❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nefunkční VOIP po instalaci RB2011

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
MiDo

Nefunkční VOIP po instalaci RB2011

Příspěvekod MiDo » 12 years ago

Zdravím,

nahradil jsem původní "hloupý" TP-link Mikrotikem RB2011, ale stále nejsem schopen rozejít VOIP bránu. Tušíte někdo kde může být problém?
Já si myslím, že to bude asi souviset se směrováním portů 5060 5061, ale nedaří se mi tyto nastavit tak, aby vše fungovalo jak má...

Díky za pomoc
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

nikdy sem nic nesmeroval, brana za 3 routery a vse OK...neuskodi info o VoIP OP,atd...malo informaci...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

MiDo

Právě proto to taky nechápu. Na minulém routeru jsem taky žádné nastavení nedělal a vše fungovalo. (funguje i teď když ho zkusím vrátit zpět)

VOIP operátor je Mikrotech, brána je Lynksys SPA2102
Na tom RB2011 mám jenom v NATu masquerade na interface pres ktere jsem pripojeny do internetu

Co mě ale hodně zaráží je, že mi ta brána nefunguje ani když na ni nastavím pevně adresu co mám od providera a zapojím ji místo routeru hned na "přívod"... Nechápu co s tím ten TP-link mohl dělat že to fungovalo...
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 12 years ago

Neuraž se, ale nezkoušel jsi na tom RB zapnout DHCP server? VoIP brány se kterými jsem dělal byly většinou nastavené jako DHCP klient, tebou popisovaným problémům by to odpovídalo. Jednoduchý pokus, prostě nad interfacem kam je připojený ten VoIP krám pusť DHCP, zapni to a sleduj co se ukáže v leases...
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

MiDo

Myghael píše:Neuraž se, ale nezkoušel jsi na tom RB zapnout DHCP server? VoIP brány se kterými jsem dělal byly většinou nastavené jako DHCP klient, tebou popisovaným problémům by to odpovídalo. Jednoduchý pokus, prostě nad interfacem kam je připojený ten VoIP krám pusť DHCP, zapni to a sleduj co se ukáže v leases...

Díky, ale tím to nebude - ten VoIP krám jak říkáš je v modu klient, ale DHCP server tam již mám a adresu mu přiřazuju na základě MAC (aby byla vždy stejná kvůli přístupu do případného nastavení). V leases tedy je, je i aktivní a pomocí té IP adresy se na něj i dostanu, takže tam asi problém nebude...
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 12 years ago

ve firewallu - service ports - dej disable sip 5060-5061.
Uz se to tu resilo nekolikrat.
0 x