❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Orcave, Ray, Alcoma, SAF..?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
rouchi
Kontaktovat uživatele:

Re: Orcave, Ray, Alcoma, SAF..?

Příspěvekod rouchi » 11 years ago

jj hodně z toho co máme jsou spoje na Pronájem a jak říkáš některé nemáme tak dlouho, ale myslím, že máme jenom relativně rozmanité spektrum jak výrobců tak typů, proto jsem se snažil přinést přínos do diskuse a podělit se o moje zkušenosti... samo někdo má spoje mnoho let u nás nejdýl slouží asi právě ATH (cca 4 - 5 let) a Alcoma MP155 (cca 3 roky) Orcave budou dva roky a míň...
Jde o to jak provedeš prvotní instalaci... ačkoli se postupně poučuji o věcech... když jdu na nějaký vysílač co jsme dělali třeba před třemi lety, tak teď na to koukám a vidím jak teď bych udělal zase všechno jinak a většinou se celý bod "kompletně" předělává pokud je ve stavů že se na něm má dělat víc změn a úprav... teď se vše snažíme dělat tak, aby jsme na to nemuseli aspon 3 - 5 let zase šáhnout.. :-) ideálně nikdy.. :D ale prostě je vidět že trendy jsou pořád dopředu a mění se, posouvají a vylepšůjí, takže se podle mě není čemu divit....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 11 years ago

S ATH modemy problemy nejsou, prodali jsme jich stovky a na stovky jsme dodali ODU a je to neskutečnej držák. Jediné co má tendenci odcházet jsou větráky, ale valí to i bez nic :)
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

whef píše:Ze zkušeností vím, že to je všeho do času. Pokud ti spoje zatím Rouchi drží, tak to máte super. Ono jich zas nemáte tolik jako jiní, a tak dlouho, ale část je myslím pronájem tak vás to ani trápit nemusí. Taky jich nemáme tolik, ale problémy si občas uživáme. Jinak ta alcoma je nej, aplikace pro mng. je dobrá zvlášť při víc spojích. Stejně tak jako zařezávací svorkovice, i když na servis to je asi trochu vopruz na spolehlivost je to z dlouhodobého hlediska velmi dobré. Racom od svých speciálních konektorů taky v nové verzi odchází i když to nové řešení mi nepřijde moc good. Jinak Ath myslím stejné verze co máte vy, není problém proti RB 1200 na gbitu máte asi někde problém. Zkuste případně křížený kabel, i když to šlo asi i na nekříženém a nemá to na to vliv.

no, já můžu říct jenom jedno k alcomě. Měly/máme tu dvě a obě se idiocky zaměřujou a maji naprosto neintuitivní rozhraní a hlavně přes blbou aplikaci. Sorry ale zaměřovat 17GHz pouze s hrubým zaměřováním je zážitek na půl hodiny kdežto AF24 máme nalazený za 2 minuty (bez prdele). Pokud by mi pan Tůma z alcomy neukázal jak se co kde konfiguruje a na co si dát pozor tak bych to rozšlapal. Ovšem... rádiově obzvlášť na MP600 je to podle mě to nejluxusnější rádio s naprosto bestiální bezkonkurenční technikou/funkcemi. To radio nám drží stabilně nastavený signál bez jakýhokoliv uhnutí RX levelu v jakymkoliv počasí bez jediný chybičky. Z hardwarovýho hlediska, pominu-li mechanizmy lazení anten (pokud by se tomu lazení dalo vůbec říkat) je to určitě top zařízení a na proti tomu softwarový přístup k jednotce je naprosto tragický. Občas snmp nepošle data, když chcete přenastavit kanál jednotky tak mám docela strach i teď jestli to přežije... známému jsem na dálku nastavoval ACMko protože on na to prostě sám nepřišel... já bych taky na to nikdy nepřišel nebejt pana Tůmy kterej to přednastavil a ukázal a hlavně vysvětlil závislosti který z toho vyplívají. Jako chápejte, Orcave 1S10 nastaví kdejakej dacan co umí nastavit domácí apčko. V alcomě bez stresu nenastavim vůbec nic. Racom taky nastavim bez pročtení jejich manualu. Alcomu rozhodně ne. Chápu že ostřílení matadoři co maji alcom plnou síť ano ale sakra, kde je nějaká ergonomie rozhraní? nastavuji max rychlost spoje ale přitom nastavení ACM a minimální rychlosti pro ACM je zcela jinde v cela jiný nabídce!!! nastavuji úroveň signálu pro ATPC ale přitom zapnutí ATPC je zase jinde!!! jako asi to po těch letech alcomě nepřijde špatný ale mě jako člověku co to vidí po prvé přijde naprosto šílený. Vlastně ani teď když do ASDčka koukám tak nevim jak přenastavit kanál, asi mi tam chybí nahraný soubor s kanály do adresáře s ASDčkem ale sakraaa... to je přesně ono co mě štve.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

hapi píše:Jako chápejte, Orcave 1S10 nastaví kdejakej dacan co umí nastavit domácí apčko. V alcomě bez stresu nenastavim vůbec nic. Racom taky nastavim bez pročtení jejich manualu. Alcomu rozhodně ne. Chápu že ostřílení matadoři co maji alcom plnou síť ano ale sakra, kde je nějaká ergonomie rozhraní? nastavuji max rychlost spoje ale přitom nastavení ACM a minimální rychlosti pro ACM je zcela jinde v cela jiný nabídce!!! nastavuji úroveň signálu pro ATPC ale přitom zapnutí ATPC je zase jinde!!! jako asi to po těch letech alcomě nepřijde špatný ale mě jako člověku co to vidí po prvé přijde naprosto šílený. Vlastně ani teď když do ASDčka koukám tak nevim jak přenastavit kanál, asi mi tam chybí nahraný soubor s kanály do adresáře s ASDčkem ale sakraaa... to je přesně ono co mě štve.

A není tak trochu předpoklad, že profesionální spoj nastavuje profesionál, kterej ví co dělá ?
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

a neni tak trochu předpoklad že profesionální spoj bude mít stejně dobře profesionální a logický rozhraní?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

Hapi neni nic jednudusiho nez si skocit do alcomy na jednodeni skoleni kde se krom toho jak nastavit jak spravne spocitat dozvis i plno jinejch uzitecnejch veci :wink: pak uz je nastavovani jen veci cviku , jediny co snese kritiku ze by to chtelo u vsech typu anten zamerovani neco jako ma pan stourac na petkovejch antenach to je luxus za par korun , hadam ze ale u anten velokosti a robustnosti drzaku jako ma alcoma to bude na vice nez par korun i tak bych obetoval neco navrch za lepsi reseni .... jinak prvni spoj co jsem zameroval byla sedmanctka a byla zamerena na temer kalkulackovy hodnoty ani ne za pet minut tak nevim co na tom kdo caruje pul hodiny :)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 11 years ago

Alcoma je v klidu, rozhraní jde rychle pochopit, mám zatím 2 spoje a jediné s čím jsem laboroval, byla první MP360. Výměna za MP600 proběhla v klidu, nastavoval jsem ji sám. Nedávno jsme znova instalovali MP360, se zaměřením a nastavením nebyl žádný problém.
Připojení je možné pouze softwarem k tomu určeným, trochu opruz, ale například Summit má uplně to samé. Takže až zase tak velký, a nepřekonatelný problém to není.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Zlaté ASDčko, představa, že potřebuji při konfiguraci MW spoje javu nebo activex je hodně děsivá.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 11 years ago

Co do ladění tak Alcoma a ATH i RAy mají BNC konektor z kterého leze 0-5V. Na kalkulačce si vypočtu kolik voltů tam má asi být (Alcoma má měřák přímo na webu, u RAye mám RSSI tabulku dB>V), připojím měřák a mám zaměřeno během 10 minut všechno. Nemusím mít ani ASD ani SMS ani WEB a PC.

WP_002405_cr.png
Měřák
WP_002405_cr.png (174.19 KiB) Zobrazeno 2857 x

Jinak moc nechápu proč by měl spoj být na WEB rozhraní. Je mi to celkem jedno ale jinak preferuji raději externí utility (ASD, SMS).
Taktéž vidím raději kronepásek než RJ45, nikdy jsem neřešil že něco nešlape. U RJ45 kontroluji stále po dokončení, jestli je dobře konektor nacvaknut, zda je spojené stínění, několikrát jsem si dával konektor znova když se mi to nelíbilo. Krone zařežu a je to.

Alcoma je u mě TOP, následuje RAy a někde zatím je Summit.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Po pár spojích na zaměření stačí ten pípák :-) Snad kromě extradlouhých spojů. Čímž mě naštvali u Racomu, kde pro ně je reproduktorek dražší, než wifina ... přes kterou se to má ladit po novu.
A přes BNC to zaměřím dokonale ...

Krone pásky jsou otrava v případě, kdy je potřeba jednotku vyměnit. Ale to se neděje tak často - a věřím jim víc, než pérkům v sebelepším RJ. Ono udělat to RJčko není pro levějšího montéra nic jednoduchého. I když ta průchodka u alcomy také ne :-)

ASD dokáže leckdy naštvat. Věčně je nějaký spoj z něj vyhozen ... Ale zase je to centralizovaná správa, kterou ostatní pokud vím nemají. WEB GUI je sice hezké, pro občasný nákuk co se tam děje, ale při více spojích je zbytečně pracné.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

whef

Příspěvekod whef » 11 years ago

Radek Úlehla píše:Zlaté ASDčko, představa, že potřebuji při konfiguraci MW spoje javu nebo activex je hodně děsivá.

Co člověk to názor a zkušenost, že by byla potřeba java atd. nevím i když se to občas chová zvláštně. Jinak v alcomě, by taky měli rádi web rozhraní, ale zatím to procesor nezvládá, je to jen dočasný stav. Co se toho připojování týče, na ty krone je to takové specifikum alcomy, jiný výrobce to nemá co vím. Nebo někoho takového znáte ? Všichi teď jedou konektrory a plastové průchodky nově i RAY. Je to levnější řešení zvlášť co se vývodu té optiky týče atd. Zas co vidím problém dát do Orcavu atd. kabel CAT7, krerý se opravdu na páteřní spoje vyplatí i kvůli mechanické odolnosti. Na to je vnitřní svorkovnice alcomy dobrá stejně i tak na přímé propojení na 48V u jiných "českých" výrobců to není domyšlené.
Naposledy upravil(a) whef dne 17 Feb 2014 17:06, celkem upraveno 2 x.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 11 years ago

Ta krone je nahodou dobra vec , nevim co tolika lide na tom vadi kdyz tam rvete pak nejakej poradnej kabel tak ono ho nejak ohejbat a lamat trebas nekde na sotzaru v minus dvaceti pripadne v takovym pocasi nekde krimpovat konektor hmmm to je radost , tady to zariznete a hybaj pryc .... a chytrolini co budou hlasit tak to nedelj v minus dvaceti at se zdrzej hlasovani ... a zkusej si nekdy v zime vylezt na dvaceti metrovou prihradu a tam neco delat ..... :wink:
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 11 years ago

Hlavně je to taky o přípravě. Pokud vím že mi ASD nevyhovuje tak si to nastavim v kancelari aby se mi spoj slinkoval a fungoval a pak uz na stozaru jenom zapojim kabel a zaměrim. BNC je idealni. Nevim jak bych na stozaru drzel notas a zaroven zameroval.

Moje zkusenosti jsou slabsi. Nejaky QAMy od summitu - ty jedou v pohode, ale zamereni podle kalulacky neudelate, tusim ze se tu nekde rozebiralo ze je to nekvalitou anten.
A pak par 1S10. Tam nevim jestli doporucit nebo ne. Svoji cilovku co se ji hodi Anyplication si to urcite najde. Ale ze by to byl spoj kterej bych do site mel kupovat, tak to po poslednich zkusenostech neni.
0 x
Bývalý ISP...

montykh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod montykh » 11 years ago

rouchi píše:ATH (waveform) - zrovna řeším problém, že proti RB1200 mi nechce slinkovat na 1Gbit takže tam musím dát switch je to IDU takže jiné problémy asi nemám...

- u Alcoma MP160 jsem měl taky tento problém, vyřešil to v té době poslední šestkový firm

rouchi píše:Alcoma (MP600, MP155)- jednotky docela OK nelíbí se mi připojení přes svorkovnici, nastavování jenom přes aplikaci mi taky dneska nepříjde nejlepší...antény OK, ale ladění se nedělá stejně dobře jako s arkivaotrem nebo JRC

- Kdyby jsi si to koupi s APčkovejma anténama a ne s MEBama s klackem, tak se ti to ladí stejně dobře. Každopádně již brzy bude mít Alcoma nové antény s vymakanou mechanikou

rouchi píše:RAy (17G) - moc pěkné kvalitní antény JRC, signál dokonale podle kalkulačky, dobrá citlivost, moc pěkné a lehké, funkční jednotky, u vanca možnost připojení klasickým cat5e kabelem, možnost nastavení pomocí WEB rozhraní..

- Ale pípák z desítky vyhodili, prý byl moc drahý....
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

a dobré umaky musí prinaset ten koho moc lidi nemaj rádi... http://blog.4gon.co.uk/wp-content/uploads/2013/10/airfiber-5-1024x709.jpg

s timto by to zameril snad za kazdeho pocasi kazdej trotl :) u Raye ale nejen tam se za ty prachy holt dockame jen 3xLED a šmitec.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))