❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB1100AHx2 - napajeni

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: RB1100AHx2 - napajeni

Příspěvekod hapi » 13 years ago

neměl by podobně fungovat i nějaký normální pulzní stablík? třeba typu LM2576 nebo LM2596 a podobný.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

Je to možné. Taky ono stabilizátor/regulátor 7824 je de facto potenciometr ovládaný tranzistor, což není nic objevného. Pulzní stabilizátory hřejí taky, sice méně ale ne zase o tolik. Navíc potřebuješ cívku (tlumivku), nehledě na to že běžné pulzní stabilizátory se dělají s výstupním napětím 5V nebo podobná nízká. Sice existují i vyšší, ale budou se asi blbě shánět.
0 x

hapi

ale prdlajs. paralelně jsme měly dva ve switchy aby běhal na 12V asi 3 roky. Ty stabliky nebyly ani vlažný. 24V se daji sehnat případně 12V a nebude tedy nikdy vstupním napájením pod hranicí výstupního při 24V záloze. Na to mu stačí jeden LM2576 kterej si dá až 3A, tlumivka, rychlá dioda a dva kondíky a malinkatej chladič. Dokonce to určitě někdo prodává jako stavebnici pokud by se mu nechtělo dělat s výrobou plošňáku. Věř že tyhle pulzní šváby hřejou podstatně méně než lineární stablíky.

No a nebo si koupí měnič od BKE na 12V a je v klidu. Rozhodně bych ale nepřipojoval zálohovaných 24V (27,6V) na to Rbčko přímo když píšou 12-24V.
0 x

Myghael

A co bylo to o čem jsem psal? Pojistka aby se do RB nedostalo více jak 24V. Holt pulzní stabíky se někam pohnuly od doby kdy jsem s nimi přišel do styku posledně...
0 x

hapi

o čem sem kde psal?
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Fakticky je uvnitř té 1100AH/AHx2 vtipně přišroubován normální extenrí napaječ dávající 12V tak, že z něj vzadu kouká jen napájecí konektor. Aspoň teda použili variantu, že s deskou není propojen přes jack, ale čtyřpin konektor.
Takže možno vyhodit a krmit to přímo do desly nebo přes eth13 jako PoE (lze i oboje současně).
0 x

Myghael

Do desky i přes PoE současně? A co to udělá při rozdílném napětí nebo nestejné zemi? Výkyvy jsou svině. :D
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Ano, současně přes PoE Ethernet konektor a i přes koenktor na desce (zde skrz ten vestavný zdroj). Funguje to, při selhání jendoho jed e zd ruhého. Kdysi mi to i smai Mirkotikové potvrdili. Jede to z toho zdroje, který má vyšší napětí (má tma být nějaký bastl z diod to řešící, nepátral jsem).
Stejně by mělo fungovat na většině dalších RBček.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 13 years ago

na POE pres eternet a pres jack bude kazde vedeno na vstupni kondik pres diodu, ochrana proti prepolovani napajeni. Jede to ze zdroje s vyssim napetim,pokud vypadne jede na 2 i kdyz ma jine napeti neni s tim problem, spinany zdroj v rb to doresi.
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Co teda neprovozuje to někdo na zálohovaných 27,6V?
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

3com píše:Co teda neprovozuje to někdo na zálohovaných 27,6V?

Zdravím,
asi nejdůležitější věc je podle mě to, co píše kolega Hapi. A to je ta hranice max. 28V u RB. Pokud je k dispozici záloha se jmenovitým napětím 24V, může se jednat o zdroj se 2 AKU na 12V v sérii. Na jedné je tím pádem při nabíjení AKu okolo až 14,4 V. Takže celkem až 28,8 V, při špatně nastaveném nabíjení i 30V. A to už ohrožuje RB.
Podle mě je nejlepší řešení použít původní napájení 24 V + malý měnič, tedy nikoliv linární stabilizátor. Rozdíl a to podstatný, je v účinnosti a tím pádem i v zahřívání a tím pádem i velikostí chladiče.
Ten měnič není nic složitého, je to okolo 6. součástek, rozměr vyjde asi 2x8cm, ohřívání nula. Cena i hotového: 100-300 Kč. A navíc získáš i možnost si nastavit napětí na výstupu, kolik chceš (třeba 3 až 24V / okolo 1 A). Pár jich mám vyrobených + v provozu a nevím o nich už snad 5 let.
To současné napájení do POE i JACKu moc nedoporučuji, už se mi opakovaně stalo, že se na takovém RB zrušil firmware a musel jsem použít kabel pro reinstalaci. Vysvětlení nemám, je pravda, že na vstupu napájení jsou vždy v sérii diody jak v POE i v JACKu, nemělo by se to stát. Skutečnost je ale jiná.
mpcz, 27.01.2014
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

sem koukal do datasheetů RB1100 řady a tam píšou 12-24V!! má někdo odzkoušeno 27V? řekl bych že tyhle se liší od ostatních rozsahem napájení.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Takže průmyslový měnič Meanwell Vstup 18~36V DC, Výstup 12V 0~2.1A to jistí....
0 x