Otevřel jsem tedy správce úloh a pustil na yt video v 1080p, (zkoušel jsem i testovací soubory uloz.to co jsem viděl tady v jiném vlákně). Výsledkem byl graf podobný tomuto:

Prvních pár vteřin skutečně jdou 2Mb, pak to ale spadne na 0,5Mb a periodicky to na chvilku vyletí zpět na 2Mb a zase padne a navíc tam byly ještě 1s úplné výpadky.
Známému jsem tedy řekl, že je něco špatně, pravděpodobně odešlo zařízení na střeše - 5G nanostation, ať kontaktuje ISP, ten problém vyřeší. Šéf ISP potvrdil, že se to chová divně a že pošle technika.
Dorazil frajírek, namontoval 5G SXT a řekl si za něj 3500,- pak slevil na 2500,- (nanostation sbalil, přestože patřil klientovi)
ALE, problém to nevyřešilo, teď při stahování graf vypadá přesně jako na obrázku nahoře, prvních pár vteřin to jede 2Mb, pak to padne na 0,5Mb jen zmizely vteřinové úplné výpadky. Frajírek trochu znejistěl, ale pak začal tvrdit, že je to tak správně. Někam zavolal a nechal pustit demonstrativně 8Mb a pustil 3videa z netu zároveň. Pak klientovi navrhl, že jestli se chce dívat na videa, ať si připlatí vyšší rychlost.
Další týden dorazil šéf ISP, říkal že je to divné a zkoušel přeladit na jiný vysílač – aniž by hýbal s SXT na střeše, zajímavé. Chování zůstalo stejné.
Další komunikace s ISP: Chyba je na straně našeho vysílače, ostatní klienti v místě mají zaplacené vyšší rychlosti a tak si padání nevšimli, vysílač opravíme.
Ale nic se nestalo, průběh stahování pořád stejný. ISP mluví o tom, že rychlost může padat na nevím kolik, myslím, že to bylo ve smyslu klient si neplatí garantovanou rychlost.
Kde by mohl být problém? Co si o tom celém mám myslet? Je tento průběh přenosu typický třeba pro zarušení? Jestliže je to zarušením, jak je možné že na stejném spoji fungovalo demonstrativních 8Mb? Navíc bych řekl, že v tom místě 5G zarušené moc nebude. Přístup do SXT na střeše je zaheslovaný, takže sílu signálu nebo CCQ nezjistím.