❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

DHCP podivně přiděluje adresy

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Psycho

DHCP podivně přiděluje adresy

Příspěvekod Psycho » 11 years ago

Ahoj,

rozbíhám si doma RB 2011, všechno mi tak +/- funguje,
až na DHCP - za boha nemohu přijít, jak na něj.

Pool si vytvořím, dokonce mi i DHCP přidělí adresu, ale začíná od konce poolu - tj. pro pool x.x.x.0 - x.x.x.255 mi to přídělí adresu x.x.x.254 atd.

Pokud se mi podaří, vyřešit tento problém,
potřeboval bych ještě trošku dořešit jeden, co mě sice až tolik netrápí, ale rád bych mu přišel na kloub - též se jedná o DHCP.

Děkuji :)
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Přidělování IP adres od konce poolu je vlastnost Mikrotiku. Problém vyřešen. :-)
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 11 years ago

It's not a bug, it's a feature! :D
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

ano, ten chabej post který na mk foru vysvětloval proč jejich dhcp přiděluje od shora sem vážně nepochopil. Nicméně na jednom mkčku kde jsou vlany a asi 80 dhcp serverů, tak většina z nich přiděluje od shora nicméně pár se jich tam najde který jdou od zdola. :roll:
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Nu, Hapi, pro tu VLANu platí - vyjímka potvrzující pravidlo. :-) Nebo-li: It's not a feature, it's a bug! :-)
Zkrátka počítám, že MKčka jsou zpátečníci a jdou od zadu. Někdo jde od předu, některé krámy to volí pseudonáhodně... Nějak to dělat musí a při dynamickém přidělování stejně nemám nic jisté, ať to dávají tak nebo tak.

Pokud někoho přidělování od zadu štve, jde to ojebat (je to uvedeno i někde na tom fóru/wikině u MK):
Místo jednoho poolu s 253 adresama založím 253 poolů, kde v každém je jedna IP, ty pomocí "next pool" postupně nalinkuji na sebe v pořadí, jak bych si přál přidělovat IP a první pool v seznamu podhodím DHCP serveru...

Takže původní tazatle má problém zcela vyřešen.... Co tam máš dál v seznamu? :-)
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 11 years ago

Mam jeste jeden trik -
1) na notasi/PC nastavte natvrdku bez DHCP v sitovem nastaveni nizkou IP - klasicky 192.168.0.2, masku....
2) Pres MAC nakonfigurujte mikrotik, spustte DHCP
3) na kompu prepnete nastaveni site na DHCP
Ve vetsine pripadu notas dostane tuhle IP, co mel natvrdo a pokud je to takhle nizko, DHCP zacne pridelovat odspodu.
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 11 years ago

Máme RFC na všechny píčoviny, ale na tohle ne. Už kolik lidí se (nejen zde na fóru) ptalo a to včetně mě když jsem nastavoval svůj první Mikrotik "PROČ?".
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

A PROC Vas to tak stve? Mi to je celkem fuck, at si to prideluje i na preskacku.... :D
0 x
Jan Ptáček

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

postupnym ctenim odpovedi jsem se dostal do stavu, kdy uz nemam k tematu co rict :D
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 11 years ago

taky se pozastavuju nad tím, proč se nad tím někdo pozastavuje, vím že třeba na 2.9.35 to přidělovalo ob jednu adresu odvrchu
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

No je to začátečník, na první pohled to vypadá divně a špatně :-) Ale jinak je to samozřejmě fuk.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Psycho

Příspěvekod Psycho » 11 years ago

děkuji,

problém vyřešen :D
0 x