❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Odvíječka na HDPE (+ zafukování)

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
kuba_lysa

Re: Odvíječka na HDPE (+ zafukování)

Příspěvekod kuba_lysa » 12 years ago

Přidám sem ještě obrázek naší foukačky. Je to tak trochu provizorium ve stádiu testování, ale už ho používám skoro dva roky a zatím nebyl čas ho udělat hezčí. Foukám nejvíc 2vl. a 4vl. mikrokabel AKSH do trubiček 7/3,5mm a taky jsem s ním foukal 12vl. mikrokabel AKSH do trubiček 10/5,5mm. Kompresor "číňan" za 3000,- zatím vždycky stačil :)
Nejdelší zafouknutá vzdálenost byla asi 500m. Před týdnem jsem foukal v ulici sedm úseků, 2vl. kabel, vzdálenosti od 210 do 300m, práce asi na 3 hodiny.
Přílohy
IMG_1412.jpg
IMG_1412.jpg (164.93 KiB) Zobrazeno 3836 x
IMG_1409.jpg
IMG_1409.jpg (169.04 KiB) Zobrazeno 3836 x
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

kuba_lysa píše:Přidám sem ještě obrázek naší foukačky. Je to tak trochu provizorium ve stádiu testování, ale už ho používám skoro dva roky a zatím nebyl čas ho udělat hezčí. Foukám nejvíc 2vl. a 4vl. mikrokabel AKSH do trubiček 7/3,5mm a taky jsem s ním foukal 12vl. mikrokabel AKSH do trubiček 10/5,5mm. Kompresor "číňan" za 3000,- zatím vždycky stačil :)
Nejdelší zafouknutá vzdálenost byla asi 500m. Před týdnem jsem foukal v ulici sedm úseků, 2vl. kabel, vzdálenosti od 210 do 300m, práce asi na 3 hodiny.

Stejný kolečka mi leží v šuplíku se stejným účelem :)
0 x

Atanono
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 12 years ago

Ty kolečka slouží k tomu, aby jste kabel strkali do trubičky?
Neutíká Vám vzduch trubičkou u koleček? Po kolika metrech si to začne "brát" kabel?
0 x

kuba_lysa

Příspěvekod kuba_lysa » 12 years ago

Atanono píše:Ty kolečka slouží k tomu, aby jste kabel strkali do trubičky?
Neutíká Vám vzduch trubičkou u koleček? Po kolika metrech si to začne "brát" kabel?

Přesně tak, je do nich na soustruhu vytočená slabá drážky, která pěkně vede mikrokabel. Na začátek kabelu nic nedávám. Točit se musí stále, samo si to kabel nebere. Uchycení koleček má vůli, takže se dají povolit a roztáhnout nebo naopak stáhnout podle průměru kabelu, aby to pěkně sedělo. Vzduch neutíká, je jen v T-kusu, kam jde kabel přes provrtanou záslepku s těsněním. Ty trubičky jsou pouze vodicí, bez nich se občas kabel kroutil a když někde narazil, zlomil se. A houbička je pro lubrikaci kabelu, občas tam kápnu trochu gelu - kdo maže, ten jede.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

kuba_lysa píše:Na odvíjení HDPEček jsem si udělal stojan a dva držáky na smotky. Stačilo pár jeklů, trubka, roxory a jeden šikula se svářečkou. Mám to udělaný tak, aby se mi stojan vešel na káru za auto. Dělá se s tím parádně, 200 i 300m smotky HDPE 40 se odvíjí jedna báseň.

Naše odvíječka na fotce. Osa se dá sklopit dolů, cívka se nakulí a pak zvedne do výšky. Použitelné na mikrotrubičky, HDPE, ...
Přílohy
SAM_2018.JPG
SAM_2018.JPG (194.44 KiB) Zobrazeno 3836 x
0 x

Filipová Ludmila

Příspěvekod Filipová Ludmila » 11 years ago

Radek Úlehla píše:Můžeš nám ukázat fotky? Také jsme foukali hobby kompresorem, také to jde, jen jsme měli relativně slabý s 50l zásobníkem, sice to trvalo o něco déle, ale taky se to dalo. Ruční posun je bohužel zatím součástí. Už mám nějakou dobu v hlavě nápad, jak vyřešit posun s měřením. Existují protahovací měřidla délky kabelů, které sice nemají vlastí pohon, ale to už je otázka pár úprav. Min. se lze nechat inspirovat jejich jednoduchou ale efektivní konstrukcí.

Takové ty co používají v hobby marketech nebo KV elektro vstrčí se do otvoru kabel a ručním pohonem se jede na špulku a zároveň měří. Jak zafukujete nyní mimochodem? LF
0 x

Filipová Ludmila

Příspěvekod Filipová Ludmila » 11 years ago

kuba_lysa píše:Našel jsem ještě jednu fotku z "akce", odvíječ tam je vidět o kus líp. Spodní rám asi 160x120cm je svařenej z jeklů, na tom je trn-silná trubka a na ní jsou nad sebou dva "kolotoče" z roxorů. Samotný odvíjení chráničky zvládne i jeden člověk, naložení je práce pro dva.
a já proč nám na pískovišti zmizel kolotoč :) pěkný. existovalo by nějaké podrobnější foto na to azfukovátko a jaký kompresor k tomu používáte
0 x

mena

Příspěvekod mena » 11 years ago

Taky jsme si vyrobili foukačku na koleně. Zatím šlape jak hodinky.... :)

http://www.inet4you.cz/images/blowing.avi
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

hmmmm...pěkná práce
0 x
Halamíček Jakub

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 11 years ago

tohle vypada spis jako profi hracka :)
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 11 years ago

Koncem ledna jsme se pokoušeli "foukat". Měli jsme malý kompresor (24l nádrž, 220l/min sání <- nenašel jsem kolik dodává vzduchu, ale bude to o dost méně).

1.trasa
- 80m, HDPE 32/27 (uvnitř 1ks MT 10/8).
- časté zatáčky s rozumným poloměrem, 2x kolmé přechody topných kanálů (standardní hloubka našich trubek 0.6m, pod kanálem 1.6-2m).
- kabel 12vl., mikrokabel CLT, PE, od RLC. Plášť nemá až tak hladký/kluzký jako např. konstrukce TM0I. Vnější průměr kolem 3mm.
- ručně jsme nastrkali cca 30-40m bez problémů (bez vzduchu a gelu). Jakmile se blížíme ke vzdálenosti do 50m, tak s tímto typem kabelu máme vždy problém. Jakmile jsme pustili vzduch "na půl uzávěru" (při plném otevření uzávěru se rapidně snížil tlak a kompresor přestával stíhat), tak jsme strkali do 80m tak, jako bez vzduchu do 30m (takže pohoda a velké nadšení <- první zkouška foukačky). Jakmile jsme přestali pouštět vzduch, tak kabel nebylo možné vytáhnout ani strčit.

2.trasa
- 80m, HDPE 32/27 (uvnitř 1ks MT 10/8).
- časté zatáčky s rozumným poloměrem, 2x kolmé přechody topných kanálů (standardní hloubka našich trubek 0.6m, pod kanálem 1.6-2m)
- kabel 8vl., konstrukce AR00, vnější průměr 6,5mm, velkou nevýhodou je zvolený typ (trubička, příze, silný PE plášť <- velmi dobře ohebný, při strkání to není až tak vhodné).
- opět stejný úsek jako v 1.trase a postup také stejný.

3.trasa
- 150m, HDPE 32/27 (uvnitř 1ks MT 10/8).
- cca 100m je rovina, poté dvě lehké zatáčky a opět rovina s drobnou odchylkou v trase (podlézání NN, O2 atp.)
- kabel 24vl., mikrokabel CLT, PE, od RLC. Vnější průměr kolem 3,8mm.
- opět jsme se dostrkali do cca 30m a pak jsme si pomáhali vzduchem. Do 80m pohoda, ale nad 80m začal být problém. Zastavili jsme na 110m. Jako největší problém se jevil nevýkonný kompresor a "těsnění" kolem kabelu. Při této vzdálenosti jsme potřebovali, aby kompresor dodával stabilní tlak a hlavně stabilní množství vzduchu. Při úplném natlakování kompresoru jsme pustili vzduch. Jakmile vzduch "dorazil" na konec kabelu, a začal ho tlačit, tak jsme mohli strkat, jenže v ten moment kompresor ztratil tlak, a přestal dodávat potřebné množství vzduchu :-/.

4.trasa
- 200m, HDPE 40, kabel volně natažen do HDPE, tento úsek má poměrně větší množství zatáček, výhodou bylo, že jsme strkali z kopce směrem dolů.
- kabel 8vl., konstrukce AR00, vnější průměr 6,5mm.
- nikdy jsme nefoukali, vždy jsme strkali a tahali za provázky. U tohoto úseku jsme se zastavili cca po 20m. Pod kopcem byl technik, který tahal. Provázek prořízl HDPE trubku a částečně komoru (plast - Sitel). Z tohoto důvodu jsme ukončili práce a začali urychleně shánět kompresor :-)

5.trasa
- celková vzdálenost cca 135m+220m+80m+180m = 615m
- kabel 72vl., konstrukce TM0I, vnější průměr 5,6mm, plášť hladký, kabel pevný (trubičky, "kevlarová tyčinka" a další "výztuže")
- 1.část - 135m v MT 10/8, s použitím gelu. Strkání do 100m pohodička, poté to bylo náročné. U bubnu byly dva technici (jeden odvíjel, druhý strkal a namáčel do gelu), na druhé straně jsem byl já (lehce jsem tahal). Tahání byla pohodička, kluci na druhé straně nestíhali :-D.
- 2.část - 220m v HDPE 32/27, s použitím gelu. Strkání moc nešlo (pochopitelně), tahání bylo hodně náročné díky provázku. Jakmile jsme dostali kabelu do ruky, tak tahání byla jedna velká pohoda.
- 3.část - 80m v MT10/8, bez gelu (plášť byl natolik hladký, že to nebylo nutné). Strkání šlo nádherně, úplně samo.
- 4.část - 180m v HDPE 32/27 bez gelu, Strkání nešlo, tahání nešlo, cca 20-30m před koncem se utrhl provázek. Kabel není možné vytáhnout :-/ (tohle byla/je naše páteř).
- úplně poprvé jsme použili gel. Kabel byl tak nádherně hladký, že do MT vklouzával sám. Nevýhodou bylo to, že technik, který strkal a mazal byl celý od gelu. Používat gel pro kabely, které se tahají z místa A do místa B vidím jako rozumné řešení. Nevýhodou je, když strkáte přes několik dalších komor, kde máte techniky, kteří vytahují kabel ven a pak ho posílají dále. Je nutné kabel čistit od nečistot, které posbírá ze země.
- u první a druhé části byly časté zatáčky a hodně kolmých křížení topných kanálů, trasa tedy nebyla až tak přijatelná.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Nenapadlo Vás postavit celistvou trasu spojkami na trubičky? Než to takhle v každé šachtě vytahovat a zatahovat? Pak se to totiž dá foukat v kuse.
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 11 years ago

než se takto s tím dělat, tak mi přijde rozumnější zavolat si profi firmu a mám to za dopoledne hotové :). Dokonce i bez prořízlé chráničky.
0 x
Halamíček Jakub

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Radek Úlehla píše:Nenapadlo Vás postavit celistvou trasu spojkami na trubičky? Než to takhle v každé šachtě vytahovat a zatahovat? Pak se to totiž dá foukat v kuse.

Ano napadlo, jenže jsme neměli foukačku a kompresor. Také se nejednalo o nijak složité a časově/finančně náročné úseky. Už od počátku to byla a je velká akce, a hlavně naše první. Sice jsem natahal za tu dobu hromadu kabelů a trubek, ale člověk se stále učí. A také jsem si chtěl vyzkoušet úplně všechny možnosti, abych tím získal nějaké zkušenosti na další akce :-).

Jak je to u vás s MT a přímou pokládkou do země? Pokládáte samotné MT 14/10, nebo používáte DuraPacky a DuraMulti? Rád bych v budoucnu pokládal větší množství MT 14/10, ale představa, že mám ve výkopu položených např. 10ks MT 14/10 je hrozivá. Stačilo mi minulý rok, když jsem do výkopu pokládal více jak 5ks HDPE, a měl jsem co dělat, aby byly krásně vedle sebe a nikde se nekřížily.
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

halamicek píše:než se takto s tím dělat, tak mi přijde rozumnější zavolat si profi firmu a mám to za dopoledne hotové :). Dokonce i bez prořízlé chráničky.

A není lepší se s tím poprat, a tím najít cestu jak to dělat lépe, aniž by to musel dělat někdo za Tebe? Vždy jsme tahali, teď nás situace nutí k zafukování, a rád se naučím zafukovat sám, než platit někoho dalšího. O zafukování jsem uvažoval hodně dlouho, ale nikdy jsme neměli položené delší úseky, na kterých bych mohl zkoušet zafukování. Teď si mohu zajet s hučícím kompresorem kam chci a kdy chci. Nyní si mohu vybrat jestli budu foukat MT 10/8, MT 14/10, HDPE 32 nebo HDPE 40, a také si mohu vybírat vzdálenosti od 100m do 600m (možná i více).
0 x