❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SXT proti vertikálnímu všesměru

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Pintero
antispam: Ano

Re: SXT proti vertikálnímu všesměru

Příspěvekod Pintero » 11 years ago

Ladik píše:
tom-tom píše:Panejo, kdy já už jsem tady o tom psal, že klientský SXT má na chain0 horizontál a sektorový SXT má na chain0 vertikál...

A jak jsi na to prisel?
Ma to nekde MikroTik na Wiki nebo je to dohad (praxe)?
Je mi jasne, ze tem jednotkam, pokud budou proti sobe a zaple oba chainy je to pak jedno, ale i tak se me to nezda.

No ja jsem na to prisel tak, ze mam na jinem bode vertikalni sektory a v noci jsem laboroval - zapinal a vypinal na SXT sektoru chainy a sledoval na protejsi vertikalni antene silu signalu. Zkousel jsem to i jinde proti horizontalu a je to stejny. Podle me u SXT sektoru je chain 0 vertikal.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 11 years ago

Ladik píše:
Tomáš Nesrsta píše:Vnitrek jde otocit bez problemu...

A jak tam pak narves konektor (kabel) ?

Vedle tech dvirek je preci dirka na kabel akorat je zaslepena. Staci ji necim ostrym vyskrabnout
0 x
Bývalý ISP...

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 11 years ago

Ladik píše:
tom-tom píše:Panejo, kdy já už jsem tady o tom psal, že klientský SXT má na chain0 horizontál a sektorový SXT má na chain0 vertikál...

A jak jsi na to prisel?
Ma to nekde MikroTik na Wiki nebo je to dohad (praxe)?
Je mi jasne, ze tem jednotkam, pokud budou proti sobe a zaple oba chainy je to pak jedno, ale i tak se me to nezda.

Jednoduše, normálně stavíme mktik AP na RB711/RB912 s ubnt sektorem a chain0 dávám na H aby na to šly SXT připojit jen na chainem0 tam, kde je vyšší rušení a 2x2MIMO nefunguje.
No a ve stejné lokalitě jsem potřeboval postavit dokrývač pro pár lidí, kde se hrálo na cenu a proto sem šly jen SXT5-sar2 pouze na chain0. První podezření jsem měl už při oživení bodu, kdy jsem skenoval a hledal použitelný kanál, signál ze sousedního bodu kde máme RB912+ubnt90 jsem měl na chain0 slabší než na chain1. A pak, při přepojení prvního klienta se nedalo na AP připojit, dokud se na klientském SXT nezapnul chain1 místo chain0. Dokonce to nechtělo rozumně chodit ani když se na obou zapnuly oba chainy. Přitom rušení na tomto bodě není zas tak významné, takže řekl bych že i v případě obou použitých chainů tomu to překřížení polarizací nesvědčí a sar2 je prostě zmetek.
0 x
T-T

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

zajímavý, takovýhle problémy nepozorujeme a ve městě máme ještě stále běžně vertikály na duální sxt s obouma chainy zapnutými. Původní SXT mělo chain 0 horizontál. Nepředpokládám že to je u lite5 jiný. Ze začátku jsme taky zapínaly pouze chain1 a u poloviny přípojek to totálně kravlo. Někdy se to připojilo ale nic nešlo. Musel se zapojit chain0. Po prohození slov se supportem mi bylo zděleno že chain0 je POVINNÝ!!! chain1 je doplňkový. Je jedno jestli tam je signál nebo ne ale je prostě nutný chain0 mít zapnutej.

Říkáš že mimo 2x2 ti jede hůř než 1x1? no hochu to buď máš něco blbě nebo nevíš co se dá s wifinou všechno dělat protože tady na 2x2 dokážu převálcovat kohokoliv. Nikdy tě nenapadlo že neni nutný ject na plný rate? Jestli-že můžu ject 1x1 na max tak 2x2 může ject na poloviční modulaci s 2x větší stabilitou!! 8)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

jak tak posloucham, tak mam tim padem hodne klientu pripojenych na horizontalni AP vyuzitim vertikalni anteny CPE
coz je asi docela blbost ze...
Tam kde je dualni AP pouzivame oba chainy (sice umele neomezuju rate na mensi jako hapi), ale bezi to proste lepe a stabilneji i se snizenym vykonem "vic nez je obvykle", tam kde je AP ciste 20/A-Horizontal jede jen chain0, protoze s chain1 to je horsi. A v momente, kdy upgadnu AP na 2x2 tak proste pozapinam chain1 a... vsichni stahovali stastne az do smrti....
Myslim, ze ta teorie chain0=Vertikal je proste blbost
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Pintero

Příspěvekod Pintero » 11 years ago

aliney: precti si poradne co tu pisu.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

aliney píše:Tam kde je dualni AP pouzivame oba chainy (sice umele neomezuju rate na mensi jako hapi),

Na jaké rate to omezuješ? Předpokládám že to omezíš na AP pro všechny klienty?
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 11 years ago

hapi píše:Po prohození slov se supportem mi bylo zděleno že chain0 je POVINNÝ!!! chain1 je doplňkový. Je jedno jestli tam je signál nebo ne ale je prostě nutný chain0 mít zapnutej.

Nevím co dělám "špatně" v tomto případě, ale nám zase kupodivu tohle funguje perfektně - přenos po chain1 s vypnutým chain0 :o
0 x
T-T

ef

Příspěvekod ef » 11 years ago

Co vím tak první SXT musely mít pro Vertikal zapnuté rx pro Horizont. SXT-r2 již fungují i pouze při zapnutém ch1 - ch0 pro vertikal vůbec nezapínám (ale pouze u SXT-r2).
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

ef píše:Co vím tak první SXT musely mít pro Vertikal zapnuté rx pro Horizont. SXT-r2 již fungují i pouze při zapnutém ch1 - ch0 pro vertikal vůbec nezapínám (ale pouze u SXT-r2).

Tak jsem se taky zeptal, přijde mi kravina mít zapnuté chain0 rx aby to chytalo 2x víc bordelu když to jede čistě proti vetikalu. Zde je odpověď:

some newer chips could also work with only chain1 enabled but we still recommend to use chain0 as a main one and chain1 only when chain0 is already enabled.
0 x