❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

server s nizkou spotrebou vhodny na server

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ludvik

Re: server s nizkou spotrebou vhodny na server

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Dalibor Toman píše:KVMkem je mysleny vzdaleny pristup na server pomoci 'vzdalene klavesnice a monitoru' = moznost ovladat cely stroj na dalku vcetne vstupu do BIOSu, moznosti vypnuti zapnuti, resetu apod. Coz se hodi pokud treba napr vytuhne operacni system eboje treba udelat na dalku nejaky upgrade. Rika se tomu take IPMI

No ... potřebuješ to jednou. Za tři roky podruhé - na serveru, který to nemá :-(
Horší je, že v základu to má fakt asi jenom Supermicro. Ostatní za příplatek, pokud vůbec, u těch malých (ala)desktopů.

Do větší serverovny se pak už spíš asi vyplatí externí IP KVM.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

za předpokladu že máš server blízko nebo že v serverovně někdo je aby externí kvmko připojil a že se ti vůbec chce kupovat externí kvmko za šílený prachy. Každopádně se bavíme o úplně jiných prachách než je za toho atoma nebo celera.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Jo, peněz to něco stojí ... ale aby cena/výkon u toho supermicra nebyla nakonec lepší. Jen to dávám na zvážení.

Výhoda extra KVM nastupuje v případě, kdy v té serverovně máš Delly nebo Intely, nebo IBM a nechce se ti za to IPMI platit. Teď mám objednaný ATEN (používá UTP, tedy nemusím tahat extra kabely) a cena jednoho portu je 2 tisíce s DPH. Což hodně pod cenou zmíněných výrobců ...
Jde se zamyslet i nad tím, že s externím KVM můžu mít lokální konzolu a nemusím přemýšlet, na jakou IP se tím noťasem připojit. V některých krizových situacích to může být problém ... Nemluvě o tom, že přeci jenom lépe zabezpečím jednu IP jednoho KVM, než osm různých IPMI na osmi různých server s osmi různými firmwary.
IPMI v podání supermicro (jiná stejně neznám) má zase výhodu v tom, že nemám jenom monitor a klávesnici, ale přístup i na jiné informace ze serveru (ať už různá čidla, nebo přimontování cdrom image, nebo vypínací čudlík). Ale abych pravdu řekl, ta Java ve které to je je v podstatě peklo ...

Mimochodem aby to k něčemu bylo, musíš mít servery pokryté 1:1. Já to tak nemám (ve staré serverovně stejně nemám IP KVM) a je to akorát vopruz.

Čili za mě: kupovat supermicro a k tomu KVM :-)
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

ludvik píše:Do větší serverovny se pak už spíš asi vyplatí externí IP KVM.

a jak externi KVMko vyresi reset/vypnuti/zapnuti serveru?
Taky jedno takovy externi KVMko mame a pokud je potreba udelat hw reset apod tak se tam musi stejne jezdit :-(. Jedine vyhoda je, ze narozdil od IPMI externi KVMko je stabilnejsi. Na starsich Supermicrech IMPI obcas po case prestane fungovat (a maji take problemy s funkci po vypnuti-nahozeni celeho situ pokud swiotch startuje dele nez server zkousi nahodi IPMI port. Novejsi boardy umoznuji nastaveni IPMI do dedikovaneho rezimu takze nepreskakuje na LAN port)
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

ludvik píše: Ale abych pravdu řekl, ta Java ve které to je je v podstatě peklo ...

ATEN take pouziva Javu. I kdyz ma i moznost nativni windowsi binarky. Oboje si ale umi postavit hlavu. I kdyz mame to uz delsi doby tak treba je nejakej lepsi firmwareklient...
0 x

ludvik

Ano, toto bylo zmíněno v jedné ze závorek ... otázkou je, jestli je to tak moc potřeba. I kernel panic udělám ctrl+alt+del
Dalibor Toman píše:a jak externi KVMko vyresi reset/vypnuti/zapnuti serveru?

Tomu sdílení nevěřím, takže u mě to dedikovaná jistí. Byť to znamená port na switchi navíc. Ale to může být dost levné, takže je to asi fuk.
Dalibor Toman píše:Novejsi boardy umoznuji nastaveni IPMI do dedikovaneho rezimu takze nepreskakuje na LAN port)
0 x