Budu stavět nový přístupový bod, na kterém nechci už používat všesměr jako na těch dvou předtím, není to asi nejlepší řešení.
Tak tam chci dát sektorovky ... poradíte mi někdo jaký použít. Jde mi o to aby nebyly nejdražší a taky nejhorší.
Potřebuju pokrýt cca. 180 - 200 stupňů a rád bych to udělal 2ma sektorovkama, který budou připojený do RBčka.
Co tendle sektor: http://wifi.aspa.cz/zbozi.php?detail=45140
nebo tendle to by mě stačila pouze jedna anténa asi: http://www.i4wifi.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=75
Poraïte mi někdo jak by jste to udělali vy a co by jste na to použili.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaké použít sektorovky pro 2.4GHz ? poraïte
Podle parametrů bych řekl, že to jsou spíš zakuklený všesměrovky za přemrštěnou cenu. Vertikálně 6° u první a 11° u druhé je docela málo. Rači tam dej anténu s menším ziskem ale s větším vertikálním úhlem. Rači vem tuhletu. http://www.i4wifi.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=263 Sice má jen 10dB, ale vertikál 32° a nebudeš mít problém se signálem ani blízko APčka. Vzal jsem jeden kousek na zkoušku a byl jsem překvapenej, jak je good.
0 x
Repkins píše:Podle parametrů bych řekl, že to jsou spíš zakuklený všesměrovky za přemrštěnou cenu. Vertikálně 6° u první a 11° u druhé je docela málo. Rači tam dej anténu s menším ziskem ale s větším vertikálním úhlem. Rači vem tuhletu. http://www.i4wifi.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=263 Sice má jen 10dB, ale vertikál 32° a nebudeš mít problém se signálem ani blízko APčka. Vzal jsem jeden kousek na zkoušku a byl jsem překvapenej, jak je good.
Vsechny ty antény mají mimo hlavní vyzařovací úhel i postranní laloky, takže stejnak i kdyby si připojoval klioše naprosto mimo hlavní vyzařovací, avšak blízko, tak ho bezproblému připojíš.......
0 x
Vsechny ty antény mají mimo hlavní vyzařovací úhel i postranní laloky, takže stejnak i kdyby si připojoval klioše naprosto mimo hlavní vyzařovací, avšak blízko, tak ho bezproblému připojíš.......
To určitě mají, ale ty jsou většinou mnohem slabší než hlavní lalok. Z praktických zkušeností s anténama s malým vertikálním úhlem mám ověřeno, že platí to známé rčení, že pod svícnem je největší tma. Pokud dáš takovou anténu na střechu sedmipatrovýho paneláku, tak se v okruhu 300-400m s 10dB klientskou anténkou nepřipojíš. Pravda, záleží na konkrétních podmínkách. Kdysi jsem si bláhově myslel, že když dám všesměrovku, která má 15dB ale jen 8° vertikálně na vysokej barák, tak to chytnu všude.. Ale ouha..!! Nakonec jsem udělal lepší zkušenost s uplně vobyč anténou http://www.i4wifi.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=280
0 x
Repkins píše:Vsechny ty antény mají mimo hlavní vyzařovací úhel i postranní laloky, takže stejnak i kdyby si připojoval klioše naprosto mimo hlavní vyzařovací, avšak blízko, tak ho bezproblému připojíš.......
To určitě mají, ale ty jsou většinou mnohem slabší než hlavní lalok. Z praktických zkušeností s anténama s malým vertikálním úhlem mám ověřeno, že platí to známé rčení, že pod svícnem je největší tma. Pokud dáš takovou anténu na střechu sedmipatrovýho paneláku, tak se v okruhu 300-400m s 10dB klientskou anténkou nepřipojíš. Pravda, záleží na konkrétních podmínkách. Kdysi jsem si bláhově myslel, že když dám všesměrovku, která má 15dB ale jen 8° vertikálně na vysokej barák, tak to chytnu všude.. Ale ouha..!! Nakonec jsem udělal lepší zkušenost s uplně vobyč anténou http://www.i4wifi.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=280
No tak jasne ze je v pripade vysokeho baraku lepsi sektor, jelikoz ho muzes naklopit trochu smerem dolu

0 x
letsrock píše:Tak teda jak to tam mam teda vyřešit který ty sektorovky použít?
No každý ti poradí něco jiného s čím má zkušenosti ale je potřeba si uvědomit že ne každý má zkušenosti z provožem více přístupových bodů a třeba navíc z jednoho místa. Jinak ti bude radit člověk který má nasdílené adslko pro 4 lidi protože on má spolehlivou sí a všechno "mu šlape bezvadně " s těma uplně nejlevnějšíma anténama (15db všesměr a nejlevnější klienstké antény i s 5m káblem). To že má problém večer když je na ostatních sítích provoz ti ale neřekne. Jinak ti bude radit postytovatel který má třeba stovky uživatelů ale stylem zabraných hodně míst a na každém všesměrku, jinak ten který má silně zarušené místo a uplně jinak ten který má z jednoho přípojného místa 4 sektory na 2,4 kde si musí hodně rozmyslet jaké sektory používat. Tohle sem si nemohl odpustit napsat když vidím co tady lidi kupují za šmejdy a co se tady pouští do vzduchu.
Já osobně sem byl vysmátý se sektorkama 9db do doby než přišli magoři a nasadili 2 všesměrovky 15db a rozhodili si kanály tak aby se jim nerušili sítě ale bohužel nevzali ohled na to že přesně na jejich kanálech už vysílám já, takže asi tak.
Takže teï když s nima není domluva musím vybrat silnější sektorky nejlíp s horizontální polarizací a vyřešit to takhle. Bohužel když vidím ty parametry je to hodně velký problém, buï to svítí dozadu a do boků jak prase a nebo naopak drahé antény mají pochopitelně menší vyzařovací úhel ale nestačí na pokrytí celého sektoru 4. Ty antény cos psal (2*90°) sem chtěl taky vyzkoušet a asi je testnu ale váhám jestli nepoužít 4 kousky než 2 po 2 sektorech. H polarizace je pro mě důležitá, na sektorech mám po 20 klientech a pouštím 3mbity na každý sektor
0 x
Mam hodne hotspotu i v dost zarusenych mistech, radove stovky klientu. Ty Andrev sice stoji hodne pres 2 tisice, ale maji kolem 60° hor. i vert. Ale tam kde FreeeeeNetaci postupuji stylem ob dum vsesmerovka jako u nas ani Andrew nepomuze...
Vsesmerovky pouzivam maximalne v malych vesnicich, kde jsem jedinej a neni moznost dat to na kraj vsi a vyuzit treba dva sektory a ctyri uz by se tam nerentovaly. Jinak se snazim vetsinou davat sektorovky, stejne tak na 5GHz. Tam pouzivam budto 90° ELBOXRF nebo 120° anteny od BreezeNetu.
Dokonce mam zkusenost, ze jsem pouzil nejakou no name 2,4 sektorovku a kdyz se to trochu zatizilo, mel jsem pingy kolem 1000ms. Dal jsem tam jinou a jelo to... Urcite bych na tom nesetril, ale zalezi, kde to bude viset, jaky je tam ruseni, kolik lidi na tom pojede a jak je to vysoko, aby pod lampou nebyla tma.
Vsesmerovky pouzivam maximalne v malych vesnicich, kde jsem jedinej a neni moznost dat to na kraj vsi a vyuzit treba dva sektory a ctyri uz by se tam nerentovaly. Jinak se snazim vetsinou davat sektorovky, stejne tak na 5GHz. Tam pouzivam budto 90° ELBOXRF nebo 120° anteny od BreezeNetu.
Dokonce mam zkusenost, ze jsem pouzil nejakou no name 2,4 sektorovku a kdyz se to trochu zatizilo, mel jsem pingy kolem 1000ms. Dal jsem tam jinou a jelo to... Urcite bych na tom nesetril, ale zalezi, kde to bude viset, jaky je tam ruseni, kolik lidi na tom pojede a jak je to vysoko, aby pod lampou nebyla tma.
0 x
letsrock píše:Tak jsem tam prdnul dvě normální PAN-14 a nemůžu si to vynachválit chodí to jak lusk a se vším spokojenost ... až na ten držák jejich to je neuvěřitelná hovadina jak to je vymyšlený. Jinak za málo pěněz hodně srandy chodí to dobře žádný problém.
JJ, presne tak, za ty prachy nejlepsi sektor, a hlavne kdyz se da navysku, tak ma horizontalni polarizaci 60° a vertikalni uhel 30°
Mira
0 x