❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rychlost kopírování

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
jval

Re: Rychlost kopírování

Příspěvekod jval » 11 years ago

OK, nicméně jestli jsem to při získování informací správně pochopil, tak na switchi pak nejde DHCP, markování packetů atd, ale také jsem možná něco přehlédl a vše funguje, proto jsem se v předchozí odpovědi ptal na výhody/nevýhody. Odlehčení CPU je jasné, nicméně i při plné záteži jel max na 17%, ale faktem také zůstává, že zatím nemám nijak složitý firewall, žádné queues atd.

Mohu tedy ještě jendou poprosit o vypsání výhod/nevýhod switche oproti bridgi, stačí bodovitě?

Děkuji moc
0 x

dvorakj

Příspěvekod dvorakj » 11 years ago

Jeste k NAS, pokud ti to jelo naprimo s pc zhruba tech 70, tak vice z toho nedostanes, i kdybys tam mel 59 switchu:-)
Zkus se pichnout do routeru pres wifi (ac) ktera umi teoreticky pres Gb, dostanes z NAS jen 30 MB/s. 70 je ok
0 x

jval

No wifi je další kapitola. přes wifi z telefonu mi to kopíruje max 2,5MB a to podotýkám je telefon, který má b/g/n, čil bych čekal nějakých aspoň 8-10MB.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

switch je hardwarový, bridge je softwarový. Jinak je to (minimálně pro tebe) stejné. Stejně všechno nastavuješ na Bridge. V konfiguraci switch to nastavuješ na master-portu ... funguje všechno.
Proč zatěžovat CPU, když nemusíš?

Jediná teoretická výhoda jsou bridge-tables - tedy firewall přímo na tom bridgi. Ale abych pravdu řekl - nikdy jsem to vlastně nepotřeboval, proč taky doma. A spanning-tree, ale opět to doma nepotřebuješ.

A pokud tam máš wifinu, tak se bridgi stejně nevyhneš. Akorát do něj nebudeš zahrnovat ethernety zvlášť, ale jedním vrzem pouze ten master port.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

jval

Ok, děkuji za odpověď. Takže všechny porty z bridge vyházet, naházet je do switche s jedním master portem a do bridge pak hodit jen ten master?
Jen asi předpokládám, že ty switche budou muset být dva, jelikož je to RB2011 a ta má dva HW switche a mám dojem, že to tak bylo i v základu. Asi si udělám backup a nahraju factory konfiguraci a mrknu jak přesně to bylo. Asi to měli dobře a já někde tady na fóru četl jak mikrotik nakonfigurovat jako domácí router a tak jsem to podle toho udělal.

Zatím děkuji za rady a určitě o mě neslyšíte naposled :D
0 x

dvorakj

Příspěvekod dvorakj » 11 years ago

jval píše:No wifi je další kapitola. přes wifi z telefonu mi to kopíruje max 2,5MB a to podotýkám je telefon, který má b/g/n, čil bych čekal nějakých aspoň 8-10MB.

tohle doma zkusim na moje, pak reknu, az dojdu z prace, to by melo byt vice. poresime:-)

tu je ATTO benchmark, mas to +- ok
http://www.legionhardware.com/articles_ ... 12j,8.html

a tu primo od vyrobce:
http://www.synology.com/cs-cz/products/ ... nce/#1_bay

takze to mas ok, a vime, ze vyrobci vzdy prehaneji:), ale synology pise pravdu, je to v poho firma, s QNAPem delaji zatim nej NASy.
a samozrejme je rozdil, pokud kopirujes 1 velky soubor nebo hodne malych, ale tak to je jasne.
ja totiz resil to same pred 2ma mesici, porad jsem resil switch a nevim, co jeste, a nakonec jsem to nechal normalne z routeru pres kabel cat6 do NAS.
QNAP TS269pro mi jede +-110MB/s a z toho uz vice nedostanu, jedine, ze bych mel 2 routery a v PC 2 sitovky, on ma 2 LAN porty. on to dost omezuje procak v tom NAS. 112j je slabsi verze od Synology, ale jak jsem psal, 70MB/s je dobry vysledek.

k te wifi - nastav na mikrotiku pouze n, ne mixed rezim a proskenuj nejvolnejsi kanal. na 20-30 se dostanes. co mas za telefon?
0 x

jval

Jj ten link na synology uz jsem tu taky daval. V praci máme DS1813+ a tam je to přes 4-LAN Link Aggregation jiná kategorie i když jsem to tedy ještě nezkoušel. Nicméně teď jsem k tomu testu celkem hodně nalomenej, ale to už není záležitost MK.

Každopádně pokud by se podařilo tu wifi pořešit, tak by to bylo super, nicméně s tím se ozvu až to překopu na ten switch.
0 x

jval

Tak jsem se dneska konečně dostal to tomu switchi. Snad jsem to udělal dobře.
Pokud by někdo mohl mrknout byl bych vděčen:
http://gw.valentik.cz
demo
demo

Teď pokud mám správně switch, tak bych chtěl nějak pořešit tu wifi. Přepnul jsem na N only ale žádný efekt, při kopírování to leze stále stejně pomalu. Telefon je Samsung Galaxy S4, nicméně jsem to zkoušel i z NTB Dell Latitude E6510 a to bylo dost podobné (no možná o trochu lepší)

Předem děkuji za každou další radu.
0 x