❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

IPv6 a link-local spojovačka

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Rudolf Dvořák
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

IPv6 a link-local spojovačka

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 11 years ago

Pěkný večer,
omlouvám se všem co vědí automaticky jak to má být, ale já to nevím, tak mě nějak prosím nasměrujte.

Dostal jsem od ISP (adresa není úplná) 2001:b80::/60 a předává mi ji na link-local adresu fea0::2/64.
Brána ISP je fea0::1/64.

Tak jsem na LAN port routeru přidal adresu 2001:b80::/64, potom jsem přidal routu ::/0 na fea0::1%uplink a hlasi se jako reachable.
Ale když chci dát fea0::2/64 jako adresu na wan port tak mi to router nedovolí s hláškou

Kód: Vybrat vše

failure: can not add link local address

jinak momentálně je na routeru ROSv5.18

Díky

R.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Omezení ROSu, nedovoluje nastavit přímo link local adresu (včetně ROS6.4). Což je v principu špatně, protože ruční zadání je zcela korektní mechanismus (a holému linuxu nedělá problém).

Je třeba do nich štouchat, ať to napraví, protože linux to umí (ip -6 address add fe80::1/10 scope link dev X), Cisco to umí (ipv6 address fe80::1 link-local), ..., tak není důvod, aby i RouterOS šel proti proudu doby, když se manuálně konfigurované link local adresy objevují houfně.
To je podobné, jako maska /127, ta také v ROS dlouho nefugnovala. Ta se také používá často na spojovák mezi subjekty, když jsou použity globální adresy a BGP. Trochu brblání a v šestkové řadě to už je...
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Teda ty jejich odpovědi mě někdy serou do nepříčetnosti. To je jako kdyby mi řekl ať se za to modlím :D

Hello,

Thank you for suggestion, we will consider adding this feature in the future
versions.

Regards,
Maris

09/16/2013 20:09 - dvorak.ruda@d-sys.cz wrote:

> ========== Sent from mikrotik.com by uid: dvorak.ruda ==========
>
> I tried to: manually assign IPv6 link-local address and i have error when it is
> not possible. It\\\'s problem for me and our customers, because ISPs give us
> blocks of address on link-local subnets.
>
> I tried it on Cisco for example and there is working OK.
>
> Could you fix it or explain me, why is this happend?
>
> Thank you
>
> Rudolf Dvorak, Czech Republic
>
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 11 years ago

Ber to pozitivně - aspoň ti odpověděli.
Když jksm na stjené téma brblal na ně já, tak se ani nenamáhali odpovědět. :-(

Nu, měl by do nich tka za měsíc štouchnout další a opakování je matka moudrosti...

EDIT: Pánům z Mk se pmlouvám, přeci jen odpověděli (se to v té tuně dohadování o bugách i snadno ztratí):

thank you for your suggestions, we will add this to our feature list, and it will
be implemented in future RouterOS releases.
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

gj tobě psali že "will" takže to přidaj, mě psali "consider" takže jako napsali možná :D
0 x