❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

wireless scan

Návody a problémy s konfigurací.
keksik

Re: wireless scan

Příspěvekod keksik » 11 years ago

adam píše:Ahoj všem.

Možná, že v předchozích komentářích jste se k tomu už vyjadřovali, ale přeci jen napíšu svoje postřehy:
- Požadavek na "rozumné" skenování (třeba wifi sken do souboru) je poslaný do wish-listu již dlouho a zatím extra pokrok nebyl.
- Mikrotik API by mělo umět aktivovat sken lokálně a výsledek poslat zpět bez předčasného odpojení a stránkování (nezkoušel jsem).
Co jsem ale zkoušel je lokální připojení přes ssh a jeho výpis do souboru. Protože se jedná o lokální spojení, tak by nemělo dojít k předčasnému rozpojení. Zkuste, jak vám to poběží:

Kód: Vybrat vše

/system ssh address=127.0.0.1 port=22 command="/in wi scan wlan1 duration=8s" output-to-file=scan.txt

- skript spouštím na vzdáleném mikrotiku bez safemodu, ke kterému jsem připojený přes ssh (ale jde to i přes winbox a terminal)
- verze mikrotiku musí umět parametr duration a ssh
- po spuštění zadám heslo a čekám, než se klient připojí zpět
- při nahrání ssh-klíčů by se asi neměl pak ptát ani na heslo
- výstup do souboru lze zrušit a nechat výpis jen na obrazovku, ale pokud máte problém s předčasným odpojením, tak by tohle mohlo pomoct
- jak upravit výpis tak, aby měl více znaků na řádku nevím

Tu o tom pisu, ale akodostat funkciu "duration" do MK? Skusal som na v5.24 a nejse to.
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=44323
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 11 years ago

Možná, že v předchozích komentářích jste se k tomu už vyjadřovali, ale přeci jen napíšu svoje postřehy:
- Požadavek na "rozumné" skenování (třeba wifi sken do souboru) je poslaný do wish-listu již dlouho a zatím extra pokrok nebyl.
- Mikrotik API by mělo umět aktivovat sken lokálně a výsledek poslat zpět bez předčasného odpojení a stránkování (nezkoušel jsem).
Co jsem ale zkoušel je lokální připojení přes ssh a jeho výpis do souboru. Protože se jedná o lokální spojení, tak by nemělo dojít k předčasnému rozpojení. Zkuste, jak vám to poběží:

/system ssh address=127.0.0.1 port=22 command="/in wi scan wlan1 duration=8s" output-to-file=scan.txt

- skript spouštím na vzdáleném mikrotiku bez safemodu, ke kterému jsem připojený přes ssh (ale jde to i přes winbox a terminal)
- výstup do souboru lze zrušit a nechat výpis jen na obrazovku, ale pokud máte problém s předčasným odpojením, tak by tohle mohlo pomoct

Zdravím,

mě to spustit nejde, není v tom příkazu nějaká chyba? Taky trošku nevím, jak se to vlastně má a na čem spustit. Já jsem v tom ukládání do souboru moc nepokročil. Dík za pomoc. Už by bylo dobré to nějak pořešit, je to už roky co se to řeší.
mpcz, 11/11/2013
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

já nevim jestli jste trotlové nebo co ale prostě vemu ten příkaz do terminalu, dám enter, napíšu heslo a hotovo.

Duration je u scanu hoodně dlouho a v5.24 ho určitě má.

keksik: díky za typ, funguje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

adam

Příspěvekod adam » 11 years ago

mpcz píše:

Zdravím,

mě to spustit nejde, není v tom příkazu nějaká chyba? Taky trošku nevím, jak se to vlastně má a na čem spustit. Já jsem v tom ukládání do souboru moc nepokročil. Dík za pomoc. Už by bylo dobré to nějak pořešit, je to už roky co se to řeší.
mpcz, 11/11/2013

Ten skript počítá s tím, že bezdrátová karta je pojmenovaná jako wlan1. Takže drobné úpravy budou potřeba dle Vašeho konkrétního nastavení. Další problémy mohou být ve verzi. Parametr duration je v mikrotiku již od verze 3.30 (http://www.mikrotik.com/download/CHANGELOG_3) možnost používat ssh asi ještě dýl (ale na starých verzích jsem příkaz netestoval).

Jo a samozřejmě ssh musí být povolené v ip services.
0 x

mpcz

Zdravím,
k přihlášení dojde, ale ta část příkazu "output-to-file=scan.txt" mě nějak není jasná.
Dík.
mpcz, 11/11/2013
Naposledy upravil(a) mpcz dne 11 Nov 2013 17:41, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

že by uložení výpisu do souboru kterej si pak prohlídneš?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Super script - funguje. Akorát jsem musel ip 127.0.0.1 změnit na skutečnou LAN ip.

Nešlo by ještě pošéfovat aby se to řadilo třeba podle frekvence v tom výpisu? Takhle je v tom strašný bordel
0 x

hapi

já si všim že podle počtu sekund to vypíše tolikrát ten výpis akorát je pokaždý o něco větší a až na konci oddělený mezerou je finální seznam. A byl podle frekvence.
0 x

mpcz

hapi píše:že by uložení výpisu do souboru kterej si pak prohlídneš?

Aha,

no nic, zkusil někdo udělat CTRL+C, CTRL+V, jestli ten příkaz Mikrotik zpracuje? Jednak tam vidím pár chyb, jednak to uložení do souboru je u Mikrotiku problém. Ten soubor se uloží kde vlastně? Anebo ten postup špatně chápu. Což je klidně možné, když to jiným funguje.
Hlavně když se dobereme konečně nějakého výsledku.
Díky za pomoc.
mpcz, 11/11/2013
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

ten soubor je normálně uloženej v rootu ve složce Files. Stáhneš si ho potom k sobě a prohlídneš jako každej jinej txt soubor
0 x

keksik

honzam píše:ten soubor je normálně uloženej v rootu ve složce Files. Stáhneš si ho potom k sobě a prohlídneš jako každej jinej txt soubor

Nam blbsim to nejede, napise ze >> expected end of command (line 1 column74)
tak uz kapnete bozkou jak to presne zadavate..screenshot prosim :mrgreen: dik.
0 x

adam

mpcz píše:
hapi píše:že by uložení výpisu do souboru kterej si pak prohlídneš?

Aha,

no nic, zkusil někdo udělat CTRL+C, CTRL+V, jestli ten příkaz Mikrotik zpracuje? Jednak tam vidím pár chyb, jednak to uložení do souboru je u Mikrotiku problém. Ten soubor se uloží kde vlastně? Anebo ten postup špatně chápu. Což je klidně možné, když to jiným funguje.
Hlavně když se dobereme konečně nějakého výsledku.
Díky za pomoc.
mpcz, 11/11/2013

Výpis do souboru se děje lokálně na mikrotiku na kterém se ten příkaz spustí. To znamená, že na stejném mikrotiku můžete spustit příkaz

/file print
a uvidíte zda se soubor vytvořil. Přistoupit k němu a prohlídnout si ho můžete přes ftp nebo sftp připojení k tomuto mikrotiku.

Nebo můžete zkusit spustit příkaz bez výpisu do souboru - mě to funguje taky docela dobře a nedojde ke smazání vypsaného textu ani k trvalému odhlášení od klientské stanice (jen je třeba počkat nějakých 15-20 vteřin, než se znovu naváže spojení a výpis se objeví).

/system ssh address=127.0.0.1 port=22 command="/in wi scan wlan1 duration=8s"
0 x

keksik

[/quote]
Nebo můžete zkusit spustit příkaz bez výpisu do souboru - mě to funguje taky docela dobře a nedojde ke smazání vypsaného textu ani k trvalému odhlášení od klientské stanice (jen je třeba počkat nějakých 15-20 vteřin, než se znovu naváže spojení a výpis se objeví).

/system ssh address=127.0.0.1 port=22 command="/in wi scan wlan1 duration=8s"
[/quote]
To funguje. Neviem co vsetci to papagajujete aj s tym ssh prihlasenim, ma to domylilo.
Ked som na konzole v MK tak uz len - in wi scan wlan1 duration=8s, pripadne som uz vo wireles rozhrani tak len - scan wlan1 duration=8s - staci zadat.
Ale ten prikaz "output-to-file=scan.txt" mi NEFUNGUJE !!!
0 x

mpcz

Zdravím,
s uložením výsledku do souboru se potýkám již dlouho a zatím to k ničemu nevedlo. Nešlo by sem hodit screen s posloupností příkazů? Někdy je to lepší, než dlouhé vysvětlování. Pokud by to (uložení scanu do TXT) fungovalo, tak to řeší problém velmi jednoduše. Dopisoval jsem si o tom i se Sergejem, ale výsledek = nula.
Mimochodem, pokud to někomu opravdu ukládá do txt souboru, jakou máte verzi?
Dík.
mpcz, 11/11/2013
0 x

adam

Testoval jsem možnost připojení přes ssh a ve starších verzích chybí parametry command a output-to-file. A to tak, že command je dostupný od verze 5.0 a output-to-file od verze 6.0. Čili příkaz plně funguje až na verzích 6.x. Pro starší verze řešení nemám.
0 x