❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

T568A vs. T568B.

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
pospa
Kontaktovat uživatele:

T568A vs. T568B.

Příspěvekod pospa » 11 years ago

Ahoj,
Pro zapojeni kabelaze pouzivam uz leta T568B tudiz: bile-oranzove, oranzove, bila zelena, modra, bila modra, zelena, bila hneda, hneda. U par HUBu v kombinaci s konkretni sitovou kartou jsem ale zjistil, ze pri pouzite kabelazi (a vsech ostatnich prvku) Cat5e mi prenosova rychlost dost pada i kdyz je zdetekovany gigabit. Jak by vlastne mela byt kabelaz spravne zapojena. Kde pouzit zapojeni T568A a kde T568B? Po procteni doslova desitek clanku na Inetu z toho moudry nejsem. Diky
--------------------------------------------
Update:
Pouzivam samozrejme Switch a ne Hub.
Naposledy upravil(a) pospa dne 13 May 2014 06:42, celkem upraveno 1 x.
0 x
Jan Pospíšil aka -<{Pospa}>-

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

Po použití HUBů dosahujet gigabitu? Opravdu HUBy? Nejsou to už switche? Pokud je to slinkovaný na gigabitu, na té linkové vrstvě problém nebude. Nepředpokládám, že by jsi tam měl managementovaný switche, takže takový věci jako errory a dropy na portech si stejně nezkontroluješ.
To padání rychlosti může být způsobený více faktorama - nekvalitní switch/síťovka, slabý CPU, problém v aplikační vrstvě dané aplikace, atd. Zkus se trošku víc rozepsat, jak to testuješ.
Jinak rozdíl mezi normou A a B není žádný :) Někdo dělá A někdo B :) Já osobně taky preferuju B.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Rozdíl je asi ten, že v dobách, kdy nefungovalo MDIX, musel se mezi shodným typem síťového prvku použít křížený kabel. Tedy na jedné straně A a na druhé B.
S podivem jsem asi ještě nepotkal nikoho, kdo by nepreferoval Bčko :-) zvláštní ...

Zbytek ti napsal sub_zero ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

goblajz

Příspěvekod goblajz » 11 years ago

Zajímavý, my taky jedem B only.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Rozdíl je v tom, ža Ačko je specifikovaný standard pro nové instalace na zelené louce. Béčko je definováno jako alternativa tam, kde jsou už použity starší kabelážní systémy (hlavně telefonní), ke kterým má barevně a uspořádáním 568B blíže (USOC, ATT 258A, ...). Obecně mám používat to, co je v dané lokalitě již dříve použito, když nic a není specifický požadavek, tak 568A.
Elektricky z pohledu Ethernet je to skoro stejné, dle tvrzení Panduitu v jeho TR103 (Patch Cord Wiring Guide) je tvrzeno, že 568B je o trošku odolnější u vysokofrekvenčních záležitostí (proto hotové kabely dodává do Cat5e v 568A a Cat6 a výše v 568B).
Čili kdo mát za sebou praxi 30-ti let cvakání telefonních kabelů v USA, tak jede ze zvyku v B, kdo má praxi v SPT, tak tam to bylo úplně jinak. :-)
Naposledy upravil(a) Majklik dne 12 May 2014 23:24, celkem upraveno 1 x.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

Hele Michale, domluvíme se takhle. Do tématu, kam budeš chtít přispívat, tak já nebudu psát. Protože se potom vždy cítím jako zedník (nic proti dobrým zedníkům!) a ne jako síťař :D :D
Jinak opět 110% odpověď :)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Majklik

Já miluji diskusi na téma 568A versus 568B, poprvé jem ji vedl tak před sedmnácti lety. :-) Ta je lepší, jak z které strany loupat banán. :-)
0 x

goblajz

Příspěvekod goblajz » 11 years ago

Když jsi zmínil Panduit - na prvních zásuvkách co jsem dělával bylo barevný značení pro B takto: oranžová, bílooranžová, bílozelená, bílomodrá, modrá, zelaná, hnědá, bílohnědá a tak je jedu stále...což občas způsobí problém při instalaci a akvititě kolegy na druhý straně kabelu. Nevim, májí to stále stejně?
0 x

pospa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pospa » 11 years ago

Testuju nasledovne:
Konfigurace je Switch bez managementu (vnitrne 18G) a na 2 portech kde neni bypass mam PC s Atomem a gigabitovou sitovkou. Pouzivam vlastni utilitu ktera postupne zkousi jak pres TCP tak UDP posilat sitovy stream na 1 - 100 portech (socketech). Velikost paketu od 64 do 65536. Mezi Switchem a jednim PC mam cca 30m licnu a mezi druhym a SW cca 50m drat. Pouhym precvakanim konektoru mi padne rychlost. Pokud pouziju B-B kabely vse OK. Pokud A-B, nebo A-A rychlost pada. Veskere prvky mam Cat5e, takze predpokladam ze to bude tak, ze B zapojeni je mozna odolnejsi proti ruseni, jak uz tu @Majklik psal. Vzhledem k tomu ze nemam k dispozici Cat6 vybavu, takze na tom to nevyzkousim.

Nemate nekdo nejaky sofistikovanejsi merak na kabely, ktery by umel otestovat a ukazat chovani A-A vs A-B vs B-B pri vyzsich frekvencich?
0 x
Jan Pospíšil aka -<{Pospa}>-

Selič

Příspěvekod Selič » 11 years ago

Ahoj,
Pro zapojeni kabelaze pouzivam uz leta T568B tudiz: bile-oranzove, oranzove, bila zelena, modra, bila modra, zelena, bila hneda, hneda. U par HUBu v kombinaci s konkretni sitovou kartou jsem ale zjistil, ze pri pouzite kabelazi (a vsech ostatnich prvku) Cat5e mi prenosova rychlost dost pada i kdyz je zdetekovany gigabit. Jak by vlastne mela byt kabelaz spravne zapojena. Kde pouzit zapojeni T568A a kde T568B? Po procteni doslova desitek clanku na Inetu z toho moudry nejsem. Diky

Kdekoliv jsem měli problém s gigabitem, tak to mělo tři příčiny:

1) (90procent) špatný konektor nebo zásuvka. Největší problém jsou levné noname konektory z eshopů. Někdy celý pytel neprojde měřením, jindy vše ok. V zásuvkách byl nejčastěji problém v mělkých krabicích, kdy Cat6 kabel bylo potřeba zalomit, aby se vešel.

2) náhražkové kabely, cca - coper claded aluminium - neprojde gigabit certifikací, poměděné železo na modrém a hnědém páru, šizený průměr žil - to se projevilo nad cca 60m délky pouze na měřáku, v provozu nebyl problém.

3) na hulváta zlomený kabel ve žlabu, nebo souběh se silovým kabelem ve žlabu.

Ad 1. v posledních letech nahrazují výrobci v konektorech na drát - pin "trojzubec" vidličkou, která má na rozdíl od vidličky na lanko s oboustranným "sekyrovým" ostřím, ostří střídavě poze z jedné strany. Tedy jedno obejme drát zleva druhé z prava. U jednoho balení konektorů mi to taky neprošlo testem.

Fyzikálně nemůže být mezi T568A a T568B být rozdíl.

Nemate nekdo nejaky sofistikovanejsi merak na kabely, ktery by umel otestovat a ukazat chovani A-A vs A-B vs B-B pri vyzsich frekvencich?

Fluke měřák má tech. podpora fy. Schneider electric v Karlíně. Pujčují ho na akce, kde se montovali prvky Legrand za asi 1000Kč/den. Pak možná ještě Blue-Panther v Modřanech.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Uz deset let vse delam zasadne v Becku ... Asi mam predky v Ameeeerice 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Kysa

Příspěvekod Kysa » 11 years ago

Majklik píše:.... Béčko je definováno jako alternativa tam, kde jsou už použity starší kabelážní systémy (hlavně telefonní), ke kterým má barevně a uspořádáním 568B blíže (USOC, ATT 258A, ...). Obecně mám používat to, co je v dané lokalitě již dříve použito, když nic a není specifický požadavek, tak 568A.

Tak já nevím, ale telefonímu rozvodu se víc blíží Ačko, teda podle mě. Tam kde používaly 4 piny a 4 žíly v kabelu je přece bílooranžová modrá bílomodrá oranžová. Kombinaci modrá zelená jsem ve dvoupárovým kabelu ještě neviděl.
Takže mi ta tvoje odpověď nějak nesedí.

Jinak asi jsem teda jedinej, kdo používá Ačko, pokud to jde. Nevím proč, prostě mě to takhle kdysi na RJčku naučili a jsem na to zvyklej. Jako argument občas používám, že přece nejsem žádný Béčko, abych ho používal ;) :)

Tak mě prosím moc nekamenujte
0 x
Petr Krist

Majklik

goblajz píše:Když jsi zmínil Panduit - na prvních zásuvkách co jsem dělával bylo barevný značení pro B takto: oranžová, bílooranžová, bílozelená, bílomodrá, modrá, zelaná, hnědá, bílohnědá a tak je jedu stále...což občas způsobí problém při instalaci a akvititě kolegy na druhý straně kabelu. Nevim, májí to stále stejně?

Originál Panduit dvoj/zásuvku si nepamatuji, až různé moduly a na nich je to dle očekávání. Ale u zásuvek je běžné, že barvy/pořadi na hřebínku neodpovídají přesně pořadí v kabelu, často se to otáčí, jak to pak vydrátují na plošňáku, tak tě to mohlo zmást. Jiná možnost je, co já pamatuji 20 let zpět, tak se často to barevné značení neuvádělo jako dneska, třebá pár je modrá:modro/bílá, ale systém byl pár je bílo/modrá:modro/bílá, to jsem za střízliva nebral (v tom stavu jsem tenkrát, naštestí, moc často nepobýval). Pokud to měl takto nějak i Panduit na zásuvkách, tak to mohlo mást.
No, pokud prohodíš ty dva dráty v páru, tak se nic neděje, pokud je to na obou koncích. Pokud jeden konec jedeš dle sebe a na druhém konci někdo jinak a obrací to, tak by z toho měl být neštastný 10/100 Mbps Ethernet a ArcNET, ty otočené polarity nebraly, ale u dnešních čipsetů očekávám, že si s tím poradí. Pro 1/10 Gbps by to mělo být jedno, ta PAM modulace by měla být tomu imunní.
Pak se občas to otočení pinů objevovalo u "certifikovaných telko kabelů" pro E1/T1, ale to se obracely jen piny 1-2 a 5-6, případně kabel byl tak, že každý konec jinak (reverzoval polaritu). :-)

Selič píše:1) (90procent) špatný konektor nebo zásuvka. Největší problém jsou levné noname konektory z eshopů. Někdy celý pytel neprojde měřením, jindy vše ok. V zásuvkách byl nejčastěji problém v mělkých krabicích, kdy Cat6 kabel bylo potřeba zalomit, aby se vešel.

Ano, souhlas, málo místa v zásuvce a mělká krabice a průšvih je načasován v kombinaci s Cat6 a výše, už jsem pár takovýc hi viděl i v situaci, kdy po zapojení OK, ale po čase se drát od tahu z ohnutí i vytáhnul z hřebenu a zdar. Stačí domáčnout zpět a zase pár měsíců je to OK. :-(

Selič píše:Fyzikálně nemůže být mezi T568A a T568B být rozdíl.

Názor Panduitu je zde http://www.panduit.com/heiler/Technical ... GGUIDE.pdf
"Through extensive validation testing, Panduit confirmed improved Near End Cross Talk (NEXT) margins were obtained by wiring higher bandwidth cords to T568B. The reason relates to the pair lays within the patch cable, and how the conductors are manipulated into position within the modular plugs."
Je otázka, jak velké rozdíly naměřili někde v laoratoři. A zda v reálu je šance to potvrdit u běžné isntalace mačkané kuchyňským nožem. :-)

Kysa píše:Tak já nevím, ale telefonímu rozvodu se víc blíží Ačko, teda podle mě. Tam kde používaly 4 piny a 4 žíly v kabelu je přece bílooranžová modrá bílomodrá oranžová. Kombinaci modrá zelená jsem ve dvoupárovým kabelu ještě neviděl.
Takže mi ta tvoje odpověď nějak nesedí.

Jsem se musel podívat. Jo, jedno a dvou párové USOC konktory odpovídají barevně T568A na piny 3-6. T568B zase je to AT&T 258A telefoňácké zapojení. Nicméně platí, že T568A je standard pro nové instalace a T568B tam, kde už AT&T se historicky vnutilo.
Nedávno jsme byl vyděšen k smrti po sdělení, že T568A i T568B je mrtvo a nyní žije jen zapojení T568C. Chvli trvalo, než jsem pochopil, že dotyčný dostal od dealera špatnou dávku koksu, tak pomíchal označení barevných schémat s označením vlastní kabelážní normy TIA/EIA-568, která už je aktuálně v revizi C. :-)

Je to sranda, všichni řeší A/B, ta norma má 500 stran, otázka A/B pár odstavců, ale co je tam jiného, to už nikdo tak zuřivě neřeší. :-)

Jinak na to vítězství zastáncu T568B proti jednomu T568A mám pracovní hypotézu znějící - když 20 let zpět strukturka vtrhla k nám, tak buď se dělal tenký koax Ethernet 10 Mbps a pro movitější a rychlosti chtivé 100 Mbps FDDI kruh na multimode optice. Úplně nás minul první nástup 10 Mbps Ethernetu na twistu (který používal pin 1-2 modrá a 3-6 oranžová) a Token Ring 4 Mbps (na podivných IBM kabelech). Tenkrát vrthnul hlavně AT&T s tím, jak je to spuper, telefony, data, vše v jednom, office barák bez twistu nezkolaudujete, nikdo nekoupí, učil, certifikoval a všem vnutil své schéma AT&T 258A, které je dneska T568B. Odtud to asi přišlo. Druhá skupina byla mnohem menší, to byli pak zvěstovatele IBM a světlých zítřku TokenRing 16 Mbps, už na klasických RJčkách a twitstu, kde jeli vnitřní 2 páry dle T568A, takže ti v minoritě tlačili toto. Také jsem ty tuny drátů a sraní se s tím zavrhoval, než nám HP vysvětlil provizní systém na 100VGanyLAN, který za "pár šupů" dával 100 Mbps skoro na všem (4 páry Cat3) a opět měl jako základ barevné schéma T568B (a v závorce, že samozřejmě funguje i na T568A, jen nesmím pomíchat na sebe kabely A/B). Takže se tu asi vůbec nedělaly sítě dle barev původního 10BaseTX, ale ten se dával přímo na barvy dle T568B, stejně tak pak i 100 Mbps metalická verze FDDI a i ATM, kde to nativně bylo 1-2 modrá, 7-8 oranžová.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Ano ... to si pamatuji. Ale narazit to v té době do keystone bylo neskutečné umění. Snad žádný se nám nepovedl napoprvé. A to ten, co to dělal se mnou nebyl žádný začátečník ... Když to porovnám s dnešní dobou, kdy je prakticky jedno kdo a jak to narazí a stejně to na stomegu jede, tak prostě nebe a dudy.
Majklik píše:Také jsem ty tuny drátů a sraní se s tím zavrhoval, než nám HP vysvětlil provizní systém na 100VGanyLAN, který za "pár šupů" dával 100 Mbps skoro na všem (4 páry Cat3) a opět měl jako základ barevné schéma T568B (a v závorce, že samozřejmě funguje i na T568A, jen nesmím pomíchat na sebe kabely A/B).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Majklik

Hlavně se tam těch RJ45 vyskytovala obvykle polovina toho, co dnes. Apsoň u baráku na víc pater. Ten ATT systém byl, že switche/huby byly v patě baráku pro všechny patra, odtud šly stoupačky pomocí 25-párových kabelů na patra, horizontály se tahaly už klasickým čtyřpárem (nebo osmipárem pro dvojzásuvku). Přechod vertikál/horizontál se vydrátoval na ježku nebo přes RJ21X 50-pin konektory. RJ45 tak byla až v koncové zásuvce na zdi. Na patě opět, ten padesítipin kabel končil na RJ21 konektoru, switche/huby měly také RJ21 konektory, takže dole 2 krátké propojováky RJ21-RJ21 a 24 komplů připojeno, krása, pořádek, málo kabelů v racku (jen trochu tlustějších). Minimálně od HP krabice pro 100VGanyLAN tak se dodávaly nebo i Ethernet 10/100BaseTX (to jsme používali asi hlavně 3Com). Pokud celková délka nevyšla na 100 metrů, dělalo se o X pater výše další hnízdo, z kterého se krmilo Y pater kolem. Propoje mezi hnízdy se netahaly přes 25-ti páry, ale klasické čtyřpáry (kvůli přeslechům) nebo pro movitější FDDI optika.
Tohle šlo po Cat5 kabely, pak i padly ceny Ethernet switchů, takže se začaly rozhazovat switche na patra a obor šel do kopru a bylo lepší se jít živit něčím jiným. :-)
0 x