❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISP Alliance

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
okoun
antispam: Ano

ISP Alliance

Příspěvekod okoun » 11 years ago

Moc o tomto projektu nevím. z domnovských stránek se dočtu že je výhodnější konektivita, nějaká datacentra a TV, jinak nicm moc. zajmalo by mě další. Například nějaký měsíční příspěvek. Kde je všude ta konektivita dostupná atd.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

:roll: umim si predstavit jisty zpusob "aliance" s ISP o 300km dale, ale jinak mi to cele "Networking together!" zni dost gaaaaay :roll:
pripomina mi to internet_pro_vsechny aka jen pro vyvolene a posvecene i4wifi, ale tvarime se jako velci kamaradi a zdarma
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 11 years ago

mno nevim... vse zni zajimave dokud se z toho nevyklube pudl. zajimalo by me vic info... ale od nekoho spi od tu.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

Pokusím se to trochu upřesnit.

Hlavní myšlenkou (nikoliv podmínkou) je dělat věci společně. Všichni poskytujeme internet a služby k tomu patřící, stavíme bezdrátové a optické sítě, rozhodujeme se jaký HW a SW použít, vymáháme neuhrazené platby, řešíme informační systém, dohled, komunikujeme s úřady... těch věcí je tolik, že nemá cenu to rozepisovat vše.

Uvědomte si, že každý vymýšlíme to samé. Dělat to společně je velký přínos. Kdo chce přežít, musí stavět optiku, rozšiřovat služby, nabízet něco víc než konkurence a snižovat náklady. Každý z nás bývá v něčem lepší a v něčem horší. Jedna společnost má velmi dobře promyšlený informační systém, druhá má velké zkušenosti s optikou, další výborně řešený marketing atd. Každý může přispět tím, co umí a získat něco, co by musel pracně řešit.

Díky spojení dokáže ISPA u dodavatelů (HW, SW, služeb,...) udělat výrazně větší obraty než jednotlivý operátor, proto vzniká mnohem lepší vyjednávací pozice, v důsledky výrazná úspora. Ve výsledku jsme schopni navázat se přímo na výrobce, nikoliv na místní posouvače krabic. Dostáváme se u HW, SW a služeb na ceny, které jako jednotlivec nikdy nedosáhnete.

V rámci sítě ISPA se pak můžete dostat např. k poptávkám/nabídkám služeb/linek, o kterých se normálně ani nedozvíte.

Samozřejmě spolupráce není pro každého, stejně tak jako členství v NIXu, RIPu aj., či spolupráce s okolními operátory/providery. Spousta z Vás už dávno pochopila, že konkurence není Franta z vedlejší vesnice, ale společnosti jako UPC, O2. Ti, kteří toto už pochopili, by si měli možnosti spolupráce min. vyslechnout. Zde platí, více než kde jinde, přísloví "Když se dva perou, třetí se směje"

Díky spolupráci můžete dosáhnout na služby, ceny, knowhow velkých operátorů, ke kterým se v menší velikosti nikdy nedostanete.

Spolupráce je možná na dvou úrovních a) jako zákazník b) jako člen

Ve zkratce:

Zákazník platí jen to, co kupuje a využívá. Cena je samozřejmě zatížena marží. Při malém obratu, to může být lepší volba než členství.

Člen platí stanovený paušál a kupuje v nákladových cenách ISPA. V rámci fungování existují pracovní skupiny, které se podílejí na všem výše uvedeném. Existují skupiny pro HW, informační systém a legislativu, IPTV platformu, atd. Zjednodušeně řečeno - pracovní skupiny se skládají z lidí jednotlivých členů, kteří dané problematice rozumí.

Dá se říci, že toto je ve zkratce řečeno. Věřím, že kolega k tomu napíše ještě mnohem více nebo některé informace upřesní či doplní.

Zároveň bych poprosil ty, kteří mají již zkušenosti s ISPA o názory, děkuji.
0 x

okoun

takže jsem to pochopil tak že dobře fungující firma, která má dobrou infrastukturu, dobrý billing a dohledové systémy v tom společenství asi nemá co pohledávat, že :) nebo spíš proč by.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Zřejmě patříš do skupiny "Brouk Pytlík" ... pak to pro Tebe smysl nemá :)
0 x

okoun

eee práve ty lidi co jsou v allianci jsou broučci, ten kdo si vystačí sám je ten ferdík mraveneček práce všeho druhu, tím tedy nechci mluvit o mě ale všeobecně a určitě tu najdu hodě ispíků kterým to krásně šlape.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Bohužel žijeme v demokracii :)
0 x

aliney

Zni mi to jako ""vsichni budeme mit vsechno a skoro zadarmo"". To je prece skvele!
Vyhodou muze byt treba jina cena pri nakupu HW apod. ale co za to? Know how moji firmy? Chcete vsichni videt jak mam suprove a spolehlive vytuneny treba dohled site a stalo me to pakatel? Jak umim ze zakazniku vytahnout dluzne castky s 90% uspesnosti? Jasne ukazu vsanc svou technologii a strategii ostatnim a za to dostanu slevu na HW. Parada. A nebo mi staci byt "pricmrndavac" co si mesicne zaplati pausal a cerpa vyhody a parazituje na ostatnich, protoze mu spojenci prozradi jak maji postavene site, na cem pokulhavaji a ja sam nikomu nic nereknu. Tak ziskam cenne informace za nejaky pausal?
Me to teda moc vyhodne neprijde...
0 x

okoun

yes kápnul si na to. já už jsem podobný případ zažil, vždy na tom vydělává osoba která to dělá jen okrajově a ke všemu přijde jen náhodou a hle najednou se stane váženou osobou :)
0 x

dava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dava » 11 years ago

Jako ISP co aktuálně s ISP Alliance začíná spolupracovat musím říct, že sdílet know-how se mi líbí a že to byl hlavní důvod našeho připojení k Alliance. Náš pohled je takový, že nemáme problém sdělit své zkušenosti a vychytávky ostatním a osobní zkušenost s kluky z Alliance je taková že se bez problémů podělili s námi.
Nákup hardwaru za nižší ceny je také přínosem, ale pro nás není rozhodující.
Zajímavější je pro nás možnost využití hardwaru (racků a portů) v Sitelu nebo v TTC - Praha je pro nás z ruky takže servis vlastního zařízení je docela problém.
Konektivita za náklady (v případě členství) také není k zahození.
0 x
David Hauerland
Web4Soft Internet s.r.o.

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

Když to tady čtu, moc nevím co odpovědět. Pánové okoun a aliney si tu bez jakékoli bližší znalosti věci zanotovali nad tím jak úžasně mají postavené sítě a jak jim vše skvěle šlape, všechno mají hotové, zamysleli se nad naší sexuální orientací a přisoudili roli gurua ISP Alliance společnosti i4wifi (tenhle myšlenkový pochod mě obzvláště zaujal, docela by mě zajímalo, jak na to kolega aliney přišel). Zkusím na jejich "chvalozpěv" nějak odpovědět, i když Radek v podstatě už základní myšlenky a fungování ISPA popsal, tak ho jen doplním.

ISP Alliance a.s. je standardní (komerční !) akciová společnost, kterou založili ISP (GrapeSC, Tlapnet, Maxtel a Trioptimum) koncem roku 2012 s několika cíli:
1) servisní organizace - jak už popsal Radek, jde o testování, výběr a nákup či vlastní vývoj HW, poskytování a vývoj SW, provozovaní služeb (kolokace, konektivita, IPTV, VoIP, MVNO, IDS, IPS, Call Centrum a spousty dalších), sdílení znalostí, školení, nákup energií atd. Prostě a jednoduše, to co řeší prakticky každý ISP a lze řešit efektivněji.
2) sdílená komerční platforma - ISPA prostřednictvím sítí svých akcionářů, členů a dalších partnerů pokrývá značnou část uzemí ČR, proto může být aktivní v národních tendrech, B2B a B2E bussiness, spolupracuje s národními operátory.
3) lobbing - společné hájení a prosazovaní zájmů akcionářů a partnerů především u ČTÚ, MPO, vlády atd ...

O každém z těch témat se dá samostatně povídat dlouhou dobu, pokud by někoho něco zajímalo, ozvěte se.

S ISPA je možné spolupracovat třemi způsoby:
1) klasicky ve vztahu dodavatel - odběratel
2) stát se členem, kdy každý člen má za paušální poplatek přístup ke službám a zboží v nákladových cenách a další výhody
3) stát se akcionářem

V principu se je jedná o "holding na ruby", kdy jednotlivé lokální společnosti drží majetkově společně organizaci, jenž je spojuje. Pro ilustraci jen akcionáři dnes drží přes 60 000 koncových zákazníků a jejich roční obrat je větší jak čtvrt miliardy korun, partneři a úzce spolupracující ISP mají více jak dalších 50 000 koncových zákazníků. Přesné číslo nevím, navíc celkem rychle narůstá.

K otázkám které tu padly - ISPA je KOMERČNÍ společnost řízená představenstvem voleném a úkolovaném valnou hromadou. Majetek, know-how a další se ve společnosti jen tak neobjevili, ale ISPA si je buď koupí nebo vyvine. Má na to svoje vlastní zaměstnance nebo si je najímá. Není to tedy tudíž o tom, jestli je někde předá nebo je naopak "přicmrdávač", ani to není tak, že cituju "vsichni budeme mit vsechno a skoro zadarmo", ale máme to za co si zaplatíme a co koupíme. Jen si myslíme (a vzhledem k dosavadnímu fungování a spokojenosti akcionářů si dovolím tvrdit, že si nejen myslíme ale i víme), že v naprosté většině dokážeme být společně výrazně efektivnější než samostatně a tím pádem snížit naše provozní náklady, rozšířit portfolio služeb a dostat se k novým příležitostem.

Štěpán Beneš, toho času předseda představenstva ISP Alliance, a.s.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

aliney

Tim "chvalozpěv" si myslel asi pochybnosti, ktere mame ze?
Ani ja ani okoun jsme nerekli, ze mame skvele postavene site a vse nam slape. Muj druhy prispevek byl myslen jen jako priklad.
Prirovnani k internetu pro vsechny jsem uvedl proto, protoze to tak na me pusobilo po precteni informaci na webu. Text je takovy... reklamni z pera copywritera. Pokud je pravda to co ty a RU pisete, a v idealnim pripade by to i fungovalo, tak uz to zni trochu jinak. Nicmene ani tak v tom ze sveho pohledu nevidim pro sebe prinos, ktery by prevazoval nad pochybnosti, tudiz se tim nebudu dale zabyvat, akorat vam muzu poprat at vam vyjde to v co verite, ze by mohlo fungovat :wink:

No a jeste bych navrhnul presun do "Komerční sdělení" vzhledem k tomu, ze ""...ISPA je KOMERČNÍ společnost..."" a toto uz je reklama.
0 x

okoun

no vlákno jsem založil pač mě to zajímá jak to funguje protože na webu prakticky nic není. a teď už to vím, děkuji že štěpán to tu tak krásně rozepsal, každý si teď udělá jasnou vizi oč se jedná a pro koho to je. za mě můžu říci že to pro mě není protože to popírá vlastně všechno to do če ho jsem dal úsili, bral bych to ai tak stejně jako prodat síť O2. navíc když už tak já bych ušetřil tedy na nějakých HW záležitostech a konektivitě a dalších službách, ale co zákazníci, ty by si hodně pohoršili, protože by dostali jakýsi neosobní přístup, call-centrum či co, no prostě velmi neosobní jednání podobné velkým hráčům na trhu a to je přesně to co nechci a považuji za výhodu že nemám :)

samozřejmě najdou se lidi co do toho půjdou protože z nějakého důvodu už je to nebaví a chtějí se třeba věnovat něčemu jinému a ne mít fulltime roli ISPíka který dělá 24 hodin denně, ano pro takové lidi to je. budou mít dobrý pocit že neprodali o2 ale "prodali" allianci.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

okoun píše:popírá vlastně všechno to do če ho jsem dal úsili, bral bych to ai tak stejně jako prodat síť O2. navíc když už tak já bych ušetřil tedy na nějakých HW záležitostech a konektivitě a dalších službách, ale co zákazníci, ty by si hodně pohoršili, protože by dostali jakýsi neosobní přístup, call-centrum či co, no prostě velmi neosobní jednání podobné velkým hráčům na trhu a to je přesně to co nechci a považuji za výhodu že nemám :)

samozřejmě najdou se lidi co do toho půjdou protože z nějakého důvodu už je to nebaví a chtějí se třeba věnovat něčemu jinému a ne mít fulltime roli ISPíka který dělá 24 hodin denně, ano pro takové lidi to je. budou mít dobrý pocit že neprodali o2 ale "prodali" allianci.

Tohle je myslím celkem zásadní nepochopení situace. Každá společnost zůstává samostatná. Nikdo nikoho nenutí být neosobní, cokoli používat nějakým způsobem, ani se nijak nemění vlastnická struktura. Např. pokud ISPA provozuje Call Centrum nemusí ho její zákazníci využívat, nebo ho můžou využívat třeba jen na vykrytí špiček nebo určitých časů a nebo naopak fulltime.
Každý ISP zůstává absolutně samostatný, zákazníci jsou stále jeho. Využívá jen co je pro něj zajímavé.

Prostě a jen pokud provozuju uzel, přes který teče víc jak 20 Gbps konektivity, cena na 1 Mbps bude výrazně lepší než když sám provozuji uzel řádově menší. A řešení celého core-systému bude přitom na vyšší úrovni. Nebo mám čas se věnovat opravdu výběru technologie a jejímu testování, protože to nemusím dělat 10x, ale jen jednou a pořádně. Pro příklad teď běžel projekt analýzy výstavby FTTH sítí ve verzích xPON a AON, s tím že se komunikovalo se všemi zásadními výrobci, získávaly se projektové ceny, testoval se HW. Celý proces trval více jak půl roku. Jako samostatný (a ač ne úplně malý) ISP bych do toho stejný čas dát nemohl. Výsledkem byla úspora v řádech milionů na projektu o 3 500 bytech. A podobných projektů běží vždy paralelně několik.

Troufám si rozporovat, že do toho lidi jdou z důvodu "že už je to nebaví", ba právě naopak bych řekl, že snad všichni z nás chceme posunout náš business na vyšší level. A to se nám (alespoň zatím) celkem podařilo.
Otázka jestli se shodneme na tom, co to znamená "posunout se na vyšší level".
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!