❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10GHz MikroTik

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
disk

Re: 10GHz MikroTik

Příspěvekod disk » 12 years ago

Super, děkuji a rb951 je také na 10GHz, když bych chtěl více portů a jak je to s usazením na anténu.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

S osazením na anténu máš ten upravený odkaz na ty ftipné fotky ve třetím postu. Jinak thread je o brzké dostupnosti SXT nikoliv rb951.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 12 years ago

Do 10G Jirousu to asi nepujde osadit, respektive neslo by udelat resení ?
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 12 years ago

zajímalo by mě jaké to má přenosové parametry v reálu? latence? rychlost? pokud to jede na NV2 tak je to asi na páteře nepoužitelné... pokud to je FDX tak bych to bral...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

okoun píše:zajímalo by mě jaké to má přenosové parametry v reálu? latence? rychlost? pokud to jede na NV2 tak je to asi na páteře nepoužitelné... pokud to je FDX tak bych to bral...

S NV2 je 10 GHz na 150 Mbitech, s Nstreme na 125Mbitech a latecní do 1 ms do cca 80 procent zatižení. Zařízení je Simplex

hocimin1 píše:Do 10G Jirousu to asi nepujde osadit, respektive neslo by udelat resení ?

Zatím ne, ale spěje to k tomu.

disk píše:Super, děkuji a rb951 je také na 10GHz, když bych chtěl více portů a jak je to s usazením na anténu.

Ne, RB951G je na 10GHz zatím nepoužitelná

dagus píše:Bude se dělat něco ve stylu kovovém nebo jen tenhle plast (sxt)? Konstrukce 9Ghz mi přišla okey, ale tohle mi přijde jako úlet.

Určitě, ale kovová krabice nepůjde použít na staré antény, asi by to už zabralo celkem dost plochy a u 65cm antény by to vzalo cca 1-2dB

tom-tom píše:S tím bys měl vážně něco dělat. Tak roztříštěné informace jsem dlouho nikde neviděl. A ještě odkazy na google docs (mimochodem, které se mi bez loginu neukážou).
Bez urážky, ale z toho "blogu" jsem se vlastně nic konkrétního nedozvěděl.

Myslím, že to většině zákazníkům bez proxy funguje, ale něco s tím určitě uděláme :)

pcwifi píše:dosah s tou ci onou antenou ? ceny stejne jako u 9Ghz verze ? Potrebuji preklenout vice mensich tras...z velkeho bodu na bytove domy...rekneme do 1500metru. Ma to nejaky skener luftu, ci jak zaridim abych nevlezl do rany existujicimu 10G spoji beznych znacek (alcoma,summit,apod) ?

PW

Dosahy jsou dle fyziky. maximální výkon je 0 dBm, kalkulačku najdete například na stránkách Sumitu nebo Alcomy a pro plnou proupustnost potřebujete cca -70dBm. Uniky stačí do 10dB
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 12 years ago

Vypada to zajimave...asi jsem uplny trotl, ale ztracim se v tom povolenem vykonu a jeho vypoctu. Mam odlozenych nekolik 90/60 konwesu. Prosim nakopnete nekdo blbce. Na jakou vzdalenost se to da legalne pouzit ? Diky.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

ef

Příspěvekod ef » 12 years ago

Obrázek

Při anténách 60/90 a úniku 10 dB je to 9 km
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

patrik_ píše:Vypada to zajimave...asi jsem uplny trotl, ale ztracim se v tom povolenem vykonu a jeho vypoctu. Mam odlozenych nekolik 90/60 konwesu. Prosim nakopnete nekdo blbce. Na jakou vzdalenost se to da legalne pouzit ? Diky.

Bez úniku cca 20 km, s 10dB uniku 7km
0 x

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bohus » 12 years ago

A musi se taky u toho stale dokola ladit offset kdykoliv je zmena pocasi aby to jelo jako u 9GHz ? :)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Zdar,
tady se muzete podivat jak funguje Nstreme na AirBQ, třeba to přesvědčí i takové 0dborníky jako je HAPi nebo UF0. Je to spoj na výrobě, který se právě testuje pro expedici. Bohužel se mi nedaří dostat těch 180 Mbit jednim smerem, ale pouze 154 (mozna verzi ROS). Obema smery to souctove 180 da. Bohuzel na to nemam cas tak video je jenom minutove, ale vecer najdu nejaky lepsi soft a nahraju neco delsiho..
Takze proustnost 154 Mbit z toho 80 procent je cca 123 Mbit, latence 1 ms.. V zaveru jsem zkousel jeste 65 na 65 a tu 1 - 2 ms to davalo taky. Víc až budu mít trochu casu.

Video je tady.

https://plus.google.com/103173910590561848499/posts
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

njn... UDP
0 x
Jan Ptáček

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

jenze v realnem provozu se to bude chovat uplne jinak. Tyhle RFC xy, UDP apod testy maji pro vyrobce jednu vyhodu. Vyrobi vlacek packetu, pekne ve stejnych rozestupech a testovana trasa/zarizeni pak funguje jak vino. Problem je v tom, ze ja tu trasu/technologii nekupuju, abych na ni mohl testovat merici pristroje ale chci na ni mi realny datovy tok. Takze az tam bude mix packetu, mikrobursty apod, vysledek mereni bude IMHO jiny.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Klidně Vám to skřípnu mezi dva CCR routery.. To samé to bude na TCP, možná to bude rychlejší, protože v rámci ACK bude odesílání zpětného kanálu taktované pravidelně a to železo nebude muset počítat.
Co se týče microburstu a jiných událostí, které se na síti bezesporu dějí.. Nechci některým na víkend kazit radost, ale mezipaketové logice se Atheros věnuje učebnicově, včetně prioritizace paketů na MAC vrstvě, takže autor neví o čem mluví.
Samozřejmě s microbursty mají problém PDH radia protože tam je to nebufferovaný přechod z jedne kapacity na druhou. U Atherosu je to ale kompletní sedmivrstvá paketová logika s bufferizací v řádech MB.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

net.work píše:njn... UDP

njn TCP...
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

Mě by zajímalo, co to udělá s normálním 10GHz pojítkem na stejné sajtě ve stejném kanálu a naopak. Vzhledem k tomu, že to má max. 0dB do antény, mohlo by se to snadno koordinovat, přestože je to TDD.
0 x
T-T