❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Simple Queue - špatné omezení rychlosti.

Návody a problémy s konfigurací.
Rusher

Simple Queue - špatné omezení rychlosti.

Příspěvekod Rusher » 11 years ago

Zdravím.

Řeším nastavení omezení rychlosti, ale hodnoty mi neodpovídají.
Mám nastaveno 10Mb Upload a 20Mb Download, ale naměřené hodnoty jsou furt nižší cca o 30-40% (6/13 místo 10/20)
Po vypnutí Queue je rychlost 50Mb, takže mou konektivitou to nebude.. :(

Neřešil jste už někdo tento problém? Potřeboval bych, aby to rychlost řezalo tak jak je nastaveno :(
Díky za případné reakce..

Zde přiložené screen mého nastavení.
Přílohy
simple_queue1.png
Screen
simple_queue1.png (44.3 KiB) Zobrazeno 6246 x
simple_queue.png
Screen
simple_queue.png (46.24 KiB) Zobrazeno 6246 x
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 11 years ago

Jakou máš verzi? Když dáš do targetu interface směrem do internetu jako první simple a pod to další simple s IP adresou a parentem toho prvního? Queue Type: default-small
Naposledy upravil(a) goblajz dne 24 Mar 2014 22:19, celkem upraveno 1 x.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

zavri zalozku burst, time a dst - do target dej tvou IP (nebo cely subnet), pak queue type zvol treba hotspot-default (tak aby type byl sfq), limit at dej o neco mensi (treba 10/5), pak apply a vyzkousej speedtest :)
0 x
Jan Ptáček

Rusher

Používám verzi 6.9
0 x

Rusher

Jinak děkuji za reakce, zkusím a podám info, jak jsem dopadl :)
0 x

aladinus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod aladinus » 11 years ago

Taky jsem řešil stejný problém s rychlostí. Nakonec jsem to nastavil v queue tree a tam to řeže přesně jak břitva.
0 x

pastik

Příspěvekod pastik » 11 years ago

QT zatežuje o dost víc CPU. Záleží na počtu pravidel.
Řešil jsem úplně stejný problém přímo s mikrotik support Janisem Megisem na CCRku již na verzi 6.5 a výš. Je pravda, že po samotném nastavení v SQ přímo v TargetDown a TargetUp se to chová tak, že když nastavíme např. 10M, tak naměříme o cca 20% nižší rychlost. To by ani tak nevadilo, spíš byl nebo ještě i je problém v tom, že pokud nastavíme více jak 2000SQ pravidel, tak při velkém trafiku např. večer se začnou zahlcovat a chybně přerozdělovat zátěže na jednotlivá CPU, což má za následek, že uživatelé při nastavení rychlosti 10m mají s bídou 1M. Mrkněte sem http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=79888
Megis přislíbil, že nějaká optimalizace pro SQ proběhne, mezi tím jsme nasadili místo CCRka (je to pěkná mrdka za ty prachy) i7ku a zatím to jede v pohodě, ale museli jsme nastavit SQ pomocí PCQ.
Takže, pokud chcete mít rychlost odpovídající nastavené, je potřeba nastavit SQ v Advanced pres QueueType, kde se odkážete na záznamy vytvořené ve QueueTypes jako PCQ typ zvlášť pro Down a Up, pak to bude fungovat normálně.
Tuším, že na druhé konektivitě máme nasazené AHčko, tam je ještě verze 5.x a tam to funguje normálně, 6.x je prostě nevychytaná hlavně v shapingu. Tak mnoho zdaru.
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 11 years ago

Používám SQ s BFIFO (6.19) a zjistil jsem, že začíná zahazovat o dost dřív, než je nastaveno.
Přepnul jsem to tedy do PCQ, kde se to zdá být lepší.
Bohužel mi ale nejsou moc jasné další parametry v PCQ dialogu. Je možné to nechat v defaultu, nebo je třeba něco změnit?

Díky
Mirek
0 x

ViktorCZ

Příspěvekod ViktorCZ » 7 years ago

Zdravim, resil jsem to hned po prechodu z verze 5.x na verzi 6.x.

Resil jsem to primo s mikrotikem asi 2,5 roku na vsech moznych verzich a jejich podpora vyvoje SQ je zrusena.

Nakonec jsem si tam dal jako hlavni router verzi zpet 5.26 a u te jsem skoncil.
Ale verze 5.x uz nefunguje udajne na novejsich CCR, hap lite, hEX a podobne. nevim jejich nazvy.

Nechce se mi opravovat pro 60 lidi s QT a zadny ispadmin se mi nevyplati koupit.
Mam to jen pro kamarady.

Vik
0 x

tomasik

Příspěvekod tomasik » 7 years ago

3 roky staré příspěvky, to ještě dodnes není nijak opraveno v nových posledních verzích, ten trabl stále přetrvává s tím SQ nebo už to jede normál ? Tom
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 7 years ago

SQ funguje úplně normálně, "řeže" to přesně podle nastavených hodnot.
0 x

stefpete

Příspěvekod stefpete » 7 years ago

Petr Bačina píše:SQ funguje úplně normálně, "řeže" to přesně podle nastavených hodnot.

Ahoj ma RB verziu 6,39,2 a nejde mi rozchodit SQ, nevieš poradiť ci to v tejto verzii funguje? alebo mam dat iny FW?

Dakujem
0 x

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 7 years ago

ahoj,
podla záloh sme na túto verziu na bráne používali a SQ v konfigu máme takže predpokladám že funguje. S čím máš problém, skús popísať
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓

stefpete

Příspěvekod stefpete » 7 years ago

Noxus28 píše:ahoj,
podla záloh sme na túto verziu na bráne používali a SQ v konfigu máme takže predpokladám že funguje. S čím máš problém, skús popísať

ked nastavim rychlost napr. 1M tak to nefunguje omedzovanie vidím že ludia tahaju plnou rýchlostou. na druhom zariadení kde mam iny FW mi to funguje ako má
0 x

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 7 years ago

hmm to sa mi zdá dosť divné, skontroluj konfig, či je správna target adresa a či je správny výstupný interface v dst. prípade ak sa jedná o switch/bridge či tam je správne nastavený out
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓