❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CM9-AP na 2,4Ghz pokles signalu o 20 dbi HLASTE SE DO KLUBU

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Svlad_Cejli

Yes

Příspěvekod Svlad_Cejli » 18 years ago

keksik píše:
deelite píše:
keksik píše:A na Wrapoch s MK to robi? Lebo na Wrape so STAROS som to nebadal.

Robi to aj na wrapoch s MK. Mam to bohuzial vyskusane. Nevydrzali ani PRISMy. Teraz testujeme bleskoistky.
Ja mam podozrenie, podobne, ako to tu niekto spominal, na tie priblble pigtaily, resp. tie U-FL konektory na kartach.
Ked som rozobral zariadenie AWS5, ktore kedysi vyrabala Satca, tak tam som si vsimol, ze na CM9 maju surovo prepajkovany povodny konektor za MMCX, taky ako je na UBNT SR5. Citlivost takto upravenej karty s pigtailom je ovela lepsia.
Neskusal to niekto? Neviem, kde sa daju vhodne MMCX konektory splasit.

Alebo bude treba pouzivat cm11, pripadne sr2 :-(

Riesenie je aj nechat si zmerat impedancne prisposobenie U-FL pigtailov. Lenze kto ma potrebne vybavenie???

No lenze lidicky, ma niekto medzi zaplavou Mikrotikou na svojej sieti kombinaciu - Wrap so StarOS a Omni PW a odislo mu to?

Ano na takove kombinaci to dela taky. Problem se zda opravdu v CM9(10). Puvodne sme meli spoustu veci na WRAPECH se StarOS, ale diky politice okolo StarOS a prave zde probiranemu jevu, jsme presli na RB+KM.
0 x

deelite

Příspěvekod deelite » 18 years ago

Novy postreh.
Pouzil som upravenu CM9 s MMCX konektorom a urobilo to tiez.
Takze pigtail to nesposobuje. Nasleduje vymena anteny za iny vsesmer. Dam vediet ako to dopadlo.

Snad taky maly postreh. Sila signalu na CM9 karte s pricinovanym MMCX konektorom isla o 3dB hore!!! Cize to U-FL cudo je nestastne riesenie. Zlata UBNT.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Vyborne... puvodne sem myslel, ze to nema cenu sem psat ze mi kdysy davno odesli 2ks CM9..... ale ted, kdyz mi behem 1ho tydne odesly 2ks CM10 na stejnem miste, tak to uz sem nasrany!!!!!!!! rikate, ze r52 je vudci tomuhleodolnejsi?!
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

net.work píše:Vyborne... puvodne sem myslel, ze to nema cenu sem psat ze mi kdysy davno odesli 2ks CM9..... ale ted, kdyz mi behem 1ho tydne odesly 2ks CM10 na stejnem miste, tak to uz sem nasrany!!!!!!!! rikate, ze r52 je vudci tomuhleodolnejsi?!

ne... za dva mesiace na jednom mieste skapali 2 karty... najlepsie odolavala prims
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

zdravim, robilo by to aj s touto antenou? mala by to byt trocha kvalitnejsia...

http://www.ferimex.com/product.php?Antenna_Omni_V

nema ju vyskusanu nikto?
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 18 years ago

mato1 píše:zdravim, robilo by to aj s touto antenou? mala by to byt trocha kvalitnejsia...

http://www.ferimex.com/product.php?Antenna_Omni_V

nema ju vyskusanu nikto?

S tou antenou a podobnou 12dBi a 8(9)dBi to urcite nerobi. Mam ich niekolko (nie tie od Ferimexu, ta 14(15)dB ma tak maly vertikalny vyzarovaci uhol. ze klientov musis mat v rovine anteny a tato z ferimexu je priserne draha, predrazena, aspon bola co ja viem) ale vyzeraju podobne (biele) a idu dva-tri roky ako das ci uz na Prism alebo Agere alebo aj CM9. Takisto to nerobi s antenami Omni od Pacific Wireless ale !!! vyrobenymi tak dva roky dozadu.
Pretoze ich obaly su z kvalitneho PLASTU !!! Najde sa dobrovolnik, co rozoberie sucasnu PW Omni 12 ci Omni 9 ?? Ci nie je z papiera? Co mi nacrtol odbornik z CSAT. Papier zmeni casom vonku parametre anteny a tym padom sa moze zhorsit PSV. Co znamena ako som pochytil na skoleni. ze pri vysokom PSV sa energia vyziarena MiniPCI kartou vracia zas naspet do karty namiesto aby bola vyziarena antenou a tym padom po case odchadzaju nejake svabiky na MiniPCI kartach. Toto je ta antena ktora ide bez problemov: http://www.antenna-tw.com/images/HD/OMNI/OB-003%20(624x163).jpg
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

no tak fajn.... zrovna se prez nas prehnala jedna takova mila bourka a v te bource mi odesly 3ks CM9 + 1ks CM10...... Celkem za posledni mesic uz asi 6 ta karta...... Pomuze tato bleskojistka? http://www.vseprowifi.cz/inshop/bleskojistky/2-4-ghz/oem-bleskojistka-brok-pkopt+id-3138.html?&Search=bleskojistka
??? je tam psano, ze pry by mela zabranit primemu uderu blesku, prepetim, elmag zareni a vselijakemu sfinstvu... da se tomu verit? protoze fakt jsem uz zoufaly..... proste tohle neni mozne... ty karty sou sice "genialni", ale tenhle jev z nich dela nepouzitelnou vec, prakticky... zitra jedu koupit 4ks Z-COM XI-626.. doufam ze to tam pojede uz naveky s timhle......

EDIT::: tak sem se prave dozvedel, ze by pry problem mela vyresit UPSka.. Ktera pry galvanicky oddeli napajeni PC/RB od privodu el. energie... proste ze se vsechno filtruje prez baterku...... ma s tim nekdo skusenosti? lepe receno, mate nekdo na tom AP UPSku a i prez to se vam ta karta "spalila" ?! DIK
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 18 years ago

net.work píše:no tak fajn.... zrovna se prez nas prehnala jedna takova mila bourka a v te bource mi odesly 3ks CM9 + 1ks CM10...... Celkem za posledni mesic uz asi 6 ta karta...... Pomuze tato bleskojistka? http://www.vseprowifi.cz/inshop/bleskojistky/2-4-ghz/oem-bleskojistka-brok-pkopt+id-3138.html?&Search=bleskojistka
??? je tam psano, ze pry by mela zabranit primemu uderu blesku, prepetim, elmag zareni a vselijakemu sfinstvu... da se tomu verit? protoze fakt jsem uz zoufaly..... proste tohle neni mozne... ty karty sou sice "genialni", ale tenhle jev z nich dela nepouzitelnou vec, prakticky... zitra jedu koupit 4ks Z-COM XI-626.. doufam ze to tam pojede uz naveky s timhle......

EDIT::: tak sem se prave dozvedel, ze by pry problem mela vyresit UPSka.. Ktera pry galvanicky oddeli napajeni PC/RB od privodu el. energie... proste ze se vsechno filtruje prez baterku...... ma s tim nekdo skusenosti? lepe receno, mate nekdo na tom AP UPSku a i prez to se vam ta karta "spalila" ?! DIK

UPS ti pomoze akurat tak na vykyvy napatia v sieti, nie na indukovanie do anteny.
Mam UPS a po dnesnej burke odisla R52 karta (dnes ich celkom odislo cca 8-10) na smerovej antene a na tom istom bode aj na omni 8,5
Asi predsalen kupim dake bleskoistky.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

net.work
Kontaktovat uživatele:

airbilly píše:
net.work píše:no tak fajn.... zrovna se prez nas prehnala jedna takova mila bourka a v te bource mi odesly 3ks CM9 + 1ks CM10...... Celkem za posledni mesic uz asi 6 ta karta...... Pomuze tato bleskojistka? http://www.vseprowifi.cz/inshop/bleskojistky/2-4-ghz/oem-bleskojistka-brok-pkopt+id-3138.html?&Search=bleskojistka

UPS ti pomoze akurat tak na vykyvy napatia v sieti, nie na indukovanie do anteny.
Mam UPS a po dnesnej burke odisla R52 karta (dnes ich celkom odislo cca 8-10) na smerovej antene a na tom istom bode aj na omni 8,5

taky jdu do bleskojistek... tohle snad jedine by melo realne pomoct..... jake hodlas koupit?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 18 years ago

net.work píše:
airbilly píše:

taky jdu do bleskojistek... tohle snad jedine by melo realne pomoct..... jake hodlas koupit?

Je to v tomhle tematu - 1/4vlne bleskojistky.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

soooc píše:
net.work píše:
airbilly píše:

Je to v tomhle tematu - 1/4vlne bleskojistky.
100% to pomuze?

jak poznam ze jsou 1/4 ?

tohle: ? http://www.vseprowifi.cz/inshop/bleskojistky/2-4-ghz/oem-bleskojistka-brok-pkopt+id-3138.html
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 18 years ago

Chapi .. nic proti, ale bleskojistky jste měli mít již všude. My je máme všude a při posledních cca 2-3 bouřkách neodešlo nic. Pravda před tím postupně někdy asi 3 karty od začátku roku odešli - proto si myslím, že ani ta bleskojistka není 100%-ní řešení, ale určitě hodně pomůže. 8)
0 x

deelite

Příspěvekod deelite » 18 years ago

StoupaLutin píše:Chapi .. nic proti, ale bleskojistky jste měli mít již všude. My je máme všude a při posledních cca 2-3 bouřkách neodešlo nic. Pravda před tím postupně někdy asi 3 karty od začátku roku odešli - proto si myslím, že ani ta bleskojistka není 100%-ní řešení, ale určitě hodně pomůže. 8)

Bleskoistka pomoze ak je DOBRE uzemnena. A to je najvacsi kamen urazu. Pretoze dobre uzemnit, sa nie vzdy da.
Napr. si zoberme situaciu, ze na 4 poschodovej budove s klasickou lomenou strechou je zly bleskozvod.
Otazka je, urobim na vlastne naklady funkcny? Alebo potiahnem 4mm Cu drot od bleskoistky do rozvadzaca, ktory je lepsie uzemneny?
Otazka 2: Ak tam slahne blesk, vyboj stiahne po mojom 4mm Cu drote, pricom ako druhotny jav zhori strecha. Kto za to bude zodpovedny???
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 18 years ago

Pravda ... opravdu správné zemění může být (a mnohdy bývá) problém. :(
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 18 years ago

CM9 a spol odchejdou kdyz se udela jisty rozdil napeti mezi stredem a obalem koaxu-hlavne u vsesmerek pozor na to-casto nemaji 1/2 vlny propoj ktery funguje jako bleskojistka. Bleskojistky jedine zkratove, plynovy jsou na prd. klidne propusti 10tky voltu coz je pro CM9 urcite smrtelne. ;) Je take fajn mit pospojene kostry,obaly koaxu, stozar, rack,atd.
0 x