Mohl bys naznačit co kde připájet/spojit?
http://82.100.55.67/cm9.jpg
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Pomoc: MK při 2.4 nereaguje na ant. A a B, ping 300+
-
mám otázku trosku k tomuhle tématu,
pokud nastavím na te karticke TX na jeden konektor a RX na druhej tak vlastne z jedne anteny udelam pasivni prvek ne ? tzn nebudou se na ni vztahovat zadne normy ohledne vyzareneho vykonu a teoreticky bych mohl na RX pouzit i 50 Dbi antenu aniz bych se vystavil riziku ze porusim normy CTU.
Neni toto nahodou duvod proc na tech kartickach jsou DVA konektory ? aby se daly delat LONG DISTANCE spoje bez porusovani norem ?
pokud nastavím na te karticke TX na jeden konektor a RX na druhej tak vlastne z jedne anteny udelam pasivni prvek ne ? tzn nebudou se na ni vztahovat zadne normy ohledne vyzareneho vykonu a teoreticky bych mohl na RX pouzit i 50 Dbi antenu aniz bych se vystavil riziku ze porusim normy CTU.
Neni toto nahodou duvod proc na tech kartickach jsou DVA konektory ? aby se daly delat LONG DISTANCE spoje bez porusovani norem ?
0 x
belmorfeus píše:mám otázku trosku k tomuhle tématu,
Přesně jak říkáš. Je to tak.
0 x
-
-
belmorfeus píše:Dáte někdo typ na nějakou silnou anténu za rozumnej peníz ? budu teï stavět dlouhej spoj tak by se to hodilo.
PS: Dá se tohle pravidlo použít i na Nstreame dual ? tam taky jeden spoj vysílá a druhý přijímá.
naco take anteny? s dvoma d-com 27db antenami + RS5 kartami spravis spoj na 30km s priepustnostou zhruba 10-15 mbit
jasne ze limity su mimo ale aj tak...
50db antena je tiez trocha mimo, nemyslis? zafuka vietor a strhne ti strechu, nie to este stoziar... alebo rovno odleti cely dom

0 x
-
50 dbi bylo jako priklad, stacilo by neco o sile cca 35 Dbi, jde o to ze potrebuju na 12km protlacit 25mbit FD a na to potrebuju kvalitni signal, a pokud tu antenu dam na stranu Rx tak bude jako pasivni prvek = nebude vyzarovat = nebude porusovat normy i kdyby byla 100 Dbi
Normy se bavi pouze o maximalnim vyzarenem vykonu, ale pokud dam ultra silnou antenu jako prijimac a vysilat budu necim se silou kolem 20 Dbi tak bych mel byt +- v norme a spoj by mel slapat jako hodinky
Normy se bavi pouze o maximalnim vyzarenem vykonu, ale pokud dam ultra silnou antenu jako prijimac a vysilat budu necim se silou kolem 20 Dbi tak bych mel byt +- v norme a spoj by mel slapat jako hodinky
0 x
belmorfeus píše:50 dbi bylo jako priklad, stacilo by neco o sile cca 35 Dbi, jde o to ze potrebuju na 12km protlacit 25mbit FD a na to potrebuju kvalitni signal, a pokud tu antenu dam na stranu Rx tak bude jako pasivni prvek = nebude vyzarovat = nebude porusovat normy i kdyby byla 100 Dbi
no to je ovsem zvlastni tvrzeni, to jsem jeste neslysel... takze podle tebe klient nevysila nic do vzduchu? a jak muze potom uploadovat???

0 x
net.work píše:belmorfeus píše:50 dbi bylo jako priklad, stacilo by neco o sile cca 35 Dbi, jde o to ze potrebuju na 12km protlacit 25mbit FD a na to potrebuju kvalitni signal, a pokud tu antenu dam na stranu Rx tak bude jako pasivni prvek = nebude vyzarovat = nebude porusovat normy i kdyby byla 100 Dbi
no to je ovsem zvlastni tvrzeni, to jsem jeste neslysel... takze podle tebe klient nevysila nic do vzduchu? a jak muze potom uploadovat???![]()
Clovece, si slepy?

0 x
keksik píše:net.work píše:belmorfeus píše:50 dbi bylo jako priklad, stacilo by neco o sile cca 35 Dbi, jde o to ze potrebuju na 12km protlacit 25mbit FD a na to potrebuju kvalitni signal, a pokud tu antenu dam na stranu Rx tak bude jako pasivni prvek = nebude vyzarovat = nebude porusovat normy i kdyby byla 100 Dbi
no to je ovsem zvlastni tvrzeni, to jsem jeste neslysel... takze podle tebe klient nevysila nic do vzduchu? a jak muze potom uploadovat???![]()
Clovece, si slepy?V MK sa da nastavit ze zvlast konektor "a" na minipci LEN(iba) vysiela a zvlast konektor "b" LEN (iba) prijima !!!-chapes LEN PRIJIMA, vysiela ten "a". Popripade pre NstremeDual, sa to robi z dvoma extra kartami minipci, jedna len vysiela a druha len prijima. Pochopil?
No tak sorry, neveedl jsem ze chces delat nStream2... sr...
0 x
Fakt je, že rozdělením antén třeba na A: vysílací a B: příjmací (rx) můžeš dát na A: 19dBi anténu a na B: třeba 32dBi. Když to vymastíš stejně na druhé straně, spoj bude na 20 km jistě kvalitnější než pouze se dvěma devatenáctkami a přitom dodržíš normy. To ale není náš problém. Náš problém je pálící se karty na 2.4 s všesměrovkou. Mám na stole jednu tu vadnou kartu a brzy se do ní pustím s mikronářadím. Report přinesu do týdne.
0 x
Tak dámy a pánové. Vyřešil jsem náš problém s "pálícími" se kartami na 2.4GHz s použitím všesměrovky. Laboroval jsem jak se dalo. Měnil kabely, antény, reklamoval karty ale více jak měsíc a půl nevydržela žádná a pořád tam lítat a měnit vyreklamované kusy se mi nechtělo (reklamace byly uznány). Řešení?
CM10 lze opravit pomocí pájky. Stačí: 1. odpájet (v mém případě odervat šroubovákem, protože drží jako svině) integrovaný obvod umístěný mezi plechovým stíněním a vývodem konektoru A a B (ke každému konektoru vede plošná cestička s kondenzátorem, ty kondenzátory nechejte) a můžete odpájet i oba rezistory 450 ohmů vedoucí z bočních vývodů integráče na zem (zem je vše vodivě spojené s plechovým stínítkem) Přívod TX a RX je na nožičkách integráče hned u stínítka (asi 1 mm). Ale bacha: i mikropájka je obrovská, takže při pájení pozor na spojení se zemí. Na tyto dva přívody napájejte "chlup" (co nejtenší drátek z měděného lankového kabelu, tak, aby se tam vešel) a přiveïte jej na jeden z kondenzátorů dle výběru (já použil konektor B (na kartě s konektory nahoře při pohledu na konektory- ten vpravo). Připájejte na vzdálenějčí stranu kondenzátoru směrem od konektoru. Proměřte "chlup", nesmí být ve zkratu se zemí!!!! Já musel dokonce odrýpat jehlou cestičky a zbylé jádro od odstraněného integráče. Uděláte-li pájené spoje správně a "chlup" nebude ve zkratu se zemí, můžete kartu nasadit. Jenom připojenou anténu zapojte do zaktivizovaného konektoru a vysíláte. Přepínač A/B již nebude mít vliv na vysílací výkon a zisk je snad i trochu lepší než u originální karty. Záruka ale po této operaci samozřejmě zanikne.
Včera se mi dokonce podařilo během oprav odpálit přepínač A/B u CM10 s 5GHz směrovou anténou během dvou hodin, co jsme nechali výkon naplno. Přemýšlíme, že upravíme všechny karty.
Fotonávod zde: http://www.krmitko.eu/fotky/cm9-10.jpg
Připravte si ale pořádnou lupu a mikropájku, je to celkem drbačka, protože pracujete s půlmilimetrovými součástkami.
Dodatek: Nesralo mne ani tak to, že odpálená karta snížila výkon o 20dB, ale vlastnost kvality připojení při takto poníženém výkonu. I když klient i vysílač hlásili dostačující úroveň signálu, obrovsky se při jakékoliv větší zátěži zvedalo ackáčko a tím i pingy.
CM10 lze opravit pomocí pájky. Stačí: 1. odpájet (v mém případě odervat šroubovákem, protože drží jako svině) integrovaný obvod umístěný mezi plechovým stíněním a vývodem konektoru A a B (ke každému konektoru vede plošná cestička s kondenzátorem, ty kondenzátory nechejte) a můžete odpájet i oba rezistory 450 ohmů vedoucí z bočních vývodů integráče na zem (zem je vše vodivě spojené s plechovým stínítkem) Přívod TX a RX je na nožičkách integráče hned u stínítka (asi 1 mm). Ale bacha: i mikropájka je obrovská, takže při pájení pozor na spojení se zemí. Na tyto dva přívody napájejte "chlup" (co nejtenší drátek z měděného lankového kabelu, tak, aby se tam vešel) a přiveïte jej na jeden z kondenzátorů dle výběru (já použil konektor B (na kartě s konektory nahoře při pohledu na konektory- ten vpravo). Připájejte na vzdálenějčí stranu kondenzátoru směrem od konektoru. Proměřte "chlup", nesmí být ve zkratu se zemí!!!! Já musel dokonce odrýpat jehlou cestičky a zbylé jádro od odstraněného integráče. Uděláte-li pájené spoje správně a "chlup" nebude ve zkratu se zemí, můžete kartu nasadit. Jenom připojenou anténu zapojte do zaktivizovaného konektoru a vysíláte. Přepínač A/B již nebude mít vliv na vysílací výkon a zisk je snad i trochu lepší než u originální karty. Záruka ale po této operaci samozřejmě zanikne.
Včera se mi dokonce podařilo během oprav odpálit přepínač A/B u CM10 s 5GHz směrovou anténou během dvou hodin, co jsme nechali výkon naplno. Přemýšlíme, že upravíme všechny karty.
Fotonávod zde: http://www.krmitko.eu/fotky/cm9-10.jpg
Připravte si ale pořádnou lupu a mikropájku, je to celkem drbačka, protože pracujete s půlmilimetrovými součástkami.
Dodatek: Nesralo mne ani tak to, že odpálená karta snížila výkon o 20dB, ale vlastnost kvality připojení při takto poníženém výkonu. I když klient i vysílač hlásili dostačující úroveň signálu, obrovsky se při jakékoliv větší zátěži zvedalo ackáčko a tím i pingy.
0 x