi spoje alcoma, a dalsi dva switche cisco, nic jine na portech nema
tohle jsou prave ale pripady, kdy u nas k tem discardum dochazelo nejvice (port zasobujici packety radiovy spoj). A neprojevuje se to jen pri vytizene lince. Mozna z nejakeho duvodu u nas jsou ty micro bursty vyraznejsi nebo u Tebe vyhlazenejsi. Cert vi.
Pokud je na tom switchi co napaji ALCOMA trasu moznost zapnout rozumny shaping (= dost dlouha queue), ztratovost zmizi. Stejne lze zaridit i shaperem na routeru daleko pred tim switchem (pokud se v switchi nesbiha vice toku). Cili se jednoznacne jedna o (micro)bursty jejichz vyhlazenim je po problemu.
btw: s tim problemem se umel na 1gbps uplinku uspesne vyrovnat treba i HP A5500-HI v burst modu (burst-mode enable). Ten ma tusim jen 3MB ramky na packety. Ale nejdou v nem grafovat ty discardy a dalsi veci. S 10gbps uplinkem jsem ho netestoval.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
tak to bude ono, jak mam linku vic jak na 50% (kapacity spoje) uz uvazuju o vymene za rychlejsi, takze to bude ta zahada, drzim si vzdy dost velkou rezervu takze prave i tyhle chvilkove vystrelky trafiku pokryjem ... to je asi jedine vysvetleni ..
zpet k tem switchum, znate tedy neco od cisca co by splnilo me pozadavky a melo tedy vetsi pamet bufferu ? ta 4948 me stve tou spotrebou, ted je tam 3560G a ta ma kolem 90w ... jsou tam dva to mame 180w ... ok .. ale 4948 dvakrat uz bude skoro 450w
zpet k tem switchum, znate tedy neco od cisca co by splnilo me pozadavky a melo tedy vetsi pamet bufferu ? ta 4948 me stve tou spotrebou, ted je tam 3560G a ta ma kolem 90w ... jsou tam dva to mame 180w ... ok .. ale 4948 dvakrat uz bude skoro 450w

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
-
Viktor Novotný píše:tak to bude ono, jak mam linku vic jak na 50% (kapacity spoje) uz uvazuju o vymene za rychlejsi, takze to bude ta zahada, drzim si vzdy dost velkou rezervu takze prave i tyhle chvilkove vystrelky trafiku pokryjem ... to je asi jedine vysvetleni ..
bud jsem se spatne vyjadril nebo jsi to spatne precetl - ztratovost je i na portu k 370mbps alcome, kterou tece 100mbps prumernyho toku. Pomoci flow control si ALCOMA rekne, ze uz ma plno a switch pokud nema dost pameti musi dropovat. Samozrejme s rostouci prumernou rychlosit je ztratovost markantnejsi. Takze IMHO optimalni je nastavit shaper na switchi ( a tim ziskat moznost nastavit nejakou rozumnou delkou bufferu, aby tech rxPause posilala ALCOMA nejake minimalni mnozstvi pripadne aby na pozdrzeni packetu bylo pripraveno vic pameti).
Viktor Novotný píše:zpet k tem switchum, znate tedy neco od cisca co by splnilo me pozadavky a melo tedy vetsi pamet bufferu ? ta 4948 me stve tou spotrebou, ted je tam 3560G a ta ma kolem 90w ... jsou tam dva to mame 180w ... ok .. ale 4948 dvakrat uz bude skoro 450w
Pokud Ti tam neztraci packety 3560G tak uz tam muzes dat asi uplne cokoliv a bude to fungovat

Ja jsem zatim pri vyberu L3 switchu skoncil u rady ME3600X. Proti 3560G a dalsim to ma vyhodu moznosti 48V zdroje (to ma snad 4948E taky).
Pokud chces testovat tak bych zkusil i 3650 - treba u Tebe fungovat bude. Nebo i ten switch z nazvu vlakna (2960XR) ale ten jsem jeste nevidel
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
prave, ze moc testovat nechcu
proto to radsi 4x zkonzultuju a pak nasadim neco co pojede hned ok 

0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
Ahoj Viktore,
zajimalo by mne jak napajis to hnizdo Alcom, predpokladam chranenyma svorkovnicema ze?
Nejake kvalitni Gbit POE pro treba 8 spoju jsem nikde nenasel.
Muzes nakopnout?
Chci se zbavit hromady tech zdroju.
Sorry za offtopic.
zajimalo by mne jak napajis to hnizdo Alcom, predpokladam chranenyma svorkovnicema ze?
Nejake kvalitni Gbit POE pro treba 8 spoju jsem nikde nenasel.
Muzes nakopnout?
Chci se zbavit hromady tech zdroju.
Sorry za offtopic.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
48volt zaloha, panel jisticu, kazda alcoma ma svou skrinku (takove ty 3 do 1U sasi)
0 x
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education