Prvně ještě k první odpovědi. Také souhlas, že dělat dneska DNS forwarder z ROSu pro klienty je nerozum. DNSSEC se šíří a jak strčím do cesty Mikrotik, tak je to v háji. To je lepší, když už pro klienty dělám rekurzivní resolver, který jim propaguji, že si ho mají nastavit do komplů, tak vzít na to malej linux, do něj bind nebo unbound a nastavit ho jako (validující) DNSSEC resolver.
Protože kdo používá nějaké DNSSEC validátory v prohlížeci (naštestí celkem málo, ale CZ.NIC propaguje zuřivě), tak to pak řve, že je všechno blbě nebo nezabezpečeno. A pokud používá i DANE, tak s tím se to často celé nějak podovně sesype (imho chyba na straně DANE validátorů, jak nejede DNSSEC vrstva OK, už nemají se o nic snažit dál).
hapi píše:Spíš sem to myslel hodit router do housingu kde dávaji 10Gbit a prohnat to nim a pak až na uplinka ke mě kde už je drhlo o poznání menší.
Znám pár ISPíků, co fungují tak, že mají koupenu koneklivitu i s bloky IP v housingu, tam mají strčen 1U placku jako router a tunelem to odtamtud posílají do své sítě, kdy od uplinku v cílovém městě využívají jen jednu IP pro tunel do housingu. Pokud v housingu mám gigabit a víc, do své sítě pár set Mbps tunelem, pak co píšeš je pro ně ideál, pokud to ta placka ustojí, dokáži zaházet bordel, tak celkem vydrží.
Ale ber klasického ISP - mám konektivitu jen přímo od svého uplinka i s pár Céčky z jeho AS, teď přijde flood... To chceš začít hledat hausing, kam dám placku, ukecávat uplinka, ať u sebe rovnou mé IPčka pošle tunelem do toho hausingu, tam si to profiltruji a pošlu zpět? To ti poděkuje, bordel sítí mu půjde cca 2x, užitečný provoz i 3x. To už raději říci, ať to filtruje sám nebo filtrašku si přineseš k němu.
Kdo je velký s vlástním AS, kde se dá snadno obrátit tok na cílové IP pomocí BGP, tak pro toho jsou zmíněné fitrační služby na vyžádání, ať nemusím filtrovat vše sám a držet na to železo. Ale je pravfa, že ty se hodí hlavně pro service providery, než klasického ISP. Řada jich umí až L7 filtraci, takže spojení propouští k tobě až když dojde k ověření, že spojení se navauje obousměrně a ne jen třeba flood SYNCů atd...