❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SXT proti vertikálnímu všesměru

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Selič
antispam: Ano

SXT proti vertikálnímu všesměru

Příspěvekod Selič » 11 years ago

Mám "cizí" hotspot na 2,4GHz na vertikální všesměr, zapnuto b/g. A k němu se připojuje 2,4GHz SXT.
Výkon je nepřesvědčivý - lítá CCQ, propustnost nic moc. Zkusil jsem vypnout chain 0 - tedy horizontální polarizaci, ale je to spíš horší. Síla signálu a další jsou OK. Compex WP54AG na stejném místě jede bez problémů, stejně jako nanostation.
Routeros zkoušen 5.26 a 6.12, žádný pozorovatelný rozdíl. AP je 5.26.
Nemáte někdo tip, co nastavit.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

eKrajnak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod eKrajnak » 11 years ago

1) Aká je vzdialenosť medzi Compex WP54AG a SXT?
2) Zarušenosť okolia?
3) Myslím si (čistá domienka), že tá všesmerová anténa na Compex WP54AG chytá "všetok bordel" a tak CCQ môže byť nízske.
0 x

nakli

Příspěvekod nakli » 11 years ago

Nevím jak je to s 2.4, ale asi bych nechal zaply vsechny chainy, zjistil bych si zarusenost pasem, popripade zacal zkouset jine frekvence, potom jiny wireless protocol, zkusit nahrat jiny FW, RouterOS nechat takovy na ktery vysila vysilac. Pak bych klasicky povypinal noise immunity. Pak je taky moznost, ze mas nejaky nah*vno SXT, takze bych sehnal druhy nastavil uplne stejne a lupnul ho tam jestli by se potom co vsechno ozkousis nic nezlepsilo. Neni dogma, ze novy mikrotik je nutne spravne funkcni mikrotik.
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 11 years ago

1) Aká je vzdialenosť medzi Compex WP54AG a SXT?

SXT mělo nahradit Compex. Koupil si to majitel.

2) Zarušenosť okolia?

0, je to vesnický hotspot. Do něj nemáme přístup.

3) Myslím si (čistá domienka), že tá všesmerová anténa na Compex WP54AG chytá "všetok bordel" a tak CCQ môže byť nízske.

Na compexu byla PAN10.

Řešit se to bude asi výměnou za Nano Loco. V novém firmwaru opravili výběr antény, když to jede v jedné polarizaci.
V mikrotiku už to asi neřeší. Když ho dám proti horizontálnímu sektoru a vypnu chain 1, tak to jede jak má. Problém je vyloženě proti vertikálu.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

nakli

Příspěvekod nakli » 11 years ago

Tak jestli tam bude stacit obyc nano loco, konec koncu proc ne, UBNT 802.11 neni spatna, my na tom mame postavenou pulku site a dosahuje to vysledku jakych potrebujeme, akorat si zapni EIRP limiter dej to na plnej vykon coz je cca asi 22db a vzdalenost nastav na dvojnasobnou dalku, do -68 signal bych klidne zapnul i noise immunity :-) aspon takhle to delame my v ČB a lazení frekvenci moc neresime a to jsme spíš ti menší ISP
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

Selič píše:Mám "cizí" hotspot na 2,4GHz na vertikální všesměr, zapnuto b/g. A k němu se připojuje 2,4GHz SXT.
Výkon je nepřesvědčivý - lítá CCQ, propustnost nic moc. Zkusil jsem vypnout chain 0 - tedy horizontální polarizaci, ale je to spíš horší. Síla signálu a další jsou OK. Compex WP54AG na stejném místě jede bez problémů, stejně jako nanostation.
Routeros zkoušen 5.26 a 6.12, žádný pozorovatelný rozdíl. AP je 5.26.
Nemáte někdo tip, co nastavit.

vždy je nutný mít zapnutý chain0. Bez chainu0 nic nefunguje správně. chain0 je základ. chain1 je doplňkový.. dalo by se říct sekundární ale neni důležitej. Nicméně běžně se používaji sxtčka proti vertikálnímu sektoru bez problémů s chain0 i 1 zapnutým.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Pintero

Příspěvekod Pintero » 11 years ago

Nicmene maj v tom Mikrotici asi bordel, protoze mam nekolik ks RBSXTG-5HPnD-SAr2 a myslim si, ze pokud mam zaply pouze Chain 0, tak je u tohoto RB vertikalni. Zkousel jsem to na nekolika mistech proti ciste V sektorum a H sektorum.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

Kdyz mam SXT proti Horizontalu a jen chain0, tak to jede, kdyz zapnu oba chainy, tak signaly mam sice ok, ale CCQ tak 20%
Jakoby to ten vertikal spis rusil.
Naproti tomu jen chain1 na Vertikalu jede dobre, ale s chain0 jel porad dobre.
S tim bordelem souhlasim...
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 11 years ago

nech zaplej chain0 a SXTotoc o 90°
0 x
Bývalý ISP...

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

To není moc dobrej nápad. Odtok je jenom zespodu, čili do něj určitě časem nachčije...
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

jednu dirku zalepim, druhou vyvrtam ne :-)
Nebo otocit vnitrek (antenu) SXT by slo? nevim co je uvnitr
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 11 years ago

Panejo, kdy já už jsem tady o tom psal, že klientský SXT má na chain0 horizontál a sektorový SXT má na chain0 vertikál...
0 x
T-T

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 11 years ago

Vnitrek jde otocit bez problemu...
0 x
Bývalý ISP...

Ladik

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

tom-tom píše:Panejo, kdy já už jsem tady o tom psal, že klientský SXT má na chain0 horizontál a sektorový SXT má na chain0 vertikál...

A jak jsi na to prisel?
Ma to nekde MikroTik na Wiki nebo je to dohad (praxe)?
Je mi jasne, ze tem jednotkam, pokud budou proti sobe a zaple oba chainy je to pak jedno, ale i tak se me to nezda.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 11 years ago

Tomáš Nesrsta píše:Vnitrek jde otocit bez problemu...

A jak tam pak narves konektor (kabel) ?
0 x