❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
honzam

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod honzam » 11 years ago

georgo23 píše:Takze po nekonecnem mailovani si se supportem, zaslam mikrotik 6.8.rc1, mam nasazeno bez netwatche 3 den a bez zamrznuti, takze verim ze problem jiz bude vyresen.
Jediny problem Ja vidim v tom, ze o problemu prilis nevedeli ... jinak receno mam pocit ze se problem vice resil zde, nez u nich.

Tobě to mrzlo do 3dní? Nám nikdy tak často. Zhruba kolem 20dní. Někdy dříve někdy později. Rozhodně jsem jim to vždy reportoval. Dokonce jsem o tom založil i ofic. topic na jejich foru. Takže informací o tom měli dost.
Dokonce měli i přístup na spoj který byl zrovna "zamrznutý".
Od 6.6 jsem zamrznutí nepozoroval ale tím netvrdím že to je opravené.

net.work píše:dyt v5.25 i 5.26 uz taky netuhne ne? aspon ja to nepozoruju uz nikde

Obojí mrzne. 5.26 méně ale taky jsem to už viděl. AP i všichni klienti měli 5.26
0 x

georgo23
antispam: Ano

Příspěvekod georgo23 » 11 years ago

honzam píše:
georgo23 píše:Takze po nekonecnem mailovani si se supportem, zaslam mikrotik 6.8.rc1, mam nasazeno bez netwatche 3 den a bez zamrznuti, takze verim ze problem jiz bude vyresen.
Jediny problem Ja vidim v tom, ze o problemu prilis nevedeli ... jinak receno mam pocit ze se problem vice resil zde, nez u nich.

Tobě to mrzlo do 3dní? Nám nikdy tak často. Zhruba kolem 20dní. Někdy dříve někdy později. Rozhodně jsem jim to vždy reportoval. Dokonce jsem o tom založil i ofic. topic na jejich foru. Takže informací o tom měli dost.

net.work píše:dyt v5.25 i 5.26 uz taky netuhne ne? aspon ja to nepozoruju uz nikde

Obojí mrzne. 5.26 méně ale taky jsem to už viděl. AP i všichni klienti měli 5.26

No my meli takovy problem, ze se zarizeni tvarilo ze je pripojeno, ale nic se pingnout nedalo, ale POZOR !!! my nemeli freeze na 6 ci 6,5 MB, normalne se tvaril v plne 65/65 konektnuty.. a zmrzlo nam to kdyz jsme vypli 10sec netwatch do 15 minut. Ruzne verze, ale !!! pouze vzdy a jenom kdyz byla nv2 nasazeno jako PtM, jako PtP nikdy. Takze velmi zvlastni chovani.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

georgo23 píše:Jste tady vazne vtipni panove, obzvlaste potom mr.hapi, ktery me tu pri mem prvnim prispevku drtil a karal (pripomenu: jak muzu psat mimo tema - naces muj prispevek s celym vlaknem smazal)... a hle ...?
Panove ve vlakne o NV2 pisi o AIRMAXu.......no nic.. to jen tak na okraj. Nevadi - jen doporucuji, napiste vyrobci tady to nikdo nedopise, stejne jako u MIKROTIKU.
Nicmene, spoj stale drzi, nevykazuje zatuhnuti, nerozpada se. Mali nekdo chut, zde je link a muze otestovat:
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.8rc1.npk

já se o airmaxu nebavim. Já se bavim a dávám v souvislost jenom to, že u ubnt se to děje taky takže evidentně je něco špatně kupodivu u obou což stojí za zmínku a je to přinejmenším záhadné.

nemám právo cokoliv mazat na tomhle foru.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

georgo23 píše:
honzam píše:

No my meli takovy problem, ze se zarizeni tvarilo ze je pripojeno, ale nic se pingnout nedalo, ale POZOR !!! my nemeli freeze na 6 ci 6,5 MB, normalne se tvaril v plne 65/65 konektnuty.. a zmrzlo nam to kdyz jsme vypli 10sec netwatch do 15 minut. Ruzne verze, ale !!! pouze vzdy a jenom kdyz byla nv2 nasazeno jako PtM, jako PtP nikdy. Takze velmi zvlastni chovani.

Tohle potvrzuji.. resil jsem to cca tyden zpet.. AP i klienti v6.4, zamrzlo i klasicky Acko, tak i NV2ka. Klient mel treba uptime 40 dnu, CCQ 90/90, signal -55/-55 a na IP vrstve to vytuhlo. Pomohl jen restart ifacu. Ted je tam tyden 6.7 a zatim v pohode.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

btw: IMHO prvni skutecny pokus o opravu zamykani modulaci se objevi v pristim releasu ROSu (asi tedy 6.8). Na jedne nasi trase bezi uz nekolik tydnu nejaky patchnuty wireless a support se vcera zajimal o to jestli s tim mame nejaky problem, ze by to radi uz zverejnili. Resit by to melo zamykani modulace na klientovi v NV2. Ale jestli to skutecne problem resi, nejsem bohuzel schopny zatim potvrdit - doposud s tim problem nebyl ale i pred tim trvalo i mesic nez se modulace zamkla.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 11 years ago

hapi píše:
georgo23 píše:Jste tady vazne vtipni panove, obzvlaste potom mr.hapi, ktery me tu pri mem prvnim prispevku drtil a karal (pripomenu: jak muzu psat mimo tema - naces muj prispevek s celym vlaknem smazal)... a hle ...?
Panove ve vlakne o NV2 pisi o AIRMAXu.......no nic.. to jen tak na okraj. Nevadi - jen doporucuji, napiste vyrobci tady to nikdo nedopise, stejne jako u MIKROTIKU.
Nicmene, spoj stale drzi, nevykazuje zatuhnuti, nerozpada se. Mali nekdo chut, zde je link a muze otestovat:
http://www.mikrotik.com/download/share/ ... 6.8rc1.npk

já se o airmaxu nebavim. Já se bavim a dávám v souvislost jenom to, že u ubnt se to děje taky takže evidentně je něco špatně kupodivu u obou což stojí za zmínku a je to přinejmenším záhadné.

nemám právo cokoliv mazat na tomhle foru.

takže něco je špatně na straně HW tedy chipsetu, takže pokud něco mikrotik opravil tak to neopravil ale obešel, tedy třeba nějaký "mikro reset" spoje a to bude asi tak všechno, takže až se někdo bude divit že mu vypadnul packet, tak to bude asi ono, ale co by mě zajímalo jestli se ty zátuhy dějí s novejma chipsetama třeba u RB911 či u SXT litle, já mám dojem že u mě tyto jedou OK.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

okoun píše:takže něco je špatně na straně HW tedy chipsetu, takže pokud něco mikrotik opravil tak to neopravil ale obešel, tedy třeba nějaký "mikro reset" spoje a to bude asi tak všechno, takže až se někdo bude divit že mu vypadnul packet, tak to bude asi ono, ale co by mě zajímalo jestli se ty zátuhy dějí s novejma chipsetama třeba u RB911 či u SXT litle, já mám dojem že u mě tyto jedou OK.

problem s kartickou by mel/mohl byt resitelny nahranim novejsiho firmware (pokud existuje).

Mezi pripady zaznamenanych zatuhlych modulaci u klientskych routeru mam RB1xx (nejcastejsi), RB4xx, RB711, Groove ale nenasel jsem zadnou RB911. Toho jsem si zatim nevsiml (mame jich cca 500). SXT prakticky nepouzivame
0 x

hapi

myslim že firmware se do karty nahrává vždy při loadování driveru v OS.

Spíš bych se zaměřil na APčka než na klienty. Jeden městskej sektor se nám sem tam kompletně zasek na wifi straně ale už půl roku je místo něj RB912G a od tý doby žádný problém. Předtím tam byla snad jedna z prvních RB711 MMCX single která po upgradu někde kolem v5 se odmítala po upgradu nabootovat a muselo se jí dojít vypnout a zapnout napájení. To dělala celá tenkrát koupená serie ale s postupem dalších verzí tento problém zmizel ale objevil se zásek celí wifiny.

Jeden ptp spoj co se nám taky sekal a s ohlášením že u asi ve 6.4 to opravili sem si všimnul že se sice wifina zasekne ale po několika desítkách sekund odpojí zaseknutou wifinu a zase jí nahodí. Nicméně poslední dobou se zase nic moc neseká takže je to takový laborování.
0 x

honzam

Tak dnes po 4dnech zásek P2P spoj modulace na 6,5Mbit. Takže ani 6.7 to neřeší. Počkám jakmile vyjde 6.8 tak ji tam hned vrznu
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

honzam píše:Tak dnes po 4dnech zásek P2P spoj modulace na 6,5Mbit. Takže ani 6.7 to neřeší. Počkám jakmile vyjde 6.8 tak ji tam hned vrznu

ake zariadenia? Inak naozaj by to mohlo byt tymi chipsetmi...je mozne ze to robi lne na niektorych zariadeniach...napiste ktore zariadenia sa vam sekaju?
0 x

disk

Příspěvekod disk » 11 years ago

Používám jen 411ah a r52n-m a nemám žádné problémy s odpojováním a zasekáváním. V žádné verzi, s veškerými protokoly, ptp, ptmp.
Co používáte za zař.?
0 x

honzam

rado3105 píše:
honzam píše:Tak dnes po 4dnech zásek P2P spoj modulace na 6,5Mbit. Takže ani 6.7 to neřeší. Počkám jakmile vyjde 6.8 tak ji tam hned vrznu

ake zariadenia? Inak naozaj by to mohlo byt tymi chipsetmi...je mozne ze to robi lne na niektorych zariadeniach...napiste ktore zariadenia sa vam sekaju?

Konktétně toto bylo RB711GA-5HnD proti RB411AH s kartou R52Hn. Jako řešení mě poslali odkaz na 6.8RC1
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

jako teoreticke reseni ktere musime my resp zatim ty v praxi jakozto pokusne krysy vyzkouset, tak si to scel rict ? uz je to dost nuda s tema jejich verzema, fakt co verze to 5 veci opravenych a 20 zkurvenych a nebo trvale se tahnouci problem s necim... :roll: to aby clovek udelal vetev site na tydle pokusy...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

nestěžuj si pořád. Nikde na světě se to neobjevuje a nebo jenom vyjímečně. To že tady máme ve vzduchu takovej bordel nejspíš způsobuje právě ty problémy což už jsem s rušením spojoval dříve a nejspíš tomu i tak bude.
0 x

hapi

disk píše:Používám jen 411ah a r52n-m a nemám žádné problémy s odpojováním a zasekáváním. V žádné verzi, s veškerými protokoly, ptp, ptmp.
Co používáte za zař.?

a to používáš kde? v jaký míře? kolik jich je? máš třeba vzorek 50 APček s nimi? Většina APček na RB711 jedou ok ale jedno z padesáti prostě blbne.

Ono by taky možná stálo za to tyhle kousací kousky vzít a vyhodit. Může to bejt normální obyčejná vada a děláme tu z toho problém softwaru.
0 x