❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nepochopil jsem QT, nebo je to bug?

Návody a problémy s konfigurací.
forkman
antispam: Ano

Nepochopil jsem QT, nebo je to bug?

Příspěvekod forkman » 11 years ago

Ahoj,

tak se snažím udělat si nějaké to omezování rychlostí přes Queue tree, ale podle prvních testů to asi nefunguje jak bych od toho čekal :)

Mangluju download dvou IP a udělal jsem rodičovskou queue s max limitem 12M a do ní jsem dal 2 queue každou s 10M. Čekal bych, že pokud bude provoz z jedné IP, bude tam celých 10M a pokud se využije naplno i druhá IP, budou mít obě po 6M.

Nakonec to tak nefungovalo a obě IP mají každá svůj max bez ohledu na max rodičovské queue. Dělám něco špatně, nebo jsem to jen nepochopil? Nakonec jsem rodičovskou queue omezil na 3M, ale bez efektu.

Pro lepší přehlednost přikládám obrázek.

ROS 6.15 @x86
Přílohy
QT.png
QT.png (11.92 KiB) Zobrazeno 2267 x
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

protože sis nepřečet manual. Každá queue dostane vždy limit at. To tě ani nenapadlo? Musíš dát limit at polovniční resp součet limit at nesmí překročit limit at nadřazený queue.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

kdyz jsme u tech limitu, hlavni queue global-out Download mam limit at i max na 100M, protoze mam 100M linku
ma to vyznam resit limit at jako soucet i uplne na rootu?
nebo to muzu treba vubec nevyplnit, kdyz ostatni queue pod tim svym max souctem nedosahnou ani tech 100M?
Jako v tomhle pripade napr. ma 2 pc po 10M max a global zvlada 100M, resit rychlost global?
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

forkman
antispam: Ano

Příspěvekod forkman » 11 years ago

Manual jsem samozřejmě nečetl, ale co to ma pak za vyhodu oproti SQ? Neexistuje zpusob jak by se ten muj pozadavek dal vyresit?
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 11 years ago

forkman píše:Manual jsem samozřejmě nečetl, ale co to ma pak za vyhodu oproti SQ? Neexistuje zpusob jak by se ten muj pozadavek dal vyresit?

Ale dá. Buď jak psal Hapi, nebo na koncové queue dát jen MAX-limit, nevyplnit Limit-at a dát všem stejnou prioritu.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 11 years ago

Nechci zakladat nove tema a asi to bude patrit do zacatecniku. Na vysilaci ma klient nastaveny QT na 20M/2M. Pri nejakem testu je ping pri 20M normalni, ale pri uploadu 2Mb to jde na 100-300ms. Vysilac ma ping do netu v pohode. Ten ping je jen u klienta. Kdyz zrusim QT, tak ma 30M/20M a ping je furt na 10 ms a ani se nehne. Proc pri tom omezeni QT na 2Mb na uploadu jde ten ping do nebes? Dekuji za nejakou radu. Klient ma vice pocitacu a hraje hry. Na druhem PC mu bezi torent a pak ma pingy pro hrani her spatne. Kdyz mu navysim limit na UP, tak tim torentem, to zase zahlti.
0 x

Rosak

A jaký má koncová zákazníkova queue "type"? Nastavil bych ji na PCQ, nebo SFQ.
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 11 years ago

Rosak píše:A jaký má koncová zákazníkova queue "type"? Nastavil bych ji na PCQ, nebo SFQ.

Viz obrazek. Download je stejne a nedela to. Navic to dela vice vysilacu. Zkousel jsem to na AP rb912 a klient sxt lite, nebo rb711 (je to jedno). Sjednoceni firmware nepomohlo.
Přílohy
upload.PNG
upload.PNG (25.21 KiB) Zobrazeno 2267 x
0 x

Rosak

Prosím o případnou korekci od zkušenějších - já měním na SFQ (zkoušel jsem i PCQ, ale SFQ se mi v mém modelu chová lépe) pouze typu na koncové queue. Všechny nadřazené nechávám na FIFO. Právě jsem si vyzkoušel omezit v QT svou queue (UP i DOWN) na 2M a nastavil queue-type na SFQ a ping se nezměnil ani při vytížení obou směrů na max.
0 x