❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Summit Narrow signál potřebný pro 100Mbit

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
petanek33

Summit Narrow signál potřebný pro 100Mbit

Příspěvekod petanek33 » 11 years ago

Ahoj
Potřebuji odpovědět na otázku jaký signál je potřeba pro 100Mbit 16QAM u Narrow. Jedná se bohužel o spoj přes stromy, něříkejte mi že je to chyba, vím to, spoj jsem nerealizoval já... Ale řekněme že to nejde vyřešit jinak než větší parabolou. Momentálně je signál -66,5 až -68 na obou stranách na 50Mbit 4QAM. Eb/No je na jedné straně 20,3db a na druhé 22db. Kanál je 1 a 7 protože takto je signál nejlepší ze všech kanalů. Moc se v tom nevyznám a nechci přepnout na vyšší modulaci a pak zjistit že se to ani nespojí.
Je to teoreticky možné řešení zapnutí 100Mbit s ACM které sníží modulaci při horším signálu?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Tak to přepni jenom dočasně pomocí odškrtnutého Perm. Pokud se to rozpojí kvůli signálu tak se ti to pak spojí zpět na původních hodnotách.
Jeden spoj v 10G jsme taky měli přes stromy. Pak povyrostly a když zapršelo tak to byla úplná katastrofa. No muselo se to předělat jinam :)
0 x

shooter

Příspěvekod shooter » 11 years ago

stejnej problem
spoj 8,1km a v kalkulacce psaly že by to na 100m při rezervě 20 mělo dat 9km a ani prd jedu na 50mbit a mám zapnuty ACM a nepřepne to na vyšší ani za mák
zapni acm na obou a pak dej modulaci na 100mbit a uvidis ale ja mám signal to co ty a ani prd
0 x

petrlukes

Příspěvekod petrlukes » 11 years ago

Máme na spoji signál -58 a EB cca 16 a jede to na těch 100M. Jakmile signál klesne na cca -62, tak už to ACM podřadí na 50M. O tom, zda se spoj přepne na 100M rozhoduje nějaká další hodnota, která je ale skrytá a vidí ji jen technici od Summitu.
0 x

ok1vaw

Příspěvekod ok1vaw » 11 years ago

Signál se na překážce rozbije na více paprsků a tak vznikne vícecestné šíření, se kterým si nonOFDM modem špatně poradí. Je to jako koukat skrz mléčné sklo na detaily.
Vojta.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 11 years ago

Říká se tomu MSE (Mean Square Error), vyjadřuje se v dB a vyjadřuje odstup modulované nosné od zbytku energie v okolí nosné a je dále definován fázovou čistotou nosné, případě fázovým jitterem. V tomto je OFDM (resp. COFDM) při vícecestném šíření propracovanější a klasické spojité modulace se stávají primitivními.. :D

Nicméně pokud tam není rušení a při -62dBm to mění modulaci předpokládám skok z modulace QAM 1024 an QAM 512.. No upřimně u kvalitního systému se šumem zesilovací struktury třeba 2dB to znamená MSE -35dB..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 11 years ago

petrlukes píše:Máme na spoji signál -58 a EB cca 16 a jede to na těch 100M. Jakmile signál klesne na cca -62, tak už to ACM podřadí na 50M. O tom, zda se spoj přepne na 100M rozhoduje nějaká další hodnota, která je ale skrytá a vidí ji jen technici od Summitu.

To je naky divny, i ta oneshitka prepina ze 100 mega na 50M nekde okolo cca -74 dBm
0 x