❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nepochopitelné výpadky APčka na 2,4 s MK

Návody a problémy s konfigurací.
bartolomej

Nepochopitelné výpadky APčka na 2,4 s MK

Příspěvekod bartolomej » 18 years ago

Ahoj,
možná mi vynadáte, že jsem měl spíš hledat, ale problém je takový divný, že se mi najít nepodařilo, nevím totiž kudy na to.
Takže RB 532, CM10 na páteřní 5G a CM9 na všesměr 2,4, anténa asi 8db, nic moc velkého. Lokalita se dvěma konkurenty a asi 4AP vč mého. Z dálky se chytají spousty AP a dost mikrotiků (ja to na kopci), ale signál nejde většinou pod 90... Asi 10 klientů na 2,4, maj ty černý prvky OEM zcomax, od 200m do cca 2km, většina tak 500m. ACK dynamic.

no a k věci, naladím volný kanál, klienti se nachytají (nikdy ne všichni, ale to je asi normální). Vše jede, pingy 3-5ms, občas jeden dva větší (cca 30-50), je tam přece jenom trochu zarušeno. Takhle to jede někdy půl hodiny, někdy dýl i míň, pak začnou pingy lítat na závratné hodnoty okolo 1s, nakonec losty, klienti se odpojují. Přeladím kanál a je to opět OK.
Zajímavé je, že na tom kanálu, co jsem opustil, je pak když dám frekvence "jůzič" většinou nejvíc zarušeno. Pak to zase třeba časem pomine.

Napadá vás něco, kde by mohl být problém. Pokud jsem něco zapomněl, doplním. Díky :shock:
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 18 years ago

Udělej si čas, vylez k anténám, zapni Netstumbler a zkus směrovou anténou zjistit, odkud jde to rušení. Potom si na černým trhu sežeň bazuku a sejmi toho šmejda od konkurence, kterej má zapnutou rušičku. Možná hloupá rada, ale vím, že to tak některé firmy praktikují.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 18 years ago

bartolomej píše:Ahoj,
možná mi vynadáte, že jsem měl spíš hledat, ale problém je takový divný, že se mi najít nepodařilo, nevím totiž kudy na to.
Takže RB 532, CM10 na páteřní 5G a CM9 na všesměr 2,4, anténa asi 8db, nic moc velkého. Lokalita se dvěma konkurenty a asi 4AP vč mého. Z dálky se chytají spousty AP a dost mikrotiků (ja to na kopci), ale signál nejde většinou pod 90... Asi 10 klientů na 2,4, maj ty černý prvky OEM zcomax, od 200m do cca 2km, většina tak 500m. ACK dynamic.

no a k věci, naladím volný kanál, klienti se nachytají (nikdy ne všichni, ale to je asi normální). Vše jede, pingy 3-5ms, občas jeden dva větší (cca 30-50), je tam přece jenom trochu zarušeno. Takhle to jede někdy půl hodiny, někdy dýl i míň, pak začnou pingy lítat na závratné hodnoty okolo 1s, nakonec losty, klienti se odpojují. Přeladím kanál a je to opět OK.
Zajímavé je, že na tom kanálu, co jsem opustil, je pak když dám frekvence "jůzič" většinou nejvíc zarušeno. Pak to zase třeba časem pomine.

Napadá vás něco, kde by mohl být problém. Pokud jsem něco zapomněl, doplním. Díky :shock:

No já jak čtu CM9 na všesměr tak to není dobrá kombinace. Zkus tam hodit jinou kartu. Třeba R52 nebo tplink a uvidíš
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 18 years ago

No podla mojich skusenosti AP na mikrotiku na 2,4Ghz stoji za prd , vyskusal som hadam vsetko , ale nic nepomohlo . Nakoniec som kupil wrap +staros + orinoco a je to o 90% lebsie . Apcko na MK ako keby v milisekundach mrzlo , badat to na online hrach a zapnutom lagomery a to uz v tedy, ked je ping tak 10-30ms uz ,ked je ping 200ms a viac uz su vypadky neznesitelne .
0 x

Krabík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Krabík » 18 years ago

ja mel wrap - orinoco - staros a jeho vykon je zoufaly. Ne ze by tedy vykon RB byl nejak oslnivy. Jedina sance je to nainstalit na PC. Pak mozna vyhoda Orinoco karet vynikne. Ale je to jen muj nazor. Taky maji jen 11 kanalu a pouze 15dBm, coz muze pro nekoho znamenat potize.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

Krabík píše:ja mel wrap - orinoco - staros a jeho vykon je zoufaly.
To je dáno wrapem a podle mě tím že to orinoko má pcmcia řadič, podle mě když by se tam dal atheros šlo by přes t protáhnout víc.

Krabík píše:Taky maji jen 11 kanalu
možná v defaultu, odemčená 14

Krabík píše:a pouze 15dBm, coz muze pro nekoho znamenat potize.
Asi nerozumím, největší nastavitelný výkon 15db? Viděls někde slabší sektorku než 8db? V tom případě je to do normy plně vystačující
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 18 years ago

Vykon toho wrapu, ako som zistil nieje nic moc , RB532 je na tom ovela lebsie co sa vykonu tyka. Ale zase ta orinoco karta sa neda porovnat z atherosom a vyriesila mi prestne tie problemy , ktore tu pise bartolomej. Ale pochybujem ze by ten wrap zvladol este jednu kartu ak by cez obe siel trafik sucastne 5mbps , pri 4-5mbps procesor ide na 80% ak staros ukazuje realne zatazenie procesora a nie nejake bludy .
0 x

Krabík
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:To je dáno wrapem a podle mě tím že to orinoko má pcmcia řadič, podle mě když by se tam dal atheros šlo by přes t protáhnout víc.

Myslim ze se tu mluvilo prave o problemech s Atherosem....

Leeonek píše:možná v defaultu, odemčená 14

To nevim, kdyz jsem je na i4 kupoval, bylo u nich napsano neco jako "us verze, pouze 11 kanalu". Jestli vis jak je odemknout na 13 ci 14, prosim o radu jak na to.

Leeonek píše:Asi nerozumím, největší nastavitelný výkon 15db? Viděls někde slabší sektorku než 8db? V tom případě je to do normy plně vystačující

Mne stala zkusenost, ze max vykon neni 20dB ale jen 10dB 45.000,- na pokute CTU. 20dB je celkovy vyzareny vykon, cili plocha toho hribu, co namalujou spektrakem, spicka vsak nesmi byt vys nez 10dB... Pouzil jsem potom utlumaky, ktere maji jednim smerem -10dB a druhym jen -2dB, fungovalo to slusne. Pak me prisli za 2 mesice zmerit znova a zjistili, ze na AP mam o 5dB mene nez predtim, proste zeslablo (byl to tehdy D-Link DWL-900AP). Tak jsem ten utlumak zase vyndal :-).
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

Krabík píše:To nevim, kdyz jsem je na i4 kupoval, bylo u nich napsano neco jako "us verze, pouze 11 kanalu". Jestli vis jak je odemknout na 13 ci 14, prosim o radu jak na to.

Našel sem to docela haluzově na czfree fóru
http://czfree.net/forum/showthread.php? ... adid=14804
je tam i odkaz na tu utilitku, nezkoušej to odemčít na 13 kanálů, nefunguje to, zkus rovnou 14, to se chytne
0 x

Krabík
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
Krabík píše:To nevim, kdyz jsem je na i4 kupoval, bylo u nich napsano neco jako "us verze, pouze 11 kanalu". Jestli vis jak je odemknout na 13 ci 14, prosim o radu jak na to.

Našel sem to docela haluzově na czfree fóru
http://czfree.net/forum/showthread.php? ... adid=14804
je tam i odkaz na tu utilitku, nezkoušej to odemčít na 13 kanálů, nefunguje to, zkus rovnou 14, to se chytne

OK, zkusim to, diky
0 x