❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti 24 GHz
Re: Ubiquiti 24 GHz
S tím cenovým pohybem máte pravdu, ještě by to trvalo, než by šly ceny podobným směrem, kdyby AFko nepřišlo. Samozřejmě, svět nespasí, ale mnohým vyhovovat bude. Já i na těch 2450m pozoruji asi jen 3-5 dBi útlum za opravdu silného deště, což je docela dobré a kapacita spoje vůbec neklesne z maxima 773/774. Sám jsem zvědavý na sněžení, ale tady u nás to asi nebude nijak tragické. Zkoušel jsem i nějaké testy, ale na druhé straně mám za GB switchem kromě klientů v budově, jen RB433. Ten můžu testem i zahltit, ale spoj nic nepozná, na jiné zařízení za tím switchem je stále ping 0. Používáte už nejnovější firmware? Já dosud zůstávám na v1.5-RC2.18367 a říkám si, když to běží, proč to měnit.
0 x
nám to jednou padlo na 200Mbit za deště ale to nebylo vidět na 50m jak pršelo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Verim tomu, ze je otazka casu ze pribudne moznost vybrat si sirku kanala...cize bude to k spektru setrnejsie, taktiez ma prist obdoba ATPC...nehovoriac o tom, ci nepride uplne novy spoj....jednak s kvalitnejsou konstrukciou a taktiez pre ine frekvencie....
Ale vy si aj tak najdete vzdy nieco proti....
ALCOMA FAN PAGE....
Ale vy si aj tak najdete vzdy nieco proti....
ALCOMA FAN PAGE....
0 x
Jarin píše: Používáte už nejnovější firmware? Já dosud zůstávám na v1.5-RC2.18367 a říkám si, když to běží, proč to měnit.
1.5RC2 je stejný jako final. Jenom se změnil název, žádná změna nepřibyla.
My na jednom z prvních spojů jedem ještě na nějaké 1.1RCněco. Paradoxně to je ten nejvytíženější spoj z našich AF. Večer sem hodím aktuální trafic + ping
0 x
-
je nejaky zadrhel pri upgrade z 1.1.1 na 1.5? Uz jde po SNMP vycitat RX signal apod?
0 x
Jarin píše:AFko jsem také koupil a jsem s ním pro mé potřeby nadmíru spokojen. A rád bych se něco o něm dověděl i od jiných uživatelů, jaké mají zkušenosti a td. Jenže, co se děje tady v této sekci, to už opravdu nemá obdoby, to už hraničí s něčí paranoiou. Vzpamatujte se, chováte se už opravdu jako malí kluci. Poprosil bych tedy správce ISP fóra, aby tomu konečně učinil přítrž. Celá tato sekce je zaplevelena diskuzí, proč AFko ano a proč AFko ne, vytvořte si už laskavě na toto téma samostatnou sekci a tam o tom plkejte, ale tady to už konečně nechte být. Mohu o to poprosit? Je to opravdu tak těžké?
Ale tato diskuse nemá být zaměřená na zkušenosti s AFkem...
vlákno bylo založeno dávno v době kdy ubnt koketovalo vztoupit do pásma 24GHz, take je nadpis Ubiquiti 24 GHz nikoli AF24.
nejlepší by bylo založit vlákno do skupiny UBNT, kam chodí jen většina UBNT userů a bylo by. to že je vlákno v této kategorii je dáno tím, že se očekává diskuse o všem co má společného s 24GHz a UBNT. (témata: cena, využití spektra, funkčnost, reálné nasazení?.. atd)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
A není toto vlákno "Ubiquiti 24 GHz". Ubiquiti, nevidím ani náznak v názvu vlákna, že je to třeba o Alcomě, tak se toho prosím tržte. Ještě jednou, velmi Vás o to prosím.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
pravda neni to o alcome, neni to ani o ceragonu ani snad o ericssonu .. ale, kdyz zde zminim, ze spoj AF24 dela neco spatne a uvedu jak to ma byt sparvne a napisu nazev vyrobce kde je to spravne implementovano, je to hned spatne ? to mam snad jak v TV rikat "jeden nejmenovany vyrobce, pripadne X nejmenovanych vyrobcu ... to dela takto protoze ... bla bla ... " ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
Kliid viktore jarin je tu za 14 dnu tejden (myslim poctem prispevku) a ty starej pardal se od nej nechas takhel kejvat
podivej jak to bylo s vlaknem o pbm10 .... podobne slozeni vlakna, pdobne kriceni do tmy a dnes po tom ani pes nestekne ...

0 x
myslíš? starnet vedle nás postavil 3 kousky PB M10 tak ti teda nevim.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
no když už jsme u té PBM10 zajímalo by mě jak se k tomu postaví MP600 na 10G, p. Tůma na předášcep ovídal že ty nové mody by to měly překřičet jako nic, myslím že by to byl dobrý trest pro všechny UBNTáře 

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Nizsi modulace si s TDDckem poradi lepe, protoze nejsou tak narocne na pomer signal/sum. Vyssi jen tezko. Zvlast kdyz to PBMko pojede polarizaci +/-45° a Alcoma V/H. Takze 1024QAM na 10GHz spolecne s PBMkem za zady jen velmi tezko, nebo na velmi kratkou vzdalenost, kde se projevi dostatecny odstup mezi rusicim a uzitecnym signalem.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
rado3105 píše: Viete mi odpovedat na danu otazku? Co by ste vybrali Vy ako jedinec zo skupiny 2. Dualnstreme, af24 alebo co odporucite na spoj kde chcem stabilne 80/40mbit/s. Bez predsudkov voci znackam, poprosim. resp. tvrdite ze je lepsia volba 5ghz aj s pouzitim 40mhz kanala? Pricom sa vyskytuje spoj v silno zarusenej oblasti, kde je daslich asi 60 5ghz vysielacov....
Bingo. Ja bych u 5G klidne zustal, paklize je tam potreba jen prenosova kapacita viz vyse. Proc:
1) na 5GHz je utlum rozptylem na destovych objektech zanedbatelny, takze v porovnani s 10 nebo 24G odpada potreba urovnovych rezerv na pokryti utlumu vody pro definovany rain rate (u nas 32mm/h)
2) pouzitim vhodnych anten lze celkem slusne eliminovat problem s rusenim, ale je treba zapomenout na typicke placacky na mouchy dodavane jako soucast zarizeni = neni to levne
A pokud ma nekdo problem s tim, ze na 5G tech 80Mbit na TDD-cku neudela, tak tvrdim, ze uplne stejny problem bude mit s PBM10 na 10GHz, nebot se z pohledu chipsetu jedna o totez. Jen VF cast se lisi pracovnim kmitoctem.
Jinak pokud je treba stabilne 80Mb (cti 80Mb obema smery = full duplex) tak vyhovi treba AL10 MP91, nebo RAY10. Ale Alcoma umi i 5GHz verzi. Jeden takovej spoj uz nam pres rok bezi v siti bez problemu a pres ruseni od UBNT. Levnejsi nez UBNT to neni, naopak. Ale funguje to podstatne lip.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Pane Novotný, já nemám vůbec nic proti tomu, když nám sdělíte, že je něco špatně a zvláště když to bude nějaká nová informace k věci. Já mám ale pocit, že už se to tady mnohokrát napsalo a stále se to opakuje dokola a dokola. Není to už i Vám trochu trapné? Já nechci nikoho urážet, ale také se nepotřebuji prohrabávat neustále opakujícími se informacemi, které vlastně ani nepotřebuji, jen abych se dostal k něčemu užitečnému, týkajícího se zařízení od Ubiquiti. Pro Vás je to špatné zařízení, dobře, já to respektuji, stejně jako jiní a to si smyslím, že stačilo. Bez urážky.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
takhle ne, me je tohle konkretni zarizeni u zadnice
jde me jen o vseobecny fakt, o ktery tady ostatne jde i vsem rozumnym diskutujicim a tedy proc nam ma par jedincu za ucelem sveho osobniho prospechu, znicit ne jedno pasmo, ktere mohlo slouzit mnoho dalsich let ??
uvedu priklad : budu li vedet, ze se deje neco spatneho at uz v jakem koli oboru, mam mlcet jen proto, ze nejaka urcita skupina lidi toto spatne chovani schvaluje ?

uvedu priklad : budu li vedet, ze se deje neco spatneho at uz v jakem koli oboru, mam mlcet jen proto, ze nejaka urcita skupina lidi toto spatne chovani schvaluje ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education