Zdravím, mám doma router Linksys E2000. Jeho výkon ani možnosti nastavení (nelze editovat pravidla pro Firewall) mi již nedostačují. Chtěl bych jej tedy nahradit nejépe nějakým mikrotikem ale moc se v nich neorientuji a proto prosím o radu.
Důležité jsou pro mne hlavně to aby byly obě sítě (GLAN,WLAN) co nejrychlejší, často totiž přenáším velká data z PC do NASu a zpět a to jak přes LAN, tak i přes WiFi. Je to do bytu 1+1, takže asi by ani nevadilo kdyby byla Wifi anténa integrovaná.
Děkuji za návrhy.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Router do domácího použití
-
-
A nejde-li až tolik o peníze pak s RB2011uias-2hnd-in bude zábavy mnohem víc. Sám ho mám doma a za nic jiného bych ho zatím nevyměnil.
Sent from Android by Tapatalk.
0 x
Zábavy v jakém slova smyslu?
Že je mnohem výkonnější?
Že má antény venku a tudíž větší dosah?
Větší možnosti konfigurace?
Jako laik to nedokážu posoudit, tak pokud se ptám blbě, tak dejte vědět.
Že je mnohem výkonnější?
Že má antény venku a tudíž větší dosah?
Větší možnosti konfigurace?
Jako laik to nedokážu posoudit, tak pokud se ptám blbě, tak dejte vědět.
0 x
-
nastavení je stejné ale vlivem externích antén je snad citlivější, je výkonnější, má 2x tolik portů, sfp port, barevný dotykový displej, co maluje živé grafy, a i se mi víc líbí krabička.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Rozdíl mezi 951G a zmíněnou 2011 rozhodně není ve výkonu. Ano, má více portů a 1,5dBi silnější anténu, to z něj ale nedělá citlivější zařízení, citlivost je pořád stejná. Rozdíl je ještě v licenci, RB2011 má L5, RB951G má L4, což při výkonu 600MHz CPU je ale uplně jedno. Takže je to jen o tom, jestli chce připlatit $50 za 5+1 portu navíc.
0 x
No ne že by se víc portů nešiklo, protože:
1x Synology NAS
1x Xtreamer Prodigy
1x Xtreamer Pro
1x PC
1x TV
Nicméně TV může běžet přes Wifi, tak jako do teď a za ty porty navíc připlatit 1000 Kč se mi asi nebude chtít, no ale uvidíme no. Zase na drouhou stranu nikdy nevím co do budoucna doma přibude s LAN připojením.
1x Synology NAS
1x Xtreamer Prodigy
1x Xtreamer Pro
1x PC
1x TV
Nicméně TV může běžet přes Wifi, tak jako do teď a za ty porty navíc připlatit 1000 Kč se mi asi nebude chtít, no ale uvidíme no. Zase na drouhou stranu nikdy nevím co do budoucna doma přibude s LAN připojením.

0 x
-
Antény bych nebagatelizoval. Obě zařízení mají stejné rádio. Rozdíl antén tedy bude znát. 1,5db (navíc tvar a vyzařovací charakteristika u těch integrovaných plíšků je pro mě záhadou) rozdíl může znamenat i to, jestli na záchodě bude možné brouzdat mobilem po internetu přes wifi nebo ne.
RB2011 má navíc monitor teploty a napájecího napětí. Displejem se sice pohodlně moc ovládat nedá, přestože je dotykový, ale možnost zobrazit si některé stavy a údaje bez počítače je rozhodně zajímavá. A ty živé grafy jsou docela i pěkné.
RB2011 nikomu nenutím, podle původního zadání jsem navrhl zvolit RB951G-2hnd. Zbytek záleží na tom, jak moc jde o peníze. Podle mého, když ta tisícovka nebude chybět jinde, tak se tady užije. Možná ne hned, ale časem určitě.
Už teď je potřeba 5 portů pro domácí zařízení, šestý pro wan a ono je vždy dobré mít pár portů volných do foroty, zaplní se rychle, podle mých zkušeností. Proč za chvíli přidávat a krmit zvlášť další switch?
Mimochodem, TV může běžet po wifi - ale nejlepší wifi je drát. Všude kde to jen trochu jde, je vždy lepší použít drát než wifi. Takže televizi bych taky píchnul drátem.
RB2011 má navíc monitor teploty a napájecího napětí. Displejem se sice pohodlně moc ovládat nedá, přestože je dotykový, ale možnost zobrazit si některé stavy a údaje bez počítače je rozhodně zajímavá. A ty živé grafy jsou docela i pěkné.
RB2011 nikomu nenutím, podle původního zadání jsem navrhl zvolit RB951G-2hnd. Zbytek záleží na tom, jak moc jde o peníze. Podle mého, když ta tisícovka nebude chybět jinde, tak se tady užije. Možná ne hned, ale časem určitě.
Už teď je potřeba 5 portů pro domácí zařízení, šestý pro wan a ono je vždy dobré mít pár portů volných do foroty, zaplní se rychle, podle mých zkušeností. Proč za chvíli přidávat a krmit zvlášť další switch?
Mimochodem, TV může běžet po wifi - ale nejlepší wifi je drát. Všude kde to jen trochu jde, je vždy lepší použít drát než wifi. Takže televizi bych taky píchnul drátem.
0 x
Pokud bych bral tu 2011, tak samozrejme TV pojede kabelem, ale ted proste musela ustoupit ostatnim zarizenim, ktere LAN potrebuji mnohem vic.
Kazdopadne vsem zucastnenym dekuji za rady a až jeden z těchto modelů koupím, tak počítejte s tím, že tady minimálně ze začátku budu forum hltit dotazama.
Kazdopadne vsem zucastnenym dekuji za rady a až jeden z těchto modelů koupím, tak počítejte s tím, že tady minimálně ze začátku budu forum hltit dotazama.

0 x