❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vyber 10g pojitka

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Filipová Ludmila

Re: vyber 10g pojitka

Příspěvekod Filipová Ludmila » 12 years ago

Nevím v jaké jsi lokalitě, ale na 8km >100Mbps i s výhledem do budoucna, bych uvažoval už o licenci. Když tam dáš 10G, tak za rok, dva to budeš měnit znova. 17/24G na tuhle vzdálenost ... hmmm ... to snad ne.

V větších městech je to bohužel fakt. První desítka už šla po 5 letech na 11 GHz a chystáme se na další. Na kratší skoky to řešíme 10 nebo 17 GHz.
0 x

norg

Příspěvekod norg » 12 years ago

add packet loss: na 1S10 jsem se stim take setkal, pricinou byl nekvalitni konektor (cinska vyroba), u nich je nutné pri krimpovani nemackat kleste na max
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 12 years ago

norg píše:add packet loss: na 1S10 jsem se stim take setkal, pricinou byl nekvalitni konektor (cinska vyroba), u nich je nutné pri krimpovani nemackat kleste na max

Jak jsem psal na začátku, taky jsem to řešil a rozhodně to nebylo konektorem. 1S10 běžela bez problémů několik měsíců a pak bez příčiny nepřenášela na ethernet nic. Ten samí kabel s těmi samými konektory v druhém portu běžel nahned.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

PL se nám u 1S10 objevuje běžně při datovém toku >100Mbps
0 x

whef

Příspěvekod whef » 12 years ago

Radek Úlehla píše:PL se nám u 1S10 objevuje běžně při datovém toku >100Mbps

Ahoj Radku, můžeš napsat info co používáte vy za rádia, předpokládám alcu a taky nějaké orcavy ?
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Orcave - 36 jednotek
Alcoma - cca 50 jednotek (neustále se to hýbe)
Ceragon - 6 jednotek
Summit - 6 jednotek
Gigabeam - 8 jednotek
E-Band - 4 jednotky
SVM - 12 jednotek
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

dvornim dodavatelem je alcoma ? neplanujes nejake Racomy ? popr. co te tahne k Alcome...cekal bych sjednocenou znacku ne takovy mixmašch :)
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

SVM - akvizice
Summit - akvizice
E-Band - nebylo nic jiného, funguje
Gigabeam ... špatná volba, ale nebylo z čeho vybírat
Ceragon - nebylo v té době nic jiného, funguje
Orcave - hodně drahé rozhodnutí
Alcoma - funguje

Spousta lokalit je na optice a připojují se další, takže touha po spojích klesá.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Alcoma - ano, dvorní dodavatel.
Racom - ne, nemá optické rozhraní, nezajímá mě to.

Jinak Orcave cca 78% poruchovost spojů jako celku (KO eth, deska,...). Nepočítám do toho samovolnou ztrátu konfigurace, ztrátu licence, zatuhnutí apod. protože nevím, jestli je to vada nebo vlastnost.
Vlastnosti při přenosu m-castu jsou lidově řečeno na blití, stejně tak jako funkčnost při toku >100Mbps.

Pro hnidpichy ... ano mám v kanceláři vlajku Alcomy, kterou jsem si nechal vyrobit jako hec na vlastní žádost, díky konferenci IPV, kde jsme byli označeny za vlajkonoše.

EDIT:
S Alcomou nemáme jen kladné zkušenosti, bylo období, kdy jsem neměl na Jakuba R. úplně dobrý názor, díky technologii E-Band. Bylo v tom zapleteno ale více lidí, nejen z Alcomy. Po čase jak člověk poznává další a další informace a lidi blíže, tak občas zjistí, že pár věcí bylo trochu jinak a pravda se nalézala někde uprostřed. Pak zjistíte, že ze spousty lidí, kteří Vám podávají ruku s úsměvem, je vám zle.
Naposledy upravil(a) Radek Úlehla dne 24 Sep 2013 22:16, celkem upraveno 1 x.
0 x

whef

Takže kupujete už jen Alcomy ? A máte nějaké poruchy ? Proč je nutný optický port ? u nás byl vývoj ATH, Racom, teď uvažuju o alcomě, i když i Racom má něco do sebe, ale ve srovnání s řadou MP600 se nevyplatí. Nevím kolik je u alcomy příplatek za optiku, standartně ji má asi jen co vím 80 Ghz spoj co ? Jinak takovej novej Ceragon IP 20 C FOD je podle mne špica, ale ty starý ceragony, je jasný že ta spotřeba nic moc, i když spolehlivost velká.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Protože rádia připojujeme optikou až do serverovny, ať jsou kdekoliv ve městě. Příplatek je 5 tis. za jednotku.
Poruchy, které byly, se objevily hned při instalaci - AL80GE - skřípnutý kablík v ODU, AL32F - výměna modemu. V létě jedna MP200, ale tam byl problém v trochu něčem jiném - osazeno naše SFP.

Ceragon vypadá zajímavě, ale nebyla zatím možnost si to ošahat. A ta licenční politika je zvláštní, měl jsem pocit, že si musím koupit licenci i na přečtení nabídky.
0 x

whef

JJ ideální řešení optikou až do serverovny, tak já teď makám božel na takové hobby malé siti, to co nabízíte vy je good, jste taky jeden z největších isp na moravě ne ? když nepočítám metropolitní netbox atd. No, ale to nemá smysl tu probírat. Díky za info, ať se daří :)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

To si mě asi trochu s někým pleteš ... na Moravě mají internet? :D
0 x

whef

JJ Nepletu, ale nevím proč jsem si dal do škatulky moravu a nie Žatec a Chomutov :)
0 x

klobasanet

Příspěvekod klobasanet » 12 years ago

Radek Úlehla píše:To si mě asi trochu s někým pleteš ... na Moravě mají internet? :D

:D:D:D:D:D:D:D
0 x