❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nábor nových zaměstnanců a jejich vzdělávání

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
douby
Kontaktovat uživatele:

Re: Nábor nových zaměstnanců a jejich vzdělávání

Příspěvekod douby » 11 years ago

Několik málo myšlenek k tématu:
1)Motivace zaměstnance. Možná je to tím naším krajem, ale nestačím se divit částkám mezd. Proč by měl technik bez jakékoliv praxe dostat hned 15tis? A to má v lepším případě maturitu... Jen pro informaci, pokud byste se nechali zaměstnat jako ajťák na olomoucké univerzitě tak s maturitou budete mít 13.580CZK hrubého, s Bc. titulem necelých 18tis. Několik let jsem za tyto prachy dělal, jezdil denně na 8-12h do práce a strachoval se jestli jsem na nic nezapomenul a za co mne kdo bude "drbat" zítra. Neměl jsem firemní auto, neměl jsem firemní mobil, neměl jsem doma net zadara, .... A přitom jsem musel jezdit řešit problémy v různou denní dobu, volat, ...

Prostě pokud by mi nějaký borec řekl, že právě vystudoval střední školu, o sítích ví jen to, že bývají v oknech a že chce 15tis tak bych se smál ještě celé odpoledne.

Když přijde člověk člověk co něco umí, má znalosti tak prosím můžeme se o nástupní 15tce bavit. Potom, když tento člověk maká a ukáže, že je profík tak je potřeba si ho udržet! A motivace nemusí být jen finanční(skoro bych řekl, že pokud je jen finanční tak to dlouho nevydrží).

2) Důležité pro zapracovávání nových lidí jsou firemní procesy. Ty my teď budujeme. Na jejich základě se i noví lidé mohou rychle rozhodovat a když si neví rady jdou za zkušenějšími.

3)Vzdělávání - asi bych to rozlišil na interní a externí. Interní u nás probíhá denně, sharujeme znalosti, poznatky, informace, novinky. S externím nemáme moc zkušenosti. Nového technika jsem zaučoval 6 měsíců - jezdil s ním na instalace, opravy, měření... Vyplatilo se to. Mám k tomu ještě pár poznatků, ale ty nechci ventilovat veřejně - např. kde hledat znalé lidi, a s tím související témata...
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

asdewq

Příspěvekod asdewq » 11 years ago

nuz zamestnancov viac ako prstov na rukach a nohach nemam, ale za dobu co zamestnavam ludi (od r. 2007) som sa naucil nasledovne:

- ten kto chce robit obvykle nejde po najvyssich ponukanych sumach
- ten kto to mysli s pracou seriozne je sticha, maka a snazi sa ukazat co v nom je
- to, ze niekoho ohodnotis nadpriemerne este neznamena, ze bude spokojny
- to ze niekto nic nevie neznamena ze sa nenauci
- to ze niekto na zaciatku zaberie neznamena, ze za pol roka nezacne robit prusery...

suma sumarum:
- najst seriozneho zamestnanca je uzasny problem
- ludia nechcu robit, chcu brat mzdu a to je rozdiel
- ten kto je naozaj dobry toho si treba patricne vazit, ocenit ale zaroven nepustit velmi k telu, obrati sa to nakoniec proti tebe
- aj zapracovany, zaskoleny a nadpriemerne ohodnoteny zamestnanec sa vie skazit a teda vo vysledku nema cenu davat nadstandardne podmienky pretoze ludia si toho proste nevazia a firmu to stoji peniaze ktore nakoniec aj tak nik neoceni
- nikdy zamestnancom neustupovat, neocenia to a nedokazu si toho vacsinou vazit a vacsinou potom pri prvej prilezitosti otocia vsetko proti zamestnavatelovi

samozrejme cest vinimkam ale tych je bohuzial malo...
0 x

Warcz

Příspěvekod Warcz » 11 years ago

Kurna pod poslední příspěvek bych se skoro podepsal :-)

Je to tak peníze nejsou všechno. Taky jsem začínal jako brigoš a byl jsem rád za každou IT akci a novou znalost, kterou jsem se naučil. Osobně bych hledal přes brigádníky a teď nemyslím nějaké praxe na škole, ale normálně inzerát na 2 dny v týdnu brigoše. Dáte mu 75Kč na hodinu nastup a zaučíte si ho. Za 14 dní už máte představu jak na tom je a až ukončí školou tak ho vezmete. Hlavní výhoda u těchto lidi je, že nejsou "zkaženi". Nevýhoda, že když je hodně schopný uteče na VŠ
0 x

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

douby píše:Několik málo myšlenek k tématu:
1)Motivace zaměstnance. Možná je to tím naším krajem, ale nestačím se divit částkám mezd. Proč by měl technik bez jakékoliv praxe dostat hned 15tis? A to má v lepším případě maturitu... Jen pro informaci, pokud byste se nechali zaměstnat jako ajťák na olomoucké univerzitě tak s maturitou budete mít 13.580CZK hrubého, s Bc. titulem necelých 18tis. Několik let jsem za tyto prachy dělal, jezdil denně na 8-12h do práce a strachoval se jestli jsem na nic nezapomenul a za co mne kdo bude "drbat" zítra. Neměl jsem firemní auto, neměl jsem firemní mobil, neměl jsem doma net zadara, .... A přitom jsem musel jezdit řešit problémy v různou denní dobu, volat, ...

Prostě pokud by mi nějaký borec řekl, že právě vystudoval střední školu, o sítích ví jen to, že bývají v oknech a že chce 15tis tak bych se smál ještě celé odpoledne.

mno, nevim nevim,
za 16kczk (hrubeho) , jsem nastupoval pred 20ti lety jako programator , tedka je moje cena cca 3-4x vyssi ,
prace je na trhu dost , ale jinej kraj, jinej mrav ,
tady u nas nedostanes nikoho ani do fabriky pod 15kczk
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

Byvaly technik u nas, 24let, hodne schopny, technicky uvazujici, 18K + auto + telefon + notebook
po 3 letech to vzdal, ze ho nebavi robit, ted sedi na pracaku a tvrdi jak se ma skvele a sem tam si udela bokovku... marne
Nakonec pokazde dojdu k tomu, ze co si neudelam sam, to nemam... jenze na to nemam cas.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

dagus

Příspěvekod dagus » 11 years ago

Když to tady tak čtu tak předpokládám, že všichni co píší tyhle "moudra" jsou zaměstnavatelé a nikdo z nich nejsou zaměstnanci.

Nějak nestíhám když někdo tvrdí, že udělá přípojku za hodinu (ačkoliv ve dvou). Když vidím co s tím je práce, aby to za něco stálo tak nechápu kam na tyhle čísla chodíte. Nebo to jsou jen "hospodské" kecy? Udělat přípojku s sxt nebo nějakou nanonáhradou, když tam je trubka a je to dřevostavba, kde mají elektriku na půdě a vezmou si wifinu tak možná. Ale když mám dělat konzoli kdekoliv na baráku, domluvit se kde to majiteli vyhovuje, natáhnout 10-15m kabelu, taťukat případně vylištovat jako člověk, udělat koncovky, dosměrovat podle signálů a propustnosti, nastavit wifinu s domluveným názvem a heslem, sepsat smlouvu, vysvětlit platby číslo na hotline a případnou první pomoc restartem, někdy zapnout staré pc ukázat funkčnost, vyplnit předávací protokol potřást rukou a odnést věci do auta, tak nevím jak to stíháte do hodiny. To ani nemluvím o tom pokud skládáte anténu od Jirouse s boxem a nedejbože děláte trubku s prostupem střechou a ne jak nějací střelci co to raději přimontují na hromosvod. To nepočítám přípravy na firmě, případný průzkum, zavedení do systému a jiné.

Nějak si nedokážu tu precizní práci a slušnou komunikaci se zákazníkem při přípojce do hodiny představit. Jednání typu vy chcete internet, tak nechte na mě kam to dáme mi přijde v dnešní době mimo. Instalace v paneláku kde je udělán komplet rozvod a kabel pro každý byt v patře si představit dokážu, ale zase ne pokud zákazník chce natáhnout kabel přes půl bytu k tv, kde chce mít router a poté se 15min. vypisuje smlouva a vysvětluje co, kdy, jak, proč a za kolik.

Takže chápu že "technika" co vlastně technikem ani není a je to jen člověk co má naučené pořadí úkonů, které jen furt dokola opakuje se nikomu platit nechce. Předpokládám tedy že technik s těmi 15-ti hrubého dělá jen instalace a do menší firmy ho raději ani nepošlete, aby tam nenadělal paseku, případnou hotline řeší typem, jde, nejde, reboot, nebo volání zkušenějších, nebo ne?

Tedy ale řekněte mi na kolik by jste hodnotili člověka co vám pověsí od SXT po Alcomu, vyřeší cokoliv na síťi od routování po firemní zákazníky, má dobré komunikační schopnosti, je samostatný, spolehlivý, stará se o síť, upgraduje, plánuje a mnoho jiného. Pod tímto si představím pojem technik, nebo ve všech vašich firmách je vždy jen takto schopný majitel a pak kopa připojovačů, nad kterýma tady všichni brečí? Nebo snad myslíte, že by technika naplňovalo připojovat usery za 15k nebo 20k hrubého. Předpokládám, že těch 30k je typu dělám od nevidím do nevidím, abych viděl tučnou výplatu. Nebo se pletu? Copak i třeba v Praze, Brně, Plzní, nebo Liberci se dělá za takový peníz?

Osobně nemám nic proti nástupnímu platu, přijde mi to loajální vůči firmě, ale mělo by to být pak vidět na tom když se člověk zaučí a maká jak má a ne že pak zaměstnavatel bude brečet kolik ho ten člověk stojí atd.. Odvody mají snad všichni stejný a zahraniční, nebo velké firmy platí v jiných platech, nebo se snad pletu a u vás ne? Klidně mě poučte. Vždy mě pobaví, když vyprávějí jak v IT jsou vysoké platy... minimálně ve státní sféře je to mizérie. Přidáváte každý rok technikům jako se přidává úředníkům, nebo je to vždy dohadovačka že chce přidat?

Někdy by to asi chtělo zkusit si to představit i z té druhé strany.
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 11 years ago

Tak já u nás na firmě jsem jako zaměstnanec a primárně řeším servisy přímo u lidí, případně servisy a upgrady vysílačů. V ideálním případě mám v jednom pracovním dni celkm 8 servisů po 1 hodině. V tý hodině musim stihnout na místo včas dojet, vyřešit problém a přejet na další servis. Co se týče těch samotnejch servisů, tak jde o logický postupování při určování závady a podle toho co nejlíp a nejrychleji reagovat a problém vyřešit. Bohužel na firmě jsou lidi který uměj udělat instalaci a třeba postavit dobře stožár, ale nic víc po nich člověk nemůže chtít, takže pro ně vyřešení banální chyby je nadlidskej úkol. U lidí na těch servisech dělám vše abych zprovoznil v danou chvíli net. Takže od výměny boardů, přes výměny zdrojů, kabelů, switchů, routerů, síťovek, nastavování TV, VOIP, SW opravy a všeho ostatního co je potřeba. Pokud třeba zjistím že uvnitř kabelu teče voda, tak to v danou chvíli zprovozním a pokud mě to čas zrovna nedovolí, tak si s tím člověkem naplánuju další servis kde si nastavím víc času a kabel vyměním. Po servisech samozřejmě jezdím pouze já sám a i instalace se dělaj jen o jednom technikovi, případně ve dvou, pokud je to složitější. Instalace za 1h se dá stihnout, ale to musí bejt taková, že se za okno dá držák, na něj jirouš box s MK, vrtnu díru zdí kudy protáhnu kabel, ten protáhnu k nejbližší el. zásuvce kde je POE zdroj a pak buď WiFi, nebo nějakej PC. Pak to zadávám k nám do dtb a vypisuju smlouvu je dvojím provedení a přijmovej pokladní doklad. Samozřejmostí je vysvětlení smlouvy, jak se připojit k WiFi, co dělat když "to" nejde, atd... Na instalačky v paneláku na rozvodech jsou 2 - 3 hodiny a na klasický instalačky na bezdrátu minimálně dvě hodiny. Mě osobně na těch servisech nejvíc vytáčí to přejíždění po centru města, který prostě občas nejde urychlit, takže ať jezdím jak motorová myš, tak nabírám postupně skluz. Pak je pro mě vysvobození prachobyčejná výměna zdechlýho zdroje, kde doženu čas. Další problém nastává pokud mán na servis jen hodinu a potřebuju větší žebřík než můj 4dílnej co si vozím v autě. To se pro něj musím otočit na firmu což je pro mě další zdržení. Mno občas když se celej den něco se*e a nestíhám, tak bych se vším nejraději praštil a utekl, ale povětšinou tu práci dělám rád a s úsměvem i když si to ty lidi kolikrát ani nezasloužej. U nynější firmy dělám už třetím rokem a až tenhle rok jsem teprve dostal smlouvu na neurčito. Peněžně jsem na tom stále stejně jako při nástupu a sám od sebe mě zatím nikdo nepřidal, ale do budoucna se asi ozvu, ale to z důvodu že každej rok se vše zdražuje a jen ten plat je furt stejnej. A jen tak mimochodem . . . nemám ani 20k hrubýho, ale zas mám nějaký drobný za hotline, taky mám k dispozici notebook, ale ten bych nepřál používat ani nepříteli, taky mám telefon, ale stejnak nemám komu volat a taky auto a tím občas zajedem na nákup, nebo se převeze co je potřeba :wink: A bohužel na firmě jsou lidi který uměj tak 1/10 toho co já a maj přes 20k čistýho, mno ale co nadělám. Jsem rád že mám práci co mě baví . . .
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 11 years ago

dagus píše:Tedy ale řekněte mi na kolik by jste hodnotili člověka co vám pověsí od SXT po Alcomu, vyřeší cokoliv na síťi od routování po firemní zákazníky, má dobré komunikační schopnosti, je samostatný, spolehlivý, stará se o síť, upgraduje, plánuje a mnoho jiného. Pod tímto si představím pojem technik, nebo ve všech vašich firmách je vždy jen takto schopný majitel a pak kopa připojovačů, nad kterýma tady všichni brečí? Nebo snad myslíte, že by technika naplňovalo připojovat usery za 15k nebo 20k hrubého. Předpokládám, že těch 30k je typu dělám od nevidím do nevidím, abych viděl tučnou výplatu. Nebo se pletu? Copak i třeba v Praze, Brně, Plzní, nebo Liberci se dělá za takový peníz?

Někdy by to asi chtělo zkusit si to představit i z té druhé strany.

Neboj se nic že zkušenosti z druhé strany jsou taky. Původně jsem začínal v jiné firmě jako obyč. technik na přípojky a servisy. Postupem času jsem se stal "hlavním" technikem a nad sebou jsem měl pouze majitele. Bohužel najít schopného technika který by mě nahradil na přípojkách a servisech byl celkem problém. Použitelnej tak 1 z 10. No každopádně když se dostanu k tomu že jsem měl na starosti celou síť, od vypracovávání dokumentací k novým vysílačům, plánování nových lokalit, domlouvání podmínek pro nové vysílače, nonstop řešené provozu sítě. Pokud se něco vys**lo tak jsem vyrážel v sobotu v neděli klidně o půlnoci. Odměna od mého zaměstnavatele byla taková, že když jsem potřeboval koupit nějaký nový spoj nebo něco tak nebyli peníze. Když něco nefungovalo tak se řvalo na mě.
Finanční odměna byla přímo úchvatná. Bral jsem 15 čistého.

Nikdo se mi pak si nemůže divit že jsem utekl a založil si konkurenční síť. Tam jsem sám svým pánem ale znovu se dostávám do situace kdy potřebuji přijmout technika ale bráním se tomu. Ne že bych na něj neměl ale proto že se mi nechce selektovat z 10ti lidí jednoho kterej bude k něčemu použitelnej.
0 x
Bývalý ISP...

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

Odměna od mého zaměstnavatele byla taková, že když jsem potřeboval koupit nějaký nový spoj nebo něco tak nebyli peníze.

Kdo tohle nezazil... tomu to stejne neuverim :D
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

pepulis

Příspěvekod pepulis » 11 years ago

reset píše:
douby píše:Několik málo myšlenek k tématu:

mno, nevim nevim,
za 16kczk (hrubeho) , jsem nastupoval pred 20ti lety jako programator , tedka je moje cena cca 3-4x vyssi ,
prace je na trhu dost , ale jinej kraj, jinej mrav ,
tady u nas nedostanes nikoho ani do fabriky pod 15kczk

Prosim nesrovnavat plat statniho zamestnance (dle tabulek, vzdelani, praxe atd.) a plat v soukr. firme. Vse ma sve pro a proti.
0 x

ferkop1
antispam: Ano

Příspěvekod ferkop1 » 11 years ago

Zdravím, ja sa onedlho budem uchádzať o prácu wifi_technika, doterza cca 8 rokov som túto prácu robil ako koníček-hobby popri hlavnej práci v št. správe, ovládam všetko čo tu popisujete na post samostatného technika od montáží, nastavovania, spravovania a výstavbu sietí, správu a servis PC, montáž sat. techniky. Začínal som s jednoduch. routrami wifi,dsl atď až po dnešné zariadenia zn. UBNT, Mikrotik a rôzne iné. Info na ferkop1@gmail.com.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 11 years ago

Zamestnanci jsou obecne zlo. Defakto je jim jedno jak to udelaji/kdy to udelaji a je to problem. Pokud ta firma neni tvoje, tak na to 99% lidi bude srat. Reseni snad jako odmena za provedenou praci. Zadny fixni plat, kdy borec ma aspon na pul roku nejaky love. Nasrad! Osobne bych asi nespal s pocitem, co kdyz na neco zapomneli, co kdyz byli u klienta neprofesionalni a neco rekli apod. Zaskolit se da rychle (zalezi co), ale pokud nema takovy to mysleni dopredu nebo nepremysli o dane veci napr: (tady dame konzolu, bude 10cm nad strechou, nenapadne ho, ze kdyz bude velkej snih, tak ze to SXT bude ve snehu a kdyz, tak se mu pro tu konzolu nebude chtit jit ze strechy do auta, protoze uz za hodinu bude tma a bude brzo padla). , tak je to clovek k hovnu.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

ferkop1 píše:Zdravím, ja sa onedlho budem uchádzať o prácu wifi_technika, doterza cca 8 rokov som túto prácu robil ako koníček-hobby popri hlavnej práci v št. správe, ovládam všetko čo tu popisujete na post samostatného technika od montáží, nastavovania, spravovania a výstavbu sietí, správu a servis PC, montáž sat. techniky. Začínal som s jednoduch. routrami wifi,dsl atď až po dnešné zariadenia zn. UBNT, Mikrotik a rôzne iné. Info na ferkop1@gmail.com.

Dobrá nabídka práce :) možná by nebylo na škodu napsat město nebo alespoň okres. Jsou tu ISP z celé ČR
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 11 years ago

basty píše:Zamestnanci jsou obecne zlo. Defakto je jim jedno jak to udelaji/kdy to udelaji a je to problem. Pokud ta firma neni tvoje, tak na to 99% lidi bude srat. Reseni snad jako odmena za provedenou praci. Zadny fixni plat, kdy borec ma aspon na pul roku nejaky love. Nasrad! Osobne bych asi nespal s pocitem, co kdyz na neco zapomneli, co kdyz byli u klienta neprofesionalni a neco rekli apod. Zaskolit se da rychle (zalezi co), ale pokud nema takovy to mysleni dopredu nebo nepremysli o dane veci napr: (tady dame konzolu, bude 10cm nad strechou, nenapadne ho, ze kdyz bude velkej snih, tak ze to SXT bude ve snehu a kdyz, tak se mu pro tu konzolu nebude chtit jit ze strechy do auta, protoze uz za hodinu bude tma a bude brzo padla). , tak je to clovek k hovnu.

kdyz takto premyslis nikdy neprenes pres srdce mit zamestnance a budes hledat vzdy jen same spatne veci.

V jednom to nejde navzdy a jednoho dne stejne budes muset nekoho najit a nakonec zjistis ze jsi to mel udelat uz davno.

A asi nejdulezitejsi moudro: Penize zacnes vydelavat az prestanes delat rukama. Dokud jezdis na instalace, vsechno opravujes a delas sam. Jen se honis
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

hapi píše:zajímavé, nedávno se tu probíraly taky platy a za 15k hrubého tu nechtěl nikdo ano hnou prstem a když sem řek že tady běžně dělník v práci dostává max 12k tak všichni že sem idiot... kuva kde to sme?

samozřejmě i kdybych hledal technika tak mi určitě stačit nebude. Všude kolem je to samá lopata co si říkají IT a o ICT už vůbec nemluvím.

Na druhou stranu s námi občas chodí jeden známej kterej sítařině vůbec nerozumí ale je fakt přecizní montér.

Zdravím,
no mě se zatím osvědčuje podobný systém. Jeden precizní, přemýšlivý a pružný montér, mrštný, znalosti IT nula. Při montáži klientů i AP všechen HW nastavím, vezme si to, namontuje, nasměrujeme spolu na dálku. Jediné, co potřebuje, je udělat RJ-45. Když dělá, platím, když nedělá, neplatím. Síť, musím zaklepat, se naštěstí nekazí a když ano, dá se opravit nějak na dálku, když ne, pošlu technika ať to doveze nebo vyrazím vyjímečně sám. Myslím, že u menších sítí do tisícovky lidí je to dobrá varianta, aspoň mě to vyhovuje.
mpcz, 12/12/2013
0 x