❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PBM10 - zkusenosti z realneho nasazeni

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ok1vaw

Re: PBM10 - zkusenosti z realneho nasazeni

Příspěvekod ok1vaw » 11 years ago

mladas píše:
ubntscan.jpg
Ja mam taky jeden pekny scan ;) Mozna to melo být v vtipných fotografiich
Chytam to bokem neb po natoceni jinym smerem toto podstatne zesili, nicmene nechapu kde se to tam bere a v takove sile dookola v 5km nic neni ja svuj beru při 0dB vysilaciho vykonu na 4km v sile -55dB ale toto je masakr

Pokud si to rádio nevymýšlí (moje negativní mínění o kvalitách PBM10 je známé), prověřil bych si, zda někde v blízkosti na stožáru neběží náhodou na cca 5.25GHz (poloviční kmitočet) nějaká 5GHz. Pak by to znamenalo, že do rádia leze druhá harmonická z 5GHz vysílače, což je podle mě klidně možné. Tuším že norma říká něco o úrovni -50dBm postranních produktů, ale týká se to profi spojů, nevím jestli tento limit platí i u 5GHz VOR. Jiné zázračné signály (radioamatéři jsou na 10.3682GHz), co by měly takovou sílu mě nenapadají.
ok1vaw
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

hapi píše:otevři configure java v programech v sekci java. Tam pak je záložka security tak jí stahni až dolu.

IMHO je lepsi = bezpecnejsi (ale pracnejsi) pridavat IPcka radii do excepton listu tamtez.

Timto bych chtel "podekovat" programatorum v Oracle za skvele promysleny feature. Nevim proc musi ze vsech uzivatelu Javy delat blbce neschopne zodpovedne pouzivat zaskrtavatko "[x] ano opravdu pres vsechna upozorneni to chci spustit].

Kdyz s timhle 'vylepsenim' prisla prvni verze Javy tak tam ten exeption list dokonce ani nemela. To, ze se po svete vyskytuje nespocet zarizeni vybavenych javovym HTTP dohledem na kterych nikdo uz ty applety nepodepise jim je asi jedno...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

to je jednoduchý... si nepamatuješ cca půl roku zpět jaký měla java průsery? tohle všechno jsou odpovědi na to. Díky tomu se jistý věci zablokovaly. Bohužel.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

hapi píše:to je jednoduchý... si nepamatuješ cca půl roku zpět jaký měla java průsery? tohle všechno jsou odpovědi na to. Díky tomu se jistý věci zablokovaly. Bohužel.

resit neschopnost programatoru/navrharu tim, ze pouzivani nepodepsanych appletu skoro uplne zapichnu a nehorazne zkomplikuju mi neprijde jako optimalni. Mnohem pricetnejsi by bylo nejake nastaveni v cfg Javy, kde si zaskrtnu ano na vlastni nebezpeci chci mit moznost spoustet nepodepsane applety aniz bych je muzel pridavat do exception listu nebo si degradovat globalni nastaveni bezpecnosti obecne.
0 x

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 11 years ago

Dalibor Toman píše:
hapi píše:to je jednoduchý... si nepamatuješ cca půl roku zpět jaký měla java průsery? tohle všechno jsou odpovědi na to. Díky tomu se jistý věci zablokovaly. Bohužel.

resit neschopnost programatoru/navrharu tim, ze pouzivani nepodepsanych appletu skoro uplne zapichnu a nehorazne zkomplikuju mi neprijde jako optimalni. Mnohem pricetnejsi by bylo nejake nastaveni v cfg Javy, kde si zaskrtnu ano na vlastni nebezpeci chci mit moznost spoustet nepodepsane applety aniz bych je muzel pridavat do exception listu nebo si degradovat globalni nastaveni bezpecnosti obecne.

Zkus JRE 1.7U17 :-) Maji tam, asi nechtene, vypnuty security a je to jedina Java rady 1.7, se kterou chodi vsechny aplikace co jsem pouzival s 1.6. Hlavne si nezapomen odskrat vsechny pokusy o preinstalovani. Oracle se zoufale snazi tuhle verzi z PC dostat a neustale vnucuje update. Jak to udelas, je konec.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

Zdravím,
všiml jsem si na testovaném spoji PBM10 dost velkého rozdílu chain 0 vs. chain 1. ( např. 72 / 82 db ). Také zde na fóru někteří udávali podobná rozdílná čísla z praxe.
Mám prosím dotaz: kde nejdříve hledat důvod takové velké nesymetrie? Je to normální jev, který nemá na přenos citelný vliv nebo je nutné příčinu odhalit a signály srovnat?
A znovu prosím dotaz: sedí vám stav signálů na doladěném spoji s výpočtem na wifi kalkulačce, popř. kolik máte metrů, výkon, antény, signál ch0/ch1 ?
Děkuji za názor.
mpcz, 23.03,.2014
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 11 years ago

396m, antény jirous 38, kalkulačka -45, reálně ch0 -43, ch1 -49. Rozdíl tam tedy mám taky. Co mi trochu vadí, že ten signál docela kolísá, ch0 asi o 1 db +-. Ch1 klidně jde od -47 do -53, průměrná hodnota je ale -49.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 11 years ago

Leeonek píše:396m, antény jirous 38, kalkulačka -45, reálně ch0 -43, ch1 -49. Rozdíl tam tedy mám taky. Co mi trochu vadí, že ten signál docela kolísá, ch0 asi o 1 db +-. Ch1 klidně jde od -47 do -53, průměrná hodnota je ale -49.

Tento spoj nepoužívám, ale jak mi bylo vysvětleno tak v každé polarizaci se šíří všeobecně signál trochu jinak, takže jelikož to používá dvě polarizace co vím, tak bych možná hledal problém v tom nebo to má slabší jeden kanál :) To je jen můj pohled.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 11 years ago

Je to věc přizpůsobení antény a celkového designu.
Ze začátku jsme se s tím taky potýkali především kvůli chybě designu v anténě, kde jednotlivé polarizace holt měly různé zisky. Když jsme to stavěli na UBNT, tak to bylo úplně běžný, že chainy měly různé úrovně a museli jsme to dohánět nastavením attenuátorů. Hlavně UBNT rozdíl v chainu o více než 3 dB dělalo hrozný problém, ale fakt hrozný (ztráta třeba poloviny kapacity) ..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

Toto o tom rozdiele som pocul...ako vznika ten rozdiel v polarizaciach pri PtM?
0 x

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 11 years ago

Leeonek píše:396m, antény jirous 38, kalkulačka -45, reálně ch0 -43, ch1 -49. Rozdíl tam tedy mám taky. Co mi trochu vadí, že ten signál docela kolísá, ch0 asi o 1 db +-. Ch1 klidně jde od -47 do -53, průměrná hodnota je ale -49.

Ahoj, presne kvuli tomuhle jsem ten spoj poslal mezi ty pro mne zakazane, u nas byl ten rozdíl na 1,5 km cca 20db, menili jsme jednotky, anteny, zamerovali jsme.....
Nakonec jsem zjistil ze to cele bylo jen spatne zamerene, ale zamerit to trvalo tejden a to uz nejake ty zkusenosti mam, tzn bych si tipnul, ze u tebe to bude to stejne (i kdyz tomu trebas nemusis verit)
Akt signal -55/-54, puvodne cca -60/-82 a vubec jsem nechapal cim to (puvodne ty mensi Jirous ant 38cm, ted ty jeho levne 60ky).

R
0 x

Leeonek

Zkusím se s tím ještě pohrát, zaměřoval to kolega a on je takový... :)
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 11 years ago

GRFS píše:Zkus JRE 1.7U17 :-) Maji tam, asi nechtene, vypnuty security a je to jedina Java rady 1.7, se kterou chodi vsechny aplikace co jsem pouzival s 1.6. Hlavne si nezapomen odskrat vsechny pokusy o preinstalovani. Oracle se zoufale snazi tuhle verzi z PC dostat a neustale vnucuje update. Jak to udelas, je konec.

Konečně informace, pro kterou tohle fórum miluju :) Asi to je někde hluboko, nedal bys odkaz na download? Díky moc
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

Leeonek

Jak jsem psal, že mi někdo na PBM-10 vlezl do kanálu, tak nevlezl :) Zkoušel jsem ladit po celém pásmu a bohužel jedním směrem při jakémkoli datovém toku padá bittrate až na 27,5Mbit. Druhý směr drží pořád na 182Mbit. Máte někdo podobnou zkušenost? Firmware aktuálně 5.5.8, ale dělalo to i na 5.4.5 co tam byl předtím. Když jsem to nasazoval, jelo to v pohodě. Až poslední dobou jsem si všiml zvětšování odezvy, přitom tam teklo kolem 18Mbit.
0 x

Julian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 11 years ago

Leeonek píše:Jak jsem psal, že mi někdo na PBM-10 vlezl do kanálu, tak nevlezl :) Zkoušel jsem ladit po celém pásmu a bohužel jedním směrem při jakémkoli datovém toku padá bittrate až na 27,5Mbit. Druhý směr drží pořád na 182Mbit. Máte někdo podobnou zkušenost? Firmware aktuálně 5.5.8, ale dělalo to i na 5.4.5 co tam byl předtím. Když jsem to nasazoval, jelo to v pohodě. Až poslední dobou jsem si všiml zvětšování odezvy, přitom tam teklo kolem 18Mbit.

Ze zkušenosti
1 - setkal jsem se v 5GHz Nanobridge 2x s tím, že toto bylo na reklamaci = prostě takto se ta jednotka potom chovala, ať byla nasazena kdekoliv. Prodejce reklamaci uznal
2 - setkal jsem se i s tím, že takto přesně se mi spoj choval právě za situace, kdy byl chybně zaměřen. Tzn. prostě musíš mít hodnoty +/- co si vypočteš

R
0 x