❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RTS/CTS na 802.11n

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
JESUSKO

RTS/CTS na 802.11n

Příspěvekod JESUSKO » 11 years ago

Zdravim vas,

nevie niekto ako je to s podporou Mikrotika a RTS/CTS mechanizmu na N-nku? Na A-cku to funguje bezproblemov, meram to do bakalarskej prace a meram ubytok rychlosti pri roznych nastavanie Tresholdu. Na A-cku rychlost hned klesne uz len po zapnuti RTS/CTS, ale na N-ku sa nic nedeje. Nastavenia som nechal uplne rovnake ako pri to A-cku, akurat som to prepol na N-ko.

Pouzivam RB411 s R52n kartami.

Vdaka.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

A verze ROS? Chová se to občas - co kus to originál :)
0 x

JESUSKO

ROS je tam 6.7, je to divne ale. Mam tam 1 AP a skusal som to na 8-mich klientoch, zeby tolko nefunkcnych kusov? :D
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 11 years ago

Vyzkoušej tam dát 6.10 ta byla na wifi celkem dobrá...
0 x

JESUSKO

Skusim a dam vediet. Napada este niekoho nejaky iny dovod, okrem verzie ROS?
0 x

JESUSKO

Tak skusil som a nefunguje ani na 6.10 ani na 6.11. Jedine zaujimave zistenie bolo, ze 6.11 zvysila priepustnost udp spoja o asi 5 Mbit/s.
0 x

honzam

tak zkus ještě 5.26
0 x

JESUSKO

Tak ta 5.26 znova bez vysledku. Nejakej zmeny som sa dockal az pri 4.10. Ale funguje to asi tak, ze bud je RTS/CTS vypnute alebo zapnute. Ked sa to zapne klesne UDP spojenie na asi 32 Mbit/s a pri meneni fragmentation tresholdu ostava rovnaka, takze funguje to, ale nie moc ukazkovo :D.

Zaujimavost na zaver: Mikrotik mi takyto prispevok na ich oficialnom fore neschvalil. :idea:
0 x

honzam

JESUSKO píše:Zaujimavost na zaver: Mikrotik mi takyto prispevok na ich oficialnom fore neschvalil. :idea:

Smazali? TO přesně jsi tam psal?
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

JESUSKO píše:Tak ta 5.26 znova bez vysledku. Nejakej zmeny som sa dockal az pri 4.10. Ale funguje to asi tak, ze bud je RTS/CTS vypnute alebo zapnute. Ked sa to zapne klesne UDP spojenie na asi 32 Mbit/s a pri meneni fragmentation tresholdu ostava rovnaka, takze funguje to, ale nie moc ukazkovo :D.

Zaujimavost na zaver: Mikrotik mi takyto prispevok na ich oficialnom fore neschvalil. :idea:

je potreba zjistit jestli ty rts/cts opravdu letaji vzduchem a ne to odhadovat s poklesu propustnosti. Cili nejaky wireless sniffer a podivat se zda tam ty rts/cts ramce opravdu stanice a APcko odesila.

Dal je potreba si uvedomit, co to ten threshold je. Pokud v UDP testu posilas packety plne velikosti (ale stale stejne), tak je logicky v dost velkem rozsahu jedno jak mas threshold nastaveny - packet je vzdycky vetsi a pred kazdym packetem se posle RTS ramec. Dale co se tyce 802.11N to teoreticky umi samo slepovat ramce do vetsich bloku a vyrazne tak zvysit propustnost. Je otazka co se pak bere za rozhodovaci velikost pro prekonani thresholdu -jednotlive packety nebo sloucene superramce?

Diskusni prispevky na MT foru IMHO nepodlehaji zadnemu schvalovani. Muze se stat, ze po zadani zmizi (admin ho smazne - to se pry deje ale ja to osobne nezazil)
0 x

JESUSKO

Pisal som tam zhruba to co tu, akurat v lamanej ang :D. Prispevky podliehaju schvalovaniu. Mozno neschvaluju tym co tam uz dlhsie prispievaju, ale ja som cakal na schvalenie. Ale akurat sa pozeram, tak uz ho schvalili po 3 dnoch. Tak asi vikend...

To ma samozrejme napadlo, ale nemam to na com odsniffovat, kedze sam MT to nezachyti. No a nie je treshold ako treshold. Meram ubytok pri roznych nastavenie FRAGMENTATION treshold nie protection treshold. Ten mam nastaveny na 0, takze by sa to malo pouzit pri vsetkych paketoch. V prvom prispevku som to nespomenul, ale pri tom merani na 4.10 je napisane fragmentation ;)
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

JESUSKO píše:To ma samozrejme napadlo, ale nemam to na com odsniffovat, kedze sam MT to nezachyti. No a nie je treshold ako treshold. Meram ubytok pri roznych nastavenie FRAGMENTATION treshold nie protection treshold. Ten mam nastaveny na 0, takze by sa to malo pouzit pri vsetkych paketoch. V prvom prispevku som to nespomenul, ale pri tom merani na 4.10 je napisane fragmentation ;)

Chovani RTS/CTS se doladuje pomoci Protection threshold.
Fragmentation threshold je IMHO skoro k nicemu. Dovedu si predstavit jeho razantni snizeni aby na nejake zarusene lince to bezelo lepe (za cenu snizeni maximalni propostnosti). Dal bych predpoklada, ze je mozne, ze Fragmentation threshold se netyka 802.11N - to ma moznost vyrabet delsi framy jejich slepovanim (jako to dela nstreme) do podstatne vetsich velikosti. MT v dokumentaci u fragmentation threshold jmenuje jen 802.11 (nevim jestli vedome nebo proto, ze Nko tenkrat nebylo)

Nastavovat protection threshold na 0 a menit fragmentation threshold je IMHO nesmysl. Pokud tedy chces overovat chovani RTS/CTS.
V praxi se protection threshold nastavuje na nejakou vyzkousenou hodnotu. My pouzivame 500 - male packety stejne vetsinou projdou tak je zbytecne otravovat APcko jeste RTSkem
0 x