❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti 24 GHz
Re: Ubiquiti 24 GHz
Takže můžeme počítat, s tím, že nás tu budete "trestat" spamováním do nekonečna? A když už jste u toho zarušení, tak nějak nevím o čem je řeč. Když totiž jen malinko odchýlíte směr AF, je signál ten tam. Pokud bych tím chtěl opravdu někoho zarušit, musel bych mu přímo "svítit" do jeho antény, a nebo, by musela být v těsné blízkosti. Ale pokud ta jeho anténa nebude směřovat na tu mou, bude možnost zarušení naprosto minimální. Už z principu oné frekvence, není možné bůhví jaké šíření do stran. To není pětka a už vůbec ne sektorka. Domnívám se, že Vaše obavy ohledně tohoto zařízení jsou naprosto přehnané a ani omylem si nemyslím, že by i toto zařízení mohlo pásmo zničit tak, jak je to v té pětce, tolik jich tu zase instalovaných nebude. I toto trochu přeháníte. Přiznejte se, je to prostě a jednoduše averze.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
ne ne, kaslu na to tema, protoze psat sem je jak hazet hrach na zed
proste rozumny a uvedomely uzivatel pochopi ... zbytek hold nema cenu resit, ja si porad rikam, ze co jsme to za zem, delat ispika chce kazdy a pak to takhle v lufte vypada ... no nic, zdrzim se tedy dalsich komentaru, se v te 24ce treba pozabijejte ja tech par spoju co tam mame zahodim a je pokoj 

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Viktore kdyz nefunguje osveta na petce myslis ze tady zafunguje??? Nekterejm lidem je jedno jaka je to frekvence budou porad stejny prasata

0 x
- midnight_man
Jarin píše:Takže můžeme počítat, s tím, že nás tu budete "trestat" spamováním do nekonečna? A když už jste u toho zarušení, tak nějak nevím o čem je řeč. Když totiž jen malinko odchýlíte směr AF, je signál ten tam. Pokud bych tím chtěl opravdu někoho zarušit, musel bych mu přímo "svítit" do jeho antény, a nebo, by musela být v těsné blízkosti. Ale pokud ta jeho anténa nebude směřovat na tu mou, bude možnost zarušení naprosto minimální. Už z principu oné frekvence, není možné bůhví jaké šíření do stran. To není pětka a už vůbec ne sektorka. Domnívám se, že Vaše obavy ohledně tohoto zařízení jsou naprosto přehnané a ani omylem si nemyslím, že by i toto zařízení mohlo pásmo zničit tak, jak je to v té pětce, tolik jich tu zase instalovaných nebude. I toto trochu přeháníte. Přiznejte se, je to prostě a jednoduše averze.
Nemas celkom pravdu, tak ako je 24ka viac smerova o to su tie radia citlivejsie na rusenie. Akekovek aj minimalne rusenie dokaze poriadne zakyvat s radiom. Nezabudajme na to, že v mestach su odberne miesta z optiky plne kadejakeho HW a vacsinou je tam aj 5-6 firiem. Je rozdiel ci si tam date 3x AF ktore duplicitne na kazdy smer vyzere cele pasmo, alebo nejake ine pojitko ktore na kazdy smer bude pouzivat inu cast pasma. Mimo mesta si s tym robte co chcete, tam nikomu nic vadit nebude.
0 x
Máme 3 jednotky AF24 na jednom stožáru a no problem
Všechny tři valej naplno, bez problémů . . .

0 x
Sice nám tam nevalí přes 500Mbit ale je to 250Mbit reálného toku. Což je cca 26tis p/s. AF si s tím hraje. Spíš má problém PCčko to uroutovat. Chvílemi leze k 70%
Jedná se o lokalitu kde jsou 2 AF vedle sebe
Jedná se o lokalitu kde jsou 2 AF vedle sebe
- Přílohy
-
- airfiber.jpg (244.92 KiB) Zobrazeno 2937 x
0 x
popiš mi co je vedle sebe. díky.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:popiš mi co je vedle sebe. díky.
- Přílohy
-
- Bez názvu.jpg (152.35 KiB) Zobrazeno 2937 x
0 x
aha, já myslel vedle sebe jako téměř souběžným směrem.
To vůbec nepoužíváš výložníky? To se ti museji pěkně prohýbat třmeny na AFku pokud to má nějak držet a asi se ti pěkně blbě poleze na příhradu mezi těmi anténami. To je docela šílený uchycovat AFko na 42(48) trubku.
To vůbec nepoužíváš výložníky? To se ti museji pěkně prohýbat třmeny na AFku pokud to má nějak držet a asi se ti pěkně blbě poleze na příhradu mezi těmi anténami. To je docela šílený uchycovat AFko na 42(48) trubku.
0 x
Nemas celkom pravdu, tak ako je 24ka viac smerova o to su tie radia citlivejsie na rusenie. Akekovek aj minimalne rusenie dokaze poriadne zakyvat s radiom. Nezabudajme na to, že v mestach su odberne miesta z optiky plne kadejakeho HW a vacsinou je tam aj 5-6 firiem. Je rozdiel ci si tam date 3x AF ktore duplicitne na kazdy smer vyzere cele pasmo, alebo nejake ine pojitko ktore na kazdy smer bude pouzivat inu cast pasma. Mimo mesta si s tym robte co chcete, tam nikomu nic vadit nebude.[/quote]
Tak je samozřejmě jasné, že tam kde je hafo 24 rádií v blízkosti, to možná vhodné nebude. Město, jaké? To je také podstatný rozdíl, já to mám ve městě s 25 000 obyvateli. Takže malé město. Předpoklad, že v mém přímém směru bude nějaká 24ka, rovná se prakticky nule. Nicméně, podle zkušenosti, které jsem s tím doposud získal, stačí jen nepatrný odklon a ztrácí to zcela spojení. Tudíž, je zřejmé, že antény v tomto frekvenčním pásmu musí být velmi směrové a jakákoli drobná odchylka a jde to radikálně dolů. Nevím tedy, co by to muselo být za šit anténu, kdyby to chytala někde z boku. A byť to zabírá celých 100MHz, tak jen z nosné na 24GHz a velmi, velmi úzce směrované.
Já to vidím asi tak. Na pole je vhodný traktor a na dálnici Octávka a nebo ještě lépe nějaké to BMW. A my se tady v podstatě hádáme, že BMW je lepší než Octávka. Ano je, ale mnohým stačí ta Octávka a ještě jiným stačí na to pole ten traktor. Já vůbec nepochybuji o tom, že jsou jiná a daleko kvalitnější rádia, ale v té cenové kategorii bych podobné a lepší, sháněl docela problematicky. A co se týče použití, tak to v podstatě platí pro všechna rádia, kterýmkoliv odstřelím za určitých podmínek, jiné rádio na stejné frekvenci. V desítkách se to řeší zcela běžně mnoho let, takže žádný objev ameriky se ani tady nekoná. A pak, náchylní ke zkoušení AFka budou zřejmě více ISPíci do tisíce klientů, přece jen jde o peníze. Divil bych se tedy, že by se to masově snažil nasazovat nějaký ISP s desetitisíci a více klienty, to by už asi možná mohl být trochu problém. Častěji ale bude takové zařízení přenášet spíše konektivitu pro klienty na 5tce na konci spoje s AF u těch menších ISPíků, kde už se zkrátka musela ta 5tková páteř něčím nahradit.
Tak je samozřejmě jasné, že tam kde je hafo 24 rádií v blízkosti, to možná vhodné nebude. Město, jaké? To je také podstatný rozdíl, já to mám ve městě s 25 000 obyvateli. Takže malé město. Předpoklad, že v mém přímém směru bude nějaká 24ka, rovná se prakticky nule. Nicméně, podle zkušenosti, které jsem s tím doposud získal, stačí jen nepatrný odklon a ztrácí to zcela spojení. Tudíž, je zřejmé, že antény v tomto frekvenčním pásmu musí být velmi směrové a jakákoli drobná odchylka a jde to radikálně dolů. Nevím tedy, co by to muselo být za šit anténu, kdyby to chytala někde z boku. A byť to zabírá celých 100MHz, tak jen z nosné na 24GHz a velmi, velmi úzce směrované.
Já to vidím asi tak. Na pole je vhodný traktor a na dálnici Octávka a nebo ještě lépe nějaké to BMW. A my se tady v podstatě hádáme, že BMW je lepší než Octávka. Ano je, ale mnohým stačí ta Octávka a ještě jiným stačí na to pole ten traktor. Já vůbec nepochybuji o tom, že jsou jiná a daleko kvalitnější rádia, ale v té cenové kategorii bych podobné a lepší, sháněl docela problematicky. A co se týče použití, tak to v podstatě platí pro všechna rádia, kterýmkoliv odstřelím za určitých podmínek, jiné rádio na stejné frekvenci. V desítkách se to řeší zcela běžně mnoho let, takže žádný objev ameriky se ani tady nekoná. A pak, náchylní ke zkoušení AFka budou zřejmě více ISPíci do tisíce klientů, přece jen jde o peníze. Divil bych se tedy, že by se to masově snažil nasazovat nějaký ISP s desetitisíci a více klienty, to by už asi možná mohl být trochu problém. Častěji ale bude takové zařízení přenášet spíše konektivitu pro klienty na 5tce na konci spoje s AF u těch menších ISPíků, kde už se zkrátka musela ta 5tková páteř něčím nahradit.
0 x
hapi píše:aha, já myslel vedle sebe jako téměř souběžným směrem. To vůbec nepoužíváš výložníky?
Já to nemontoval. Aspoň se to nehýbe ani při vichřici. A na příhradu se vždycky nějak vyškrábeš když musíš

0 x
-
Viktor Novotný píše:ne ne, kaslu na to tema, protoze psat sem je jak hazet hrach na zedproste rozumny a uvedomely uzivatel pochopi ... zbytek hold nema cenu resit, ja si porad rikam, ze co jsme to za zem, delat ispika chce kazdy a pak to takhle v lufte vypada ... no nic, zdrzim se tedy dalsich komentaru, se v te 24ce treba pozabijejte ja tech par spoju co tam mame zahodim a je pokoj
Dobrý den pane Novotný to by jsme museli začít tím, že by nesměl být Mikrotik. Nástupem Mikrotiku se řady linuxářů rozšířili o řady bridžujících klikačů. Neříkám, že na MK někteří mají sítě špatně, ale troufám si tvrdit, že pokud by nebyl Mikrotik tak tu není minimálně 50% sítí které tu jsou a bohužel ruku na srdce kolik lidí se trápí s tím, že Mikrotik lze nastavit jinak než jen jako spojku dvou rour jedné ze vzduchu a druhou do kabelu například. Při těchto znalostech je pak hrůza co je 5 GHz a pokud se takovémuto ISPíkovy povede nastavit 1 MK tak už si myslí, že může obsluhovat raketoplány. Bohužel. Jedna zkušenost nahlásil mne jeden ISPík na ČTÚ, že prý používáme ziskové praboly takže nutně přepalujeme. Přišla kontrola a zjistila, že je vše, až na jednu věc OK. Měli jsme jednu kartu byla vadná při nastavování neregovala na jakékoliv nastavení výkonu nebo nevýkonu svítila na plno a data přenášela. Takže se šáhlo vyměnila se a kontrola nás pořešila domluvou. ISPík byl na místě a kontrola jej pak vzala také. Bohužel i s dalšími ISPíky v okolí takže jsme poslouchali nadávky a směřovali konkurenci na tohoto ISPíka. zaslechl jsem, že pokuta byla větší naměřili mu většinu AP v Indoor kmitočty nasmažené na plno v 10GHz údajně měl mít nastaven plný výkon na SD je to testovací režim. takže pokud zde bude takováto konkurence budeto ve vzduchu jak to je k neprospěchu nás kdo se snažíme být slušní.
0 x
to by mě zajímalo čemu mikrotik dopomohl. Já si všimnu jenom toho že když přišlo ubnt tak se 5GHz totálně obrátila na ruby
a řekněme si na rovinu, ubnt je asi tak snadný a schopný pro většinu lidí jako ovislink na 5GHz takže nějak nevidim důvod to házet na mikrotiky. Pravej důvod je ten že všechny platformy šli cenově dolu a to sakra velkým tempem v čele s ubnt.

0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Také úplně nechápu, jak souvisí znalost linuxu, se znalostí mikrovlnných technologií. Znám lidi, co rozumí linuxu, znám lidi, co rozumí rádiům, ale snad žádné, kteří obojímu (bavíme-li se na profesionální úrovni). To je jako říci, abych byl dobrý řidič, musím být dobrý mechanik.
0 x
-
Tak to bych si typla, že zvládáte "hapi, Radek a asi i další" jak Linuxové věci i Mikrotik a prostě vám to nepřijde nenormální. Pokud byl pouze Linux cca do roku 2005 tak jen na Praze 9 nás bylo dohormady syn pan Filip, Pan Doležal cznet, Jablonka, Jarov o.s., újezd.net a Spolnet snad 5G Sys. Na Praze 10 to bylo podobné jen s O.S. HMNet navíc. Sítě používali Linuxové řešení u pana Filipa to byl CzelaDebian šel dávat na platformu WRAP i na klasické PC. "Jenže toto vyžadovalo nějaké znalosti" tedy tvrdím, že spousta ISPíků vznikla pouze díky Mikrotiku, protože naklikají něco málo do MK a jedou to, že stroj využijí na méně než 50% jeho skutečných možností je holou pravdou na smůlu klientů. Vezměte si jen takovou hloupost jako nastavit IP adresaci v MK a pod linuxem. V linuxu musíte dopsat vše od networků po broadcast v MK pouze dopíšete network a MK vše doplní. QoS? V linuxu možné pouze nastavením pravidel do FW a milion řádek v MK to obstojí na Simple Queue ještě hůře do DHCP jen napsat rychlost, když netuším co nastavit do FW a QoS. Někteří takovýto provozovatelé netuší co je OSPF, dynamické routování, propagace více rozsahů společně například veřejné Ip s neveřejnýma, routování více area v síti. dostalo se nám pár takovýchto zařízení do ruky a divili jsme se že to tak jde. Stalo se i že jeden z konkurentů měl default MK na přístup tak se pan Filip podíval.
Tím celým chci říci jak píši výše "Jenže toto vyžadovalo nějaké znalosti" takže dokud byl hlavně linux, sítě stavěli lidé s nějakou odborností nebo znalostí. Nástupem MK do tohoto přibylo spousta těch co již takto odborně nebyli vybaveni, neříkám všichni, ale je jich bohužel jak zjišťuji dost. Pamatuji jak s MK okamžitě všichni rozjeli kanály které se nesměli mnoho dokupovalo za drahé peníze Custom freqency "i4wifi" a pálili to kde šlo takže Hapi nesváděl bych to na ubikviki
Pak přišlo ubikviki a dorazilo se jen něco málo z toho co zbylo, ale dá se říci, že nástupem ubikviki cca 2006 se již nijak zasviněný éter již nijak nepokazil. Tuto etapu jsme naštěstí minuli a s Ubikviki jsme se potkali, až v roce 2009 kdy jsme jej nasadili tam kde nestačila kapacita MK. Jinak s ubikviki jsme tím vyřešili dost potíží a tak u nás MK pouze řídí provoz, na velkých páteřích to obstarává LInux. Takže ti co prasili na MK tak prasí i na 5GHz s ubikviki nebo i na 10 GHz a dalších kmitočtech. Zařízení bez hesel otevřená AP kde na sebe v klidu prásknou, že pálí přes, to je kolorit dnešních dnů.
Jinak není problém u firmy která tvrdí jak je profi a byla tu s námi celkem dlouho vidět AF nasazený na cca 4 km. Aby byl AF legálně tak nejde nasadit přes 3 km aspoň ten jeden náš co jsme si koupili na testování. Zkusili jsme jej na spoji na 10 km to se vůbec nevidělo, pak na 5,5 km a museli jsme ho dát na maximum, aby se vůbec propojil, poté jsme jej přesunuly tam kde jsme jej potřebovali dát na 2,2 km dlouhý skok a celkem dobrý. Pro ty co nadávají na AF my jsme za něj byli rádi nechtěli jsme na plném POPu kde dál jdeme na 5 GHz lézt do 10 a 11 GHz kolegům. Za to jsem byla po zásluze potrestána tím, že přišel další poskytovatel přes doložku 2 poskytovatelů provozujících 10 a 11 GHz + nás doložku máme také o souhlasu s novým provozovatelem se nikdo neptal a poskytovatel začal montovat. Měli jsme několik telefonů na téma: Vy jste nám dali na stožárvaše antény tím se na ně přišlo BD se k věci bohužel postavilo tak, že nelíbí tak jděte 5GHz kontrola co měsíc používání kmitočtů kdekoliv mimo pásmo je běžné. Co je však šílené, žejsem se dozvěděla, že majitel této firmy má snad učit na jedné Pražské VŠ informatiku no a včíl mluvte.
Tím celým chci říci jak píši výše "Jenže toto vyžadovalo nějaké znalosti" takže dokud byl hlavně linux, sítě stavěli lidé s nějakou odborností nebo znalostí. Nástupem MK do tohoto přibylo spousta těch co již takto odborně nebyli vybaveni, neříkám všichni, ale je jich bohužel jak zjišťuji dost. Pamatuji jak s MK okamžitě všichni rozjeli kanály které se nesměli mnoho dokupovalo za drahé peníze Custom freqency "i4wifi" a pálili to kde šlo takže Hapi nesváděl bych to na ubikviki

Jinak není problém u firmy která tvrdí jak je profi a byla tu s námi celkem dlouho vidět AF nasazený na cca 4 km. Aby byl AF legálně tak nejde nasadit přes 3 km aspoň ten jeden náš co jsme si koupili na testování. Zkusili jsme jej na spoji na 10 km to se vůbec nevidělo, pak na 5,5 km a museli jsme ho dát na maximum, aby se vůbec propojil, poté jsme jej přesunuly tam kde jsme jej potřebovali dát na 2,2 km dlouhý skok a celkem dobrý. Pro ty co nadávají na AF my jsme za něj byli rádi nechtěli jsme na plném POPu kde dál jdeme na 5 GHz lézt do 10 a 11 GHz kolegům. Za to jsem byla po zásluze potrestána tím, že přišel další poskytovatel přes doložku 2 poskytovatelů provozujících 10 a 11 GHz + nás doložku máme také o souhlasu s novým provozovatelem se nikdo neptal a poskytovatel začal montovat. Měli jsme několik telefonů na téma: Vy jste nám dali na stožárvaše antény tím se na ně přišlo BD se k věci bohužel postavilo tak, že nelíbí tak jděte 5GHz kontrola co měsíc používání kmitočtů kdekoliv mimo pásmo je běžné. Co je však šílené, žejsem se dozvěděla, že majitel této firmy má snad učit na jedné Pražské VŠ informatiku no a včíl mluvte.
0 x