❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Aké maximálne rýchlosti dosahujete na PtM klientoch v 5GHz?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
rado3105

Aké maximálne rýchlosti dosahujete na PtM klientoch v 5GHz?

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

Zdravím, väčšinu bodov mám na ubnt zariadeniach, ktorých výhoda je nízka odozva 1-2ms. Rýchlosti aké maximálne som dosahoval boli 50Mbit/s.
Najnovšie som vyskušal ako ap SXT-SAR2 sektor a klient sxt-lite5 vzdialený asi 400m. Priepustnosť je 95mbit/s či upload alebo download jednosmerne. Toto som v živote na ubnt nedosiahol.... Otázne je ako sa to bude meniť s pribúdanim klientov, keď ich bude na jednom bode vyše 20. Aké máte Vy maximálne rýchlosti?
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

S přibývajícím rušením ti bude úměrně klesat rychlost :wink:
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

Ake rychlosti tcp 1-20 spojeni dosahuje pri akom pocte klientov, pri akych signaloch?
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 11 years ago

No zalezi i jak mas udelane dalsi casti. Ja dnes montoval klienta ve stredne zarusene oblasti.
No az jsem se uvidil, kolik mu to tam pojede :D
Speedtest Obrázek a jak to vypadalo na radiu: Obrázek

Obrazek z RB jsem radsi moc neorezaval, at je videt i menu ;) Opravdu je to po radiu a je to SXT :D

SXT.png
radio v SXT
SXT.png (32.23 KiB) Zobrazeno 2135 x

iTomB
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

Musim zaklepat s SXT jsem zatim (ted jsem to urcite zakrikl) problem nemel, naopak jen spokojenost.
I na mistech, kde je protistrana jeste stare A v jedne polarizaci je znat zlepseni. A vic nez na ostatnich MK se mi osvedcilo, jako prevence proti ruseni, snizovat vykon na -65 az -70
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Cheprer
antispam: Ano

Příspěvekod Cheprer » 11 years ago

iTomB: predpokladam ze to neni v 20MHz... a ted by me zajimalo jaky maji ti klienti tarify ze to bezi na 40MHz?

jelikoz jak sem si vsiml mnoho ISP i na AP kde maji 5-10 klientu s tarifama 5-10MBit pousti v 40MHz, coz mi sorry ale pripadne jako cu*akovina... zbytecne zaruseny, zadnou pointu to nema... uz tak je malo mista...
Ja treba mam snad jenom jedno AP kde mam 40MHz na ptmp... A mam i AP kde mam jenom 10MHz... a spokojenost.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

iTomB

Příspěvekod iTomB » 11 years ago

Hadas spatne. Je to 20Mhz. Jinak jsou tam aktualne 3 klienti a ten posledni je hospoda. Tam jsem na booku po wifi dal 68Mbit. Taky jsem se divil. Docela bezne se dostavam na 50-60Mbit/s, ale tohle byl extrem.

Jinak 20/40MHz mam jen na jedinem miste. Vsude max 20MHz sirka kanalu.

iTomB
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 11 years ago

iTomB píše:Hadas spatne. Je to 20Mhz. Jinak jsou tam aktualne 3 klienti a ten posledni je hospoda. Tam jsem na booku po wifi dal 68Mbit. Taky jsem se divil. Docela bezne se dostavam na 50-60Mbit/s, ale tohle byl extrem.

Jinak 20/40MHz mam jen na jedinem miste. Vsude max 20MHz sirka kanalu.

iTomB

mno tak at me spali boyskz ohen, ale 92MBit na 130M datarate? to mi pripadne nejaky moc zvlastni... resp.. bud tu mame vice zaruseno, protoze to jsem jeste nikde nevidel aby protekl tak velky realny provoz.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

teoreticky to mohl mit slinkovano na 145Mbit (se short preamble), a je to pomalu P2P spoj, vzhledem k tomu ze tam ma 3 lidi....
0 x
Jan Ptáček

goblajz

Příspěvekod goblajz » 11 years ago

net.work píše:se short preamble

Short preamble funguje jen v b-éčku ne?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

funguje samozrejme i v Nku, pouze ale od chipsetu AR9xxx vyse

edit: resp. nejmenuje se to short preamble, ale 800/400 GuidInterval, viz: http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

vím že jde dosahnout až 110Mbit. Neptejte se jak, proč a kdy, prostě to frčelo v normálním 802.11n na rate 130Mbit a přenosovka tam byla taková. Nko totiž neni tak blbý jak se zdá. Ono má všechny možný funkce na to aby z wifiny dostalo co možná nejvíc. Už jenom to že datovej rámec může bejt 2x větší než umí nstreme nebo že se ještě k tomu dají ty rámce shlukovat do jednoho velkýho z toho dělá dost šikovnou věcičku. Každopádně je to extrémní náhoda a nikdy se to už nepodařilo zopakovat.

Upřímně řečeno... na duálních ptmp dosahujeme v průměru 30Mbit. Jeden klient jede reálně 80Mbit a druhej hned vedle něho jede 20Mbit. Je to dost smutný protože se ani nedá zjistit proč to tak je. CCQ ok, signál ok, rate ok, přenosovka ko. Jedno je jistý, je to vždy otázka rušení.

Před rokem jsme měnily jeden omnitik a nastavil sem ho doma na 802.11 kvůli kompatibilitě než se namontuje a následně doladí pak z domova a jaké to překvapení kdy v modu 802.11 klient vykazuje 80Mbit a po přepnutí na NV2 se plouží sotva na 15Mbit. Celí to je na houby.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

na houby je to, ze jedno AP jede skvele na 802, druhe na nstreme a treti na nv2, ackoli jsou HW stejne a neni mezi nima rozdil
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

hapi píše: Už jenom to že datovej rámec může bejt 2x větší než umí nstreme nebo že se ještě k tomu dají ty rámce shlukovat do jednoho velkýho z toho dělá dost šikovnou věcičku.

a pak jeste kdyz ten obrovsky blok dojde zmatlany (coz je IMHO v outdoor jistota) tak se posle znovu jen to, co nebylo v poradku - v tom velkym megapacketu jsou bloky na ktere se dela ACK zvlast bitovou mapou.
BTW zkousel jsem kdysi hybat pri testu na NV2jce s AMSDU limity a zadny rozdil. Cekal jsem ze to prave zmeni velikost to megapacketu a projevi se to na rychlosti a ono nic. Ale uz to bylo davno
0 x