❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak střílet přes kopec

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
query

Jak střílet přes kopec

Příspěvekod query » 11 years ago

Ahoj,
řeším připojení na chalupu a vymýšlím, jak tam dostat konektivitu. Přímá viditelnost je nulová protože chalupa v je to v údolí...
zkoušel jste někdo střílet přes kopec?

Terén je cca následující.
AP by bylo umístěné na paneláku ve výšce 485m.n.mořem
pak terém pozvolna stoupá až k hřebenu 510m.n.m vzálenému od AP 3km
a pak zase klesá další 1km k chalupě v 450m.n.m

Přemýšlel jsem, že vezmu 2 starší sejta 22dB, dám na ně UBNT bullet 5HP, nastavím 5MHz pásmo a masměruju to jako bych střílel z kanónu :-)

Nepotřebuju tam žádnou extra propustnost. Kdyby tam bylo 5Mbps, tak je to pro mě asi celkem nadstandart a luxus vzhledem k požadavkům....

nezkoušel někdo něco podobného? Nějaké poznatky a ukušenosti?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

řekl bych že bez šance.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

rekl bych, zkus to
nebo hod na kopec parabolu z alobalu a odrazej do udoli ;-)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Bez sance. Leda na kopci dat nejak RB jako retranslaci. Ani pasivni retranslace nepujde - moc daleko.
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

query

Na tom kopci je les a v okruhu 1km nic.
To bych musel řešit nějaký šílený umístění na špici nejvyššího smrku :-) nehledě na napájení v případě aktivního prvku.

Na chalupě je mizerný signál na rádio, TV i mobil, takže jsem to chtěl alespoň na to poslouchání rádia v létě ... No uvidíme, třeba se mi podaří přemluvit někoho na okraji údolí. Nejhorší je, že tam není ani ADSL....
Asi se naučím na kytaru :-)
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

3W Mikrotiku FVE panelem zvladnes ... :twisted:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

query

nebo, že bych si vycvičil nějakou veverku, co by mi točila s klikou na dynamu :-)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Co satelitní internet?
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Solary, baterky, strom na hřebenu a aktivni retranslace je hotová ) http://olenepal.org/wp-content/uploads/2012/01/antenna_on_tree.jpg klidne i s ochozem http://files.qrz.com/v/wl7lv/Wind_Turbine_045.jpg :D
Naposledy upravil(a) 3com dne 19 Feb 2014 15:43, celkem upraveno 1 x.
0 x

JaM

Příspěvekod JaM » 11 years ago

Satelitní internet má v podstatě 100% pokrytí, umí to např. http://www.gitysat.cz/cs/art/435-gitysat-internet/.
Ale samozřejmě to není zadarmo. Ovšem kdyby se o to nějak nasdílelo okolním chalupářům... :wink:
0 x

query

vzhledem k tomu, že tam jezdím párkrát za léto dělat grilovačku, tak se mi nechce investovat víc, jak 5K. A už vůbec řešit nějaký strom s lesákama a podobně ...
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Když tam jezdíš párkrát za rok tak by se mohl najít aspoň jeden operator kterému tam nějak slušně net jede... Kdyby ne tak zkusit CDMA externi antenu na strechu a jedes http://wifi.aspa.cz/cdma-450-mhz-k4170/ na infolince ti po přepojení na technické oddělení řeknou přesné souřadnice nejbližšího CDMA vysílače.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 11 years ago

Buď rád, že ti tam nic takovýho nejde. Jednou budeš vyprávět vnukům, že jsi znal místo, kde cvrlikali ptáci.

Sent from Android by Tapatalk.
0 x

query

Je to chatařská kolonie, takže tam cvrdlikají maximálně sekačky na trávu. Možná, že kdybych tam dostal konektivitu a nasdílel ji, že bude větší klid :-)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Přes kopec se střílí houfnicí! Ne wifinou :-)

Ale jestli se ti chce experimentovat, zkusil bych tu pasivní retranslaci. Pokud ti stačí tak málo, mohlo by se ti to povést. Napřímo zkrz kopec bych to ani nezkoušel, ztracený čas.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.