❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
patrik_
Kontaktovat uživatele:

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod patrik_ » 11 years ago

Modulace - dělá nám to i na ptp spojích s RB411/711 ve Štouračových anténách, kde mám zpravidla ROS5.25 nebo 5.26. Jinak občasný zátuh NV2 řešíme přes netwatch a skript, což ale bohužel samozřejmě na locknutou modulaci nepomáhá. Pak jedině restart radia nebo reboot jednotky AP.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

A ludia budu nadavat na ubnt:)
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 11 years ago

lidi budou nadavat na vse co se zrovna hodi...to neresit...kazdej haji to svoje. ja mam na AP casto 5.21, u klientu ruzne 5.25 i novy 6.4 a zatim ok...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 11 years ago

honzam píše:
Leeonek píše:
honzam píše:Dnes P2P spoj. Na obou stranách 5.25 a kompletní zátuh. Neprošel ani bajt. Vypnutí/zapnutí karty a jede to :(

Kdes viděl provozovat NV2 bez hlídacího scripu blázne :)

Mohl by jsi prosím ten script zveřejnit? Někde jsem četl že někdo má dokonce script který hledá klienty se zamknutou modulací...

ten skript pouzivam ja. Jak pracuje jsem uz myslim vysvetloval.
honzam píše:
Dalibor Toman píše:U zakaznickych klientu najdu kazdy den zatuhlych mozna deset kousku. Vetsinou jsou to 1xx desky (tec dost zamyka modulaci opakovane). RB4xx ci 7xx tuhnou ojedinele a neopakuje se to (alespon ne casto). MT support po me chce abych na RB4xx mel ROS6.5 (klient i AP) aby v tom mohli pak hledat pricinu chyby. Ale zadna upgradnuta mi jeste nezamkla modulaci :-(. Obavam se, ze az se tak stane bude uz k dispozici 6.6tka a budu muset nejdrive upgradovat a zas nic...

Tohle se nám děje taky. Bohužel to není problém rb1xx. Setkávám se s tím i na 411 a groove. Podle mě to je chyba SW a né HW. Když jsem jim to minule reportoval tak po mě ani nechtěli abych to upgradoval na V6. Protože mě tvrdili že V6 zatím používá stejné ovladače co se bezdrátu týče jako V5. Z důvodu že mě nenavrhli žádné řešení tak jsem sám bláhově updatoval na 6.5. A pak na foru čtu že 6.5 taky trpí zamykáním modulace...

netvrdil jsem, ze je to problem HW - jen to vypada, ze na tech 1xx nastava asi tak o rad casteji. Akle muze to byt taky shoda nahod. Mam spoustu 1xx na kterych zatim vubec nenastal.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

Pokud by jste měl někdo script který se dá univerzálně použít a hledá zamrzlou modulaci tak za něj budu velmi rád.
Po pouhých 3dnech zámrz modulace na 6,5Mbit
Přílohy
only3daysLock.jpg
only3daysLock.jpg (134.89 KiB) Zobrazeno 2339 x
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 11 years ago

Ap MK 6.5 a client 5.25? Zkoušel si dát i na klienta 6.5??
0 x

Irik1111

Příspěvekod Irik1111 » 11 years ago

Napsal jsem si tenhle jednoduchý. Nahrát pouze na AP, hledá v registrační tabulce hodnotu 6.5Mbps, pokud jí najde, odebere záznam z tabulky a spoj se nově slinkuje na standardní hodnotu.

/system script
add name=station-check policy=ftp,reboot,read,write,policy,test,winbox,password,sniff,sensitive,api source="/interface wireless registration-table;\
\r\
\n:foreach i in=[ /interface wireless registration-table find ap=no] do={ \r\
\n :if ([get \$i tx-rate] = \"6.5Mbps\") do={ \r\
\n /interface wireless registration-table remove \$i;\r\
\n /tool e-mail send subject=([/system identity get name] .\": kousnut\E9 \". [/interface wireless registration-table get \$i radio\
-name]) to=\"xxx@xxx.cz\";\r\
\n }\r\
\n}\r\
\n"
0 x

honzam

diky vyzkousím ho
0 x

Dalibor Toman

Irik1111 píše:Napsal jsem si tenhle jednoduchý. Nahrát pouze na AP, hledá v registrační tabulce hodnotu 6.5Mbps, pokud jí najde, odebere záznam z tabulky a spoj se nově slinkuje na standardní hodnotu.

1) modulace muze zatuhnout i na vyssi rychlosti nez na 6.5mbps
2) v noci pokud bude linka dostatecne dlouho bez zateze ji to bude zrejme odstrelovat jak na bezicim pase (pokud se prenese dostatecny pocet packetu na zakladni modulaci - broadcasty a spol)

spolehliveji lze zjistit zatuhlost jen na klientovi. Ale obavam se, ze v CLI skriptech je to zbytecne komplikovany orisek (rozparsovat ten debilni format casu v registration-table -> print stats a prevest jej na cislo)
0 x

honzam

Dalibor Toman píše:1) modulace muze zatuhnout i na vyssi rychlosti nez na 6.5mbps

Může, ale já jsem zatím vždy viděl jen a pouze 6,5Mbit

Dalibor Toman píše:2) v noci pokud bude linka dostatecne dlouho bez zateze ji to bude zrejme odstrelovat jak na bezicim pase (pokud se prenese dostatecny pocet packetu na zakladni modulaci - broadcasty a spol)

To ano, ale pokud je to nějaký vytíženější spoj tak si myslím že to na 6,5 nebude klesat ani v noci. Muselo by se otestovat, případně upravit script....

spolehliveji lze zjistit zatuhlost jen na klientovi.

Tohle je problém protože třeba na P2P spoji vidíš zamrzlou modulaci jenom na AP straně. Ze strany klienta se to tváří třeba 130/130 a ze strany AP se to tváří 6,5/130
0 x

Dalibor Toman

honzam píše:
Dalibor Toman píše:
spolehliveji lze zjistit zatuhlost jen na klientovi.

Tohle je problém protože třeba na P2P spoji vidíš zamrzlou modulaci jenom na AP straně. Ze strany klienta se to tváří třeba 130/130 a ze strany AP se to tváří 6,5/130

koukas na spatne misto.

Az se Ti priste modulace zamkne, pripoj se na klienta (pokud se tam dostanes - muze byt problem kdyz se trasou snazi procpat vic dat). Winboxem si vlez ve Wireless na Registration zalozku, klikni na radek s Apckem a prepni v novem formulari na tab Signal a serad si zobrazene modulace podle casu posledniho mereni. Vsadim sem ze uvidis nasledujici:
- modulace 6mbps bude mit cas stari blizky nule
- mozna s casem nizkym nule tam bude jeste jedna dalsi modulace (jakakoliv) - pak to nezatuhlo na 6(6.5)mbps ale na tehle modulaci
- zbyle modulace maji stari hodne vysoke (zalezi na tom kdy problem nastal)
- a TX kvalita na klientovi bude 100%
0 x

honzam

Dalibor Toman píše:Az se Ti priste modulace zamkne, pripoj se na klienta (pokud se tam dostanes - muze byt problem kdyz se trasou snazi procpat vic dat). Winboxem si vlez ve Wireless na Registration zalozku, klikni na radek s Apckem a prepni v novem formulari na tab Signal a serad si zobrazene modulace podle casu posledniho mereni. Vsadim sem ze uvidis nasledujici:
- modulace 6mbps bude mit cas stari blizky nule
- mozna s casem nizkym nule tam bude jeste jedna dalsi modulace (jakakoliv) - pak to nezatuhlo na 6(6.5)mbps ale na tehle modulaci
- zbyle modulace maji stari hodne vysoke (zalezi na tom kdy problem nastal)
- a TX kvalita na klientovi bude 100%

Takhle detailně jsem to nezkoumal. Jak jsem zde již jednou vkládal tak z klientské strany se to tvářilo jako 130/130
download/file.php?id=2871
modulace jsem nezkoušel rozkliknout. Kouknu příště, asi to bude jak píšeš. Když už jsi zjistil tolik detailů, zkoušel jsi jim to reportovat na support?
0 x

Dalibor Toman

honzam píše:Takhle detailně jsem to nezkoumal. Jak jsem zde již jednou vkládal tak z klientské strany se to tvářilo jako 130/130
download/file.php?id=2871
modulace jsem nezkoušel rozkliknout. Kouknu příště, asi to bude jak píšeš. Když už jsi zjistil tolik detailů, zkoušel jsi jim to reportovat na support?

ano ale stejne jako zde na foru mam pocit ze ani u MT to nikdo necte :-)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

ty voe, Právě sem přijel od klienta.

Situace: AP sektor RB711GA (MKv6.4), klient SXT lite5 (MKv6.5). NV2 - 2ms. Rate klienta 130Mbit. Okraj města, sektor míří od města. Je tam myšmaš, A i N klienti.
Normálně sem sednul u něj k pc, dám test na náš speedtest a ukazuje to 80Mbit. Přijedu domu (přejdu ulici) a zkusím btest z apčka na klienta a on ukazuje taky 80Mbit na jedno spojení!! WTF? proč to jinde nedá ani 40Mbit a tady to valí 80Mbit což je teoretický, nepřetížený, rozumný maximum.

Ostatní klienti jedou sotva 50Mbit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 11 years ago

ja sem tuhle haluz uz taky zazil! sektor s nv2, dost zaruseny, proti mestu. Normalne to dava nejakych 40+Mbit... Jednou sem si takhle sednul a zkusim Btest (a to bylo pres vecer, zadna noc) a hle jelo to 60-70Mbit v TCPku proti x86.. nechapal sem... zkusil sem to druhy den a opet uz jen 40+M....
0 x
Jan Ptáček